Οξυτοκίνη σε σπρέι: Βελτιώνει τις επιδόσεις των αντρών στο sex

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα ρινικό σπρέι με την ορμόνη οξυτοκίνη μπορεί να μετατρέψει κάθε αρσενικό σε σούπερ ήρωα στο κρεβάτι. Μάθετε τι λένε οι ειδικοί.

Elle 10 Απρ. 12
Οξυτοκίνη σε σπρέι: Βελτιώνει τις επιδόσεις των αντρών στο sex

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως η ορμόνη που εκκρίνεται σε μεγάλες δόσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού και ξυπνά το μητρικό φίλτρο. Ο λόγος για την οξυτοκίνη που πλέον θεωρείται ότι έχει θετικές επιδράσεις και στη σεξουαλική ζωή των αντρών. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής, η συγκεκριμένη ορμόνη δεν κάνει μόνο τους άντρες πιο στοργικούς και ευαίσθητους απέναντι στα συναισθήματα των άλλων, αλλά βελτιώνει και τις επιδόσεις τους στο σεξ.
 

Ειδικότερα, οι ερευνητές χορήγησαν σε έναν άντρα, σύζυγο και πατέρα τριών παιδιών ένα ρινικό σπρέι οξυτοκίνης, το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιεί δύο φορές ημερησίως. Ο ασθενής ακολούθησε ατομική θεραπεία για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπιζε, όπως αντικοινωνικότητα, αλλά και δυσκολίες στις σχέσεις του. Με τη δική του συναίνεση, λοιπόν, οι ειδικοί ξεκίνησαν ένα ιατρικό πρωτόκολλο χορήγησης οξυτοκίνης. Το αποτέλεσμα; Όπως καταγράφεται στην επιστημονική μελέτη, η οξυτοκίνη επέδρασε θετικά σε μια σειρά παραγόντων, όπως η σεξουαλική λειτουργία, η λίμπιντο, η στύση και ο οργασμός. Το σπουδαιότερο; Η ορμόνη είχε παρόμοια οφέλη με εκείνα ενός φαρμάκου κατά της στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές της οξυτοκίνης σε ψυχιατρικές ενδείξεις θα πρέπει να ελέγχουν τις επιδράσεις της στη σεξουαλικότητα.
Η μοναδική ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν η τάση του άντρα να αγκαλιάζει και να δείχνει στοργή και σε γυναίκες συναδέλφους του με αδιάκριτο τρόπο. Ακόμα, όταν διέκοπτε τη χρήση του ρινικού σπρέι, η επίδραση της παρέμενε ανενεργή και ο άντρας είχε πάλι προβλήματα.

Η γνώμη του ειδικού
Τελικά η οξυτοκίνη μπορεί να χορηγηθεί και σε περιπτώσεις που ο σύντροφός μας εμφανίζει σεξουαλική δυσλειτουργία; Είναι ένας φυσικός τρόπος που εγγυάται ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του; Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός-ουρολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, «η οξυτοκίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη που προκαλεί το αίσθημα της θαλπωρής, της τρυφερότητας, η οποία έχει συνδεθεί περισσότερο με τη μητρότητα. Αν είχε χορηγηθεί με τη μορφή ιατρικού πρωτοκόλλου για σεξουαλική δυσλειτουργία σε περισσότερους ανθρώπους, η συγκεκριμένη μελέτη θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ακόμη κάτι γι' αυτή τη χρήση, γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT