«Το 1/3 του γυναικείου πληθυσμού είναι άνεργες, πρώτες απολύονται και τελευταίες προσλαµβάνονται» λένε οι γυναίκες της πρωτοβουλίας WΟΜ.A.

Το να είσαι θηλυκότητα μπορεί να γίνει γιορτή. Για να συμβεί, όμως, αυτό, πρέπει να μπορεί να γίνει για όλες μας. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα είμαστε εδώ στο ELLE πολλές φωνές ενωμένες. Μαζί σαν μία φωνή, μια χώρα, μια καταγωγή, μια αγκαλιά. Σαν μια αλυσίδα από θηλυκότητες που θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε τον σεξισμό, την πατριαρχία, την έμφυλη βία και ό,τι άλλο μας πληγώνει. Οι γυναίκες από την πρωτοβουλία WΟΜ.A των γυναικών εργαζοµένων στον χώρο του πολιτισµού και των τεχνών είναι τέτοιες φωνές. #ΤοΜελλονΕιναιΓυναικα

Elle 02 Φεβ. 21
«Το 1/3 του γυναικείου πληθυσμού είναι άνεργες, πρώτες απολύονται και τελευταίες προσλαµβάνονται» λένε οι γυναίκες της πρωτοβουλίας WΟΜ.A.

«Πόσοι ρόλοι; Και µητέρα και τροφός και σύζυγος και εργαζόµενη. Όλοι οι ρόλοι εκτελεσµένοι µέσα από ανάλογους θεσµούς. Και σχολείο και οικογένεια και εργασία. Οι συνθήκες εξασφαλίζουν τη θέση υποταγής µέσα σε µια πατριαρχική κοινωνία. Και όλοι οι µηχανισµοί, ιδεολογικοί και ψυχολογικοί, ωθούν τη γυναίκα να αποδεχτεί αυτούς τους ρόλους και να αποκλειστεί από θέσεις ελέγχου και διαχείρισης της κοινωνικής ζωής. Σε βάρος της, ένα σωρό προκαταλήψεις, κακοποιήσεις, διακρίσεις. Το 1/3 του γυναικείου πληθυσμού είναι άνεργες, πρώτες απολύονται και τελευταίες προσλαµβάνονται, το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες, το 60% των αναλφάβητων είναι γυναίκες, το 70% από το 1,5 δις των φτωχών είναι γυναίκες. Οι στατιστικές είναι συντριπτικές. Και οι αµείλικτοι αριθµοί καταρρίπτουν τον ισχυρισµό ότι ο αγώνας για την ισότητα έχει κερδηθεί ήδη. Από την άλλη, οι σειρές που προβάλλονται, οι ταινίες, οι διαφηµίσεις, µέχρι και τα κρατικά σποτάκια ανατροφοδοτούν την ίδια στερεοτυπική εικόνα, την ίδια εγκλωβισµένη γυναίκα. Πόσο εξοικειωµένοι είµαστε, άραγε, µε ηρωίδες που προωθούν τη δράση της αφήγησης, µεσήλικες, άτεκνες, ανύπαντρες, επιστήµονες, επιχειρηµατίες; Η γυναίκα ακόµη ανήκει για κάποιους στην ιδιωτική σφαίρα, η δηµόσια της πέφτει λίγο µεγάλη. Ακόµη φταίει όταν την παρενοχλούν σεξουαλικά, επειδή προκάλεσε. Ακόµη και όταν πετύχει κάτι, το αξιοσηµείωτο θα είναι ότι ήταν γυναίκα».

Info: Η πρωτοβουλία WOM.A έχει προκύψει από γυναίκες εργαζόµενες στον χώρο του πολιτισµού και των τεχνών και έχει σκοπό να συνεισφέρει στην καταπολέµηση των έµφυλων στερεοτύπων και της έµφυλης βίας, όπως αυτά βιώνονται στον χώρο δραστηριότητας και εργασίας τους.

Διαβάστε όλες τις φωνές γυναικών εδώ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT