Πριν από περίπου τρεις μήνες, χιλιάδες κορίτσια στο Αφγανιστάν συμμετείχαν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Κάποιες από αυτές πίστευαν ότι θα είχαν την ευκαιρία να διεκδικούσουν μια θέση σε μια σχολή. Χωρίς καμία εξήγηση όμως, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε Πανεπιστήμια, αφού τις έχουν ήδη αποκλείσει και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία. Μάλιστα, μετά την κατάληψη της εξουσίας πέρυσι, τα πανεπιστήμια είχαν ξεχωριστές εισόδους και αίθουσες για γυναίκες και άνδρες. Με τις γυναίκες να μπορούν να διδαχθούν μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή ηλικιωμένους άνδρες.
Όταν τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι πιο…. ανεκτικοί όσον αφορά τις ελευθερίες των γυναικών μετά από τις διεθνείς συστάσεις και πιέσεις. Σταδιακά όμως επανήλθαν σε αυτά πρεσβεύουν και στις ίδιες υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που χαρακτήρισαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους.
«Κατέστρεψαν τη μόνη γέφυρα που θα μπορούσε να με συνδέσει με το μέλλον μου», δήλωσε μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Καμπούλ στο BBC. H Ραζία Σαγιάντ, μια Αφγανή δικηγόρος και πρώην επίτροπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν δήλωσε «Οι Αφγανές είναι πλέον στο έλεος μιας ομάδας η οποία είναι βαθιά κατά των γυναικών και δεν τις αναγνωρίζει ως ανθρώπινα όντα».
Οι φωτογραφίες που φτάνουν στις οθόνες μας δίνουν δείχνουν ομάδες κοριτσιών να κλαίνε καθώς απομακρύνονται από τις ειδόσους στα πανεπιστήμια. Κάποιες δεν δίστασαν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους της Καμπούλ, κάτι που ξέρουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχτεί από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν διαδηλωτές και διαδηλώτριες.
Σε όλα αυτά προσθέστε ότι στο Αφγανιστάν οι γυναίκες απαγορεύονται να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από κάποιον άντρα και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον περασμένο Νοέμβριο τους απαγορεύτηκε η είσοδο σε διάφορους δημόσιους χώρους όπως πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.
Κάθε φορά που κάτι τέτοιο γίνεται γνωστό, θυμόμαστε πόσο δύσκολο είναι να είσαι κορίτσι και γυναίκα σε διάφορες γειτονιές του πλανήτη. Δεν είμαστε σίγουρες ότι μπορούμε να κάνουμε να κάνει πρακτικό που να μπορεί να αλλάξει αυτό που συμβαίνει. Αναρωτιόμαστε όμως πόσες τέτοιες αποφάσεις θα έρθουν για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.