Menu

Πέντε συμβουλές για να κάνετε τα πιο επιτυχημένα δώρα αυτές τις γιορτές

Φέτος τα χρήματα που θα διαθέσετε θα πιάσουν τόπο. Οι ειδικοί σας δίνουν τα μυστικά για τις πιο εύστοχες αγορές για τους αγαπημένους σας.

Με κάποιον περίεργο τρόπο, όλοι αγχωνόμαστε να επιλέξουμε τα καλύτερα δώρα για τους φίλους και τους συγγενείς μας, αλλά όσο καλά κι αν -νομίζουμε ότι- τους γνωρίζουμε, συνήθως τους αγοράζουμε κάτι που πηγαίνει κατευθείαν για αλλαγή ή καταλήγει να βρεθεί κρυμμένο στην ντουλάπα τους.

Όμως αυτές τις γιορτές δεν θα μετρήσει μόνο η χειρονομία αλλά και το αποτέλεσμα. Οι αγορές που θα κάνετε θα είναι τόσο επιτυχημένες, ώστε οι αγαπημένοι σας θα αναρωτηθούν αν είστε στο μυαλό τους. Αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές που προκύπτουν από τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα.

1. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα: τι θα κάνει ο αποδέκτης αφού ανοίξει το περιτύλιγμα; Εντάξει, αρχικά θα εντυπωσιαστεί από τα δεκάδες πολύχρωμα σαπουνάκια που κολυμπούν σε μια θάλασσα από φελιζόλ. Και μετά… θα τα κρύψει στο ντουλάπι με τα εκατοντάδες άλλα πολύχρωμα σαπουνάκια. Το λάθος που κάνουμε όταν επιλέγουμε ένα δώρο είναι να επικεντρωνόμαστε στη στιγμή που ο φίλος μας το ανοίγει χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι θα το κάνει μετά. Έτσι όμως, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της επιθεώρησης «Current Directions in Psychological Science», η αποτυχία είναι εξασφαλισμένη. Την επόμενη φορά λοιπόν συνδυάστε τα σαπουνάκια με ένα αφρόλουτρο και μια κρέμα σώματος, ώστε το δώρο σας να μην είναι μόνο εντυπωσιακό αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμο.

2. Ρωτήστε τους φίλους σας τι θα ήθελαν: Τα δώρα που γίνονται κατόπιν παραγγελίας μπορεί να μην προκαλούν την έκπληξη αλλά είναι τα πιο επιτυχημένα, σύμφωνα με μελέτη της σχολής Harvard Business School και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Social Psychology». Μη διστάσετε λοιπόν να τους κάνετε αυτή την ερώτηση, αλλά σε καμία περίπτωση να μην παρεκκλίνετε από ό,τι σας ζητήσουν.

3. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν επιλέξετε το ίδιο δώρο για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους: Όταν αγοράζουμε πολλά δώρα μαζί προσπαθούμε να κάνουμε μοναδικές επιλογές για κάθε παραλήπτη, ακόμα και αν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν υπάρχει τρόπος να ανακαλύψουν τι διαλέξαμε για τους υπόλοιπους. Αυτό διαπίστωσε η Mary Steffel, καθηγήτρια μάρκετινγκ, βάσει άρθρου που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στην επιθεώρηση «The Journal of Consumer Research». Αν όμως βρείτε ένα value for money δώρο το οποίο ανταποκρίνεται σε διαφορετικά γούστα, μη διστάσετε να το αγοράσετε για πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς κύκλους. Θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια με μηδενικό κοινωνικό κόστος.

4. Ένα πρακτικό δώρο είναι καλύτερο από ένα ακριβό δώρο. Οι περισσότεροι θα ήταν πιο ικανοποιημένοι με ένα δώρο που μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν παρά με ένα άλλο υψηλότερου κόστους αλλά πιο δύσχρηστο. Αυτό αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε μέσα στο 2016 στην επιθεώρηση «The Journal of Consumer Research». Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές προτίμησαν ένα πιο οικονομικό αλλά απλό στη χρήση λογισμικό υπολογιστή από ένα άλλο, υψηλότερης ποιότητας αλλά περισσότερο περίπλοκο.

5. Αν δεν έχετε ιδέα τι να αγοράσετε, δώστε χρήματα. Οι εθελοντές της προαναφερόμενης μελέτης του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ δήλωσαν ότι προτιμούν να τους χαρίσουν 15 δολάρια σε μετρητά παρά ένα αντικείμενο παρόμοιας αξίας από μια λίστα επιθυμιών που είχαν συντάξει οι ίδιοι. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχετε καμία καλή ιδέα, δώστε χρήματα, έστω και ένα «ταπεινό» ποσό. Ή, για να δείξετε ότι διαθέσατε χρόνο, χαρίστε μια δωροεπιταγή από κάποιο κατάστημα που ο αποδέκτης επισκέπτεται συχνά.