Αν εσείς το θέλετε μία φορά, για να ξέρετε κάθε ώρα και στιγμή πού είναι και με ποιους, το παιδί σας το θέλει εκατό! Για τους δικούς του λόγους: γιατί το έχουν όλοι οι κολλητοί του, γιατί το απαιτεί η μόδα, γιατί θέλει να δείχνει πως χειρίζεται άψογα την τεχνολογία. Πάντως, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη των Παιδιών, η κατάλληλη ηλικία για την απόκτηση ενός κινητού είναι γύρω στα δώδεκα χρόνια, «όταν τα παιδιά αρχίζουν να βγαίνουν με τους φίλους τους, να πηγαίνουν και να επιστρέφουν μόνα τους από το σχολείο ή το φροντιστήριο». Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας μάς ενημερώνει πως το 74% των μαθητών στην Ελλάδα έχει το δικό του κινητό, ενώ οι περισσότεροι απ' αυτούς αντιμετωπίζουν το τηλέφωνο σαν ένα αξεσουάρ επίδειξης. Η παιδοψυχολόγος Τζόνι Κίντσερ συγγραφέας του μπεστ σέλερ Psychology for Kids Vol. 2: 40 Fun Experiments That Help You Learn About Others (Ψυχολογία για παιδιά No 2: 40 διασκεδαστικά πειράματα που σας βοηθούν να μάθετε τους άλλους, εκδ. Free Spirit Publishing) γράφει στο blog της πρακτικά tips για όσες μαμάδες σκοπεύουν αυτές τις γιορτές να κάνουν στο παιδί τους δώρο ένα κινητό:
-Δεν χρειάζεται να του αγοράσετε το τελευταίο υπερσύγχρονο μοντέλο! Όσο περισσότερα έξτρα έχει το κινητό τόσο πιο ακριβό είναι. Σκεφτείτε πως οι πιθανότητες να το χάσει στο σχολείο ή το γυμναστήριο είναι πολλές.
-Εξηγήστε στον υπάλληλο για ποιον προορίζεται το μοντέλο που έχετε επιλέξει και ακούστε τη γνώμη του.
-Ζητήστε να μάθετε το δείκτη SAR του μοντέλου που έχετε διαλέξει. Ο SAR καταδεικνύει την ακτινοβολία που απορροφά το σώμα από τη χρήση κάθε συσκευής και δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 1.6 watt ανά κιλό.
-Μην υπογράψετε συμβόλαιο, αλλά επιλέξτε τη λύση του κινητού με κάρτα. Έτσι θα έχετε τον έλεγχο του λογαριασμού και θα μπορέσετε να αλλάξετε κάρτα εύκολα, σε περίπτωση που ο αριθμός του τηλεφώνου πέσει σε λάθος χέρια.
-Πείτε του να δίνει το νούμερο του κινητού του μόνο σε λίγους φίλους και να μην απαντά σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς.
-Ενημερώστε το για την ύπαρξη ύποπτων SMS, που είναι προϊόν απάτης και στοχεύουν στην οικονομική εκμετάλλευση.
-Αγοράστε του handsfree ακουστικά, ώστε να μην τοποθετεί το κινητό στο αφτί του.
-Εξηγήστε του ότι πρέπει να το χρησιμοποιεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και φυσικά να το απενεργοποιεί όταν έχει μάθημα ή όταν είναι στο σπίτι.
-Μην το παρακάνετε, πληκτρολογώντας κάθε τρεις και λίγο τον αριθμό του για να τσεκάρετε αν είναι στο φροντιστήριο ή αν το έχει σκάσει. Το κινητό δεν είναι «ρουφιάνος».
-Δώστε του να καταλάβει πως η ζωή του δεν εξαρτάται από αυτήν τη συσκευή. Το καλύτερο είναι να μιλά απευθείας με τους φίλους του, αφού τους βλέπει καθημερινά στο σχολείο ή να επικοινωνεί μαζί τους από το σταθερό.