«Αλλάζουν τα στερεότυπα και σπάνε τα γυάλινα ταβάνια» λέει η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, founder του @yperoxes.gynaikes

Το να είσαι θηλυκότητα μπορεί να γίνει γιορτή. Για να συμβεί, όμως, αυτό, πρέπει να μπορεί να γίνει για όλες μας. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα είμαστε εδώ στο ELLE πολλές φωνές ενωμένες. Μαζί σαν μία φωνή, μια χώρα, μια καταγωγή, μια αγκαλιά. Σαν μια αλυσίδα από θηλυκότητες που θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε τον σεξισμό, την πατριαρχία, την έμφυλη βία και ό,τι άλλο μας πληγώνει. Μια τέτοια φωνή είναι η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και οι Υπέροχες Γυναίκες. #ΤοΜελλονΕιναιΓυναικα

Elle 25 Φεβ. 21
«Αλλάζουν τα στερεότυπα και σπάνε τα γυάλινα ταβάνια» λέει η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, founder του @yperoxes.gynaikes

«Άραγε θα μπορούσε κάποιος να ορίσει τη «γυναίκα»; Θα μπορούσε να αριθμήσει τους αμέτρητους ρόλους της; Θα μπορούσε να μιλήσει ταυτόχρονα για την ομορφιά και τη δυσκολία του να είσαι γυναίκα; Γιατί οι γυναίκες είναι τόσα πολλά… Είναι όλα εκείνα για τα οποία μιλάμε και άλλα τόσα που απλά δεν μπορούμε να περιγράψουμε. Γυναίκες που είναι «σχεδιασμένες» να επιβιώνουν. Σε κάθε περίσταση, σε κάθε δυσκολία και σε κάθε ρόλο. Σε κάθε ρόλο που επιλέγουν οι ίδιες και σε όλους εκείνους που επωμίζονται λόγω του φύλου τους. Ως κόρες, ως αδερφές, ως μητέρες, ως σύντροφοι. Ως γυναίκες… Στο σπίτι, στη δουλειά, στη μητρότητα, στη μοναχικότητα, στη σχέση, σε κάθε τους βήμα.
Και οι εποχές αλλάζουν. Και οι γυναίκες επαναπροσδιορίζονται. Μέσα από τους ρόλους τους, μέσα από το φύλο τους, μέσα στην κοινωνία στην οποία ζουν. Αλλάζουν τα στερεότυπα και «σπάνε» τα γυάλινα ταβάνια. Μιλάνε ανοιχτά και ξεκινάνε συζητήσεις που ταράζουν όσους νιώθουν άβολα όταν εκείνες δείχνουν τη δύναμή τους. Αλληλοϋποστηρίζονται. Και ενωμένες δημιουργούν κύματα που καταστρέφουν χρόνιες παθογένειες, όπως η κουλτούρα σιωπής για κάθε μορφής βία που χρόνια τώρα ανέχονται.
Αλλάζουν τις αντιλήψεις για τη σύγχρονη γυναίκα σήμερα, επηρεάζοντας συγχρόνως και τις παλαιότερες γενιές, δημιουργώντας νέα θετικά δεδομένα για τις γενιές που ακολουθούν. Και αυτό είναι υπέροχο. Γιατί οι γυναίκες είναι υπέροχες».

Info: H Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι οικονομολόγος και κοινωνική επιχειρηματίας, παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες στρατηγικού σχεδιασμού για επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην κοινωνική εταιρική τους ευθύνη και να αυξήσουν τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπό τους. Δημιούργησε τις “Υπέροχες Γυναίκες” @yperoxes.gynaikes τον Ιανουάριο του 2019 ως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης, αλληλοϋποστήριξης και έκφρασης των γυναικών. Σήμερα οι Υπέροχες Γυναίκες αριθμούν πάνω 65.000 μέλη και είναι μια ενεργή κοινότητα η οποία ενδυναμώνει τις γυναίκες και δημιουργεί δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Διαβάστε όλες τις φωνές γυναικών εδώ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT