ELLE WOMEN 100: Αυτές είναι οι γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο

Οι 45 εκδόσεις του Elle International έφτιαξαν αυτή τη λίστα με τις 100 γυναίκες που σπάνε τα στερεότυπα, διεκδικούν και φέρνουν την αλλαγή. Ετοιμαστείτε να εμπνευστείτε 100%.

Elle 09 Δεκ. 22
ELLE WOMEN 100: Αυτές είναι οι γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο

Από τις Lotte Jeffs & Jenny Southan

Είτε απολαμβάνουν τη διεθνή καταξίωση, είτε απλώς τον θαυμασμό του τόπου τους, αυτές οι 100 γυναίκες ξεπερνούν τα εμπόδια που τους έχουν τεθεί, συμμετέχουν σε εκστρατείες, δημιουργούν, αλλάζουν νοοτροπίες, σπάνε τα στερεότυπα, ενοχλούν την πατριαρχία, καταδεικνύουν τον σεξισμό και κερδίζουν τις καρδιές μας. Οι 45 εκδόσεις του Elle International έφτιαξαν αυτή τη λίστα με εκείνες που κάνουν τη διαφορά, χωρίς συγκεκριμένη σειρά παρουσίασης. Μια λίστα που γίνεται υπενθύμιση της απαλής δύναμης, αλλά και της “σεισμικής” επιρροής που έχουν οι γυναίκες σε όλους τους τομείς και τις μάχες που δίνουν. Ετοιμαστείτε να εμπνευστείτε 100%.

Ένα ειδικό αφιέρωμα που διεξήχθη από τους: VALÉRIA BESSOLO LLOPIZ, VIRGINIE DOLATA, MORGANE ROHÉE, CASSANDRE VIGER, YANNICK SELVA
LAYOUT: PASCAL IACONO FOR ELLE INTERNATIONAL, Συνεργασία: BECKY BURGUM

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχονται ακούραστα για τα δικαιώματά μας ενάντια στις προκαταλήψεις κάθε είδους. Αυτές οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο με τη φωνή τους.

REEMA BINT BANDAR AL SAUD, Από τη Σαουδική Αραβία, 47 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Είναι η πρώτη γυναίκα απεσταλμένη της χώρας της ως πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει την ενδυνάμωση των γυναικών και μάχεται για να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία.

Σημαντική στιγμή
Η εκστρατεία της για το δικαίωμα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν, η οποία τελικά πέτυχε τον σκοπό της.

Έχει δηλώσει
“Αν παραμένεις ακίνητη, τους δίνεις τη δυνατότητα να σε ρίξουν κάτω. Αν περπατάς, πρέπει να σε ακολουθήσουν”.

Τι έπεται
Με το ίδρυμά της Catmosphere, η πριγκίπισσα Reema διοργάνωσε το δεύτερο Catwalk Walkathon στις 6 Νοεμβρίου για την ενημέρωση και την προστασία των μεγάλων αιλουροειδών – όπως της σχεδόν εξαφανισμένης στη χώρα αραβικής λεοπάρδαλης – και του οικοσυστήματός τους.

SHANNON MELISSA CHAN, Από το Χονγκ Κονγκ, 38 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Παράλληλα με την καθημερινή εργασία της ως γαστρεντερολόγος-χειρουργός και βοηθός καθηγητή στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χογνκ Κονγκ, η δρ Chan συνεργάζεται στενά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προσφέροντας τις υπηρεσίες της παγκοσμίως. Υπερασπίζεται την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προσφοράς ιατρικής βοήθειας σε εξαιρετικά επικίνδυνα μέρη που μαστίζονται από πόλεμο, όπως η Υεμένη και το Σουδάν. Η δράση της υπήρξε επίσης σημαντική για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στη χώρα της κατά της Covid-19.

Σημαντική στιγμή
Το 2021 βραβεύτηκε με το Hong Kong Humanity Award.

Έχει δηλώσει
“Βρες το νόημά σου στη ζωή και ασχολήσου με πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη”.

Τι έπεται
Έχει δεσμευτεί για περαιτέρω παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

VUSLAT DOGAN SABANCI Από την Τουρκία, 51 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Guerlain / Lachlan Bailey

Γιατί;
Η πρώην εκδότρια εφημερίδων στην Τουρκία είναι η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Aydin Dogan, αντικείμενο του οποίου είναι η ισότητα στην εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των νεαρών γυναικών. Έχει, επίσης, ιδρύσει το Vuslat Foundation, μια παγκόσμια πρωτοβουλία αφιερωμένη στη “γενναιόδωρη ακρόαση” με σκοπό την ουσιαστική αλλαγή. Είναι αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα και αποτελεί μια δυνατή φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα φύλου στην Τουρκία.

Σημαντική στιγμή
Το πρώτο καλλιτεχνικό installation του ιδρύματός της που παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής επιλέχθηκε από τον οίκο υψηλής ραπτικής Valentino για την επίδειξη μόδας στη Βενετία το 2021.

Έχει δηλώσει
“Πρέπει να είσαι πραγματικά παρούσα για να ακουστείς, κι αυτό απαιτεί θάρρος”.

Τι έπεται
Η διάδοση του μηνύματος ότι δεν μπορούμε να διορθώσουμε το κοινωνικό σύστημα αν πρώτα δεν διορθώσουμε τη σύνδεσή μας με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.

ANGELINA JOLIE, Αμερικανίδα, 47 ετών

ELLE WOMEN 100

© Lachlan Bailey

Γιατί;
Θέλει και ρώτημα; Ηθοποιός, παραγωγός, με ανθρωπιστική δράση, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco στην Καμπότζη. Είναι γνωστή για το έργο της με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι αφοσιωμένη οικολόγος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

Σημαντική στιγμή
Τον Ιούνιο του 2020 δώρισε 200.000 δολάρια στο Ταμείο Νομικής Άμυνας NAACP των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του George Floyd.

Έχει δηλώσει
“Τίποτα δεν έχει σημασία αν δεν ζω μια ζωή χρήσιμη για τους άλλους”.

Τι έπεται
Πρωταγωνιστεί στην ταινία Every Note Played όπου υποδύεται την πρώην σύζυγο ενός πιανίστα, τον οποίο φροντίζει όταν εκείνος αρρωσταίνει με Αλτσχάιμερ. Η Jolie εξακολουθεί να επιβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα της UNESCO “Οι Γυναίκες για τις Μέλισσες” το οποίο εφαρμόζεται στην Καμπότζη με σκοπό την εκπαίδευση των γυναικών στη μελισσοκομία.

MARTA LEMPART, Πολωνή, 43 ετών

ELLE WOMEN 100

© Katarzyna Pierzchata

Γιατί;
Με την κοινωνική και πολιτική της δράση, η Lempart έγινε στόχος της κυβέρνησης της χώρας της. Ήρθε αντιμέτωπη με συλλήψεις, νομικές κατηγορίες και απειλές κατά της ζωής της από τους αντιπάλους της. Όλα αυτά όμως δεν τη σταμάτησαν από την οργάνωση και την ηγεσία του κινήματος Women’s Strike για το δικαίωμα στην άμβλωση. Το έργο της περιλαμβάνει, επίσης, την υπεράσπιση των ίσων δικαιωμάτων για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Πολωνία και για τα άτομα με αναπηρία.

Σημαντική στιγμή
Η οργάνωση του πολωνικού κινήματος Women’s Strike για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Έχει δηλώσει
“Φυσικά, προχωράμε και προς τα μπρος αλλά και προς τα πίσω, πράγμα πολύ απογοητευτικό. Σίγουρα θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά είμαι σίγουρη ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί (που θέλουμε), γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς”.

Τι έπεται
Η ενθάρρυνση άλλων ακτιβιστών να αναζητήσουν φροντίδα ψυχικής υγείας.

MANJULA PRADEEP, Ινδή, 53 ετών

ELLE WOMEN 100

Manjula Pradeep. Women at Work Conference 2022,

Γιατί;
Με καταγωγή από μια παραδοσιακή οικογένεια Dalit (σ.σ.: κοινωνική και θρησκευτική κάστα) στο Guajarat, μεγάλωσε αγνοώντας τον καταπιεστικό πατέρα της και έγινε δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των φτωχών κοινοτήτων της Ινδίας.

Σημαντική στιγμή
Το 2021 συμμετείχε στην ίδρυση του National Council of Women Leaders (σ.σ.: Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών Ηγετών: Δίκτυο ακτιβιστριών από περιθωριοποιημένες κοινότητες της Ινδίας).

Έχει δηλώσει
“Είμαι περήφανη που είμαι γυναίκα. Στην κοινωνία μας, όταν γεννιέται ένα κορίτσι, οι άνθρωποι νιώθουν άβολα. Σ’ αυτή την κοινωνία άφησα το σημάδι μου, αφύπνισα τις γυναίκες που δεν είχαν την προθυμία να εκφράσουν τη γνώμη τους. Τώρα είναι εκείνες που μάχονται ενάντια στην αδικία”.

Τι έπεται
Η συνέχιση του έργου της μέσω του Ιδρύματος WAYNE, το οποίο έχει στόχο την ενδυνάμωση της περιθωριοποιημένης νεολαίας της χώρας της.

MARIA RESSA, Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα, 59 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Δημοσιογράφος και πρώην ανταποκρίτρια του CNN στη Βόρεια Ασία, είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στην ίδρυση του Rappler, ενός ειδησεογραφικού site στις Φιλιππίνες. Μάχεται ακούραστα ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις και ασκεί έντονη κριτική στον πρόεδρο της χώρας. Το 2019 τη συνέλαβαν για “διαδικτυακή δυσφήμιση”, κάτι που θεωρείται πολιτική πράξη υποκινούμενη από την κυβέρνηση.

Σημαντική στιγμή
Το 2021 βραβεύθηκε -μαζί με άλλα άτομα- με το Νόμπελ Ειρήνης.

Έχει δηλώσει
“Δεν μπορείς να πετύχεις αν σε κάποιο σημείο δεν έχεις αποτύχει”.

Τι έπεται
Αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης πάνω από 100 χρόνια για την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την παγκόσμια διαδικτυακή πολιτική διαφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022. Το νέο της βιβλίο How to Stand Up to a Dictator (Πώς να αντισταθείς σε έναν δικτάτορα, εκδ. Εbury Publishing) είναι ένας εκρηκτικός απολογισμός των διερευνήσεών της.

MACKENZIE SCOTT, Αμερικανίδα, 52 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Είναι η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στις ΗΠΑ και έχει υποσχεθεί να προσφέρει τουλάχιστον τη μισή περιουσία της για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχοντας υπογράψει στην Giving Pledge (σ.σ.: Εκστρατεία που ενθαρρύνει τους πλούσιους ανθρώπους να προσφέρουν μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπίες) η Scott δώρισε μόνο το 2021 πάνω από 2,7 δις δολάρια. Από το 2014 είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Bystander Revolution, ενός οργανισμού που ίδρυσε η ίδια για την καταπολέμηση του bullying. Είναι, επίσης, πετυχημένη συγγραφέας και το 2005 κέρδισε το Book Award με το πρώτο της βιβλίο The Testing of Luther Albright (εκδ. Harper Collins).

Σημαντική στιγμή
Το 2019 πήρε διαζύγιο από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos. Αργότερα, το 2022, δώρισε δύο από τα σπίτια της στο Beverly Hills, αξίας 55 δις, στον φιλανθρωπικό οργανισμό California Community Foundation.

Έχει δηλώσει
“Εκείνοι που αγωνίζονται ενάντια στις ανισότητες αξίζουν να είναι στο επίκεντρο των ιστοριών για την αλλαγή που οι ίδιοι δημιουργούν. Αυτό είναι εξίσου -αν όχι ιδιαίτερα- αλήθεια όταν η δουλειά τους χρηματοδοτείται από τους πλούσιους ανθρώπους”.

Τι έπεται
Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμβούλους για την ταυτοποίηση των σκοπών και φορέων που λαμβάνουν βοήθεια. Επίσης, αντί να επιβάλλει πολύπλοκες απαιτήσεις στην υποβολή εκθέσεων ή να παρεμβαίνει στη διαχείριση, αφήνει τις αποφάσεις για τις δαπάνες στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων.

EMMA WATSON, Βρετανίδα, 32 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Kering /Love your planet

Γιατί;
Ενώ η φήμη κατά την παιδική ηλικία οδήγησε πολλούς στην αυτοκαταστροφή, η Watson, μετά τις ταινίες του Χάρι Πότερ, συνέχισε μια πετυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο και χρησιμοποίησε το ολοένα αυξανόμενο πάθος της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων για την υιοθέτηση ενός καινούριου ρόλου: αυτόν της ακτιβίστριας. Παράλληλα με το έργο της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, μέρος των ανθρωπιστικών δράσεών της ήταν η επίσκεψή της σε Μπανγκλαντές και Ζάμπια, η προώθηση του δίκαιου εμπορίου και της οργανικής υφαντουργίας ενώ υπήρξε πρέσβειρα της Camfed International, ενός οργανισμού για την εκπαίδευση των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής.

Σημαντική στιγμή
Η εμβληματική φράση “Αν όχι εγώ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;” κατά την ομιλία της στην εκδήλωση για την εκστρατεία HeForShe στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Έχει δηλώσει
“Δεν θέλω να αποφασίζουν οι άλλοι γι’ αυτό που είμαι”.

Τι έπεται
Θα περάσει πίσω από τις κάμερες δοκιμάζοντας να σκηνοθετήσει.

MALALA YOUSAFZAI, Πακιστανή, 25 ετών

ELLE WOMEN 100

© Malin Fezehai for Malala Fund

Γιατί;
Το 2012, όταν ήταν μόλις 15 ετών, πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Από τότε, έχει επιδείξει μια αφάνταστη αντοχή απέναντι σ’ αυτό τον τρόμο, αναρρώνοντας από τα τραύματά της και διπλασιάζοντας την ακτιβιστική δράση της για την οποία της επιτέθηκαν. Συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών σε χώρες όπου τους απαγορεύεται η πρόσβαση στο σχολείο.

Σημαντική στιγμή
Το 2014 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν ο νεότερος άνθρωπος στην Ιστορία που έλαβε αυτό το βραβείο.

Έχει δηλώσει
“Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα στυλό και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.

Τι έπεται
Η ανάπτυξη του προγράμματος Malala Fund’s Girl Programme που στόχο έχει να ενδυναμώσει τις φωνές των κοριτσιών και να τους παρέχει εκπαίδευση, αλλά και ηγετικές και νομικές δεξιότητες.

OLENA ZELENZKA, Ουκρανή, 44 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η πρώην αρχιτέκτονας και πλέον σεναριογράφος είναι η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky. Έχει αναπτύξει μια σειρά ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν τη βοήθεια των συμπατριωτών της που υποφέρουν από τη ρωσική εισβολή στη χώρα της.

Σημαντική στιγμή
Η ομιλία της στο Αμερικανικό Κογκρέσο το 2022 για τη ρωσική εισβολή.

Έχει δηλώσει
“Θα ήθελα πραγματικά να μη μείνει ο κόσμος αμέτοχος σ’ αυτό τον πόλεμο. Ναι, είναι μακριά από εσάς, διαρκεί πολύ και μπορεί να κουραστείτε, αλλά, σας παρακαλώ, μη μείνετε αμέτοχοι, γιατί αν πράξουν το ίδιο όλοι, αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ”.

Τι έπεται
Η συνέχιση της εκστρατείας για τη συγκέντρωση πόρων, ώστε να αγοραστούν τα απαραίτητα για την Ουκρανία οχήματα έκτακτης ανάγκης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Είναι καιρός να στρέψουμε σοβαρά την προσοχή μας στον πλανήτη. Αυτές οι γυναίκες ανοίγουν τον δρόμο.

XIYE BASTIDA, Μεξικανή-Χιλιανή, 20 ετών

ELLE WOMEN 100

© Dali Ughetto

Γιατί;
Είναι ακτιβίστρια για το κλίμα, μέλος του ιθαγενούς έθνους Otomi-Toltee και από τις κύριες οργανώτριες του κινήματος διαμαρτυρίας Fridays for Future στη Νέα Υόρκη. Γίνεται η φωνή των ιθαγενών και των μεταναστών όσον αφορά τον κλιματικό ακτιβισμό.

Σημαντική στιγμή
Ήταν η μοναδική που έλαβε πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα υπό τη φιλοξενία της κυβέρνησης του προέδρου Biden, όπου μίλησε μπροστά σε 40 αρχηγούς κρατών.

Έχει δηλώσει
“Φροντίστε τη μάνα Γη γιατί κι αυτή φροντίζει για εμάς”

Τι έπεται
Αυτή τη στιγμή φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας Περιβαλλοντικές Σπουδές με ειδίκευση στην πολιτική.

JANE GOODALL, Βρετανίδα, 88 ετών

ELLE WOMEN 100

Φωτογραφία: Tuukka Jantti/Sipa Press © Depositphotos

Γιατί;
Αποτελεί εθνικό θησαυρό για το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αφιερώσει την καριέρα της ως εθνολόγος-ανθρωπολόγος στη μελέτη της συμπεριφοράς των χιμπατζήδων και η δουλειά της έχει αλλάξει ριζικά την κατανόηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Η ίδια ίδρυσε το Jane Goodall Institute για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και εκπαίδευση, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο της.

Σημαντική στιγμή
Σε κάποιο συνέδριο το 1986 στην Αφρική, έμαθε για τις φριχτές συνθήκες που βίωναν οι χιμπατζήδες στο όνομα της έρευνας. Εκείνη τη στιγμή, όπως δήλωσε η ίδια, από επιστήμονας έγινε ακτιβίστρια.

Έχει δηλώσει
“Εξοντώνοντας την άγρια ζωή, σκοτώνουμε και ένα κομμάτι της ψυχής μας”.

Τι έπεται
Στα επόμενα σχέδιά της είναι το βιβλίο The Book of Hope: A Survival Guide for Trying Times (Το βιβλίο της ελπίδας. Ένας οδηγός επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς, εκδ. Celadon Books).

SONIA GUAJAJARA, Βραζιλιάνα, 48 ετών

ELLE WOMEN 100

© Alice Aedy & Eric Terena

Γιατί;
Η ιθαγενής ακτιβίστρια από τη φυλή Guajajara ασχολείται με την πολιτική και είναι μέλος του αριστερού Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL). Ήταν υποψήφια για την προεδρία της Βραζιλίας στις εκλογές του 2018 προτού επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του υποψήφιου Guilherme Boulos. Ήταν η πρώτη ιθαγενής που έθεσε υποψηφιότητα για θέση εξουσίας στη Βραζιλία.

Σημαντική στιγμή
Το 2022 συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα του κόσμου από το περιοδικό Time.

Έχει δηλώσει
“Η Βραζιλία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη στιγμή. Τα δικαιώματα γης των ιθαγενών πληθυσμών δέχονται επίθεση. Διακυβεύεται η ίδια η ζωή μας”.

Τι έπεται
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έστρεψε την προσοχή της χώρας της στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

EMILY LAM-HO, Από το Χονγκ Κονγκ, 38 ετών

ELLE WOMEN 100

© ELLE Hong Kong/Josh Chow

Γιατί;
Παρόλο που προέρχεται από μια επιφανή οικογένεια της πατρίδας της, η ίδια επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή της στην ανταπόδοση. Είναι CEO και συνιδρύτρια του οργανισμού EcoDrive Hong Kong που στόχο έχει τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης μέσω της εκπαίδευσης του κοινού και της συνεργασίας με εταιρείες και σχολεία. Νωρίτερα φέτος ίδρυσε την Εmpact28, μια επενδυτική εταιρεία που χρηματοδοτεί γυναίκες επιχειρηματίες και εταιρείες με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σημαντική στιγμή
Διορίστηκε για τρίτη συνεχόμενη θητεία από την κυβέρνηση ως σύμβουλος στην Επιτροπή Γυναικών του Χονγκ Κονγκ για την υποστήριξη των γυναικείων πρωτοβουλιών.

Έχει δηλώσει
“Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γυναίκες καλούς συμβούλους. Αυτή είναι μια από τις αιτίες που θέλησα να υποστηρίξω τους ανθρώπους με παρόμοια νοοτροπία. Πιστεύω πως πολλοί χρειάζονται απλώς μια ευκαιρία”.

Τι έπεται
Ετοιμάζει το 8Shades, μια lifestyle πλατφόρμα η οποία θα προωθεί έναν βιώσιμο τρόπο ζωής.

RIDHIMA PANDEY, Ινδή, 15 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Όταν ήταν 9 χρόνων, κινήθηκε νομικά εναντίον της κυβέρνησης της χώρας της για τη μη λήψη απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ήταν επίσης ανάμεσα σε άλλους νέους ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για την αποτυχία αρκετών κρατών να λάβουν μέτρα για τον ίδιο σκοπό.

Σημαντική στιγμή
Η εμπνευσμένη TED ομιλία της σε μια τοπική εκδήλωση στο Kanke της Νιγηρίας σε ηλικία μόλις 13 ετών.

Έχει δηλώσει
“Θέλω ένα καλύτερο μέλλον. Θέλω να σώσω το μέλλον μου, το μέλλον μας. Θέλω να σώσω το μέλλον όλων των παιδιών και όλων των μελλοντικών γενεών”.

Τι έπεται
Πρόσφατα επιλέχθηκε για την πρωτοβουλία Women’s 30 for 2030 του ΟΗΕ, όπου θα παρέχει τις γνώσεις της για θέματα νεολαίας και φύλου και θα έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής για τη βιώσιμη αλλαγή.

AUTUMN PELTIER, Καναδή, 18 ετών

ELLE WOMEN 100

© Jessica Deeks

Γιατί;
Η ιθαγενής Anishinaabe του έθνους Wiikwemkoong First Nation από το νησί Manitoulin του Οντάριο στον Καναδά και ακτιβίστρια για το νερό είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Το 2019 της δόθηκε ο τίτλος του Επικεφαλής Επιτρόπου Υδάτων για το Έθνος των Aniishnabek.

Σημαντική στιγμή
Το 2018, σε ηλικία 13 ετών, η Peltier απευθύνθηκε στη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ στους ηγέτες όλου του κόσμου για την προστασία του νερού.

Έχει δηλώσει
“Ο λαός μου πιστεύει ότι όσο είμαστε στη μήτρα, ζούμε εννέα μήνες μέσα στο νερό και η μητέρα μας μας κουβαλάει μέσα στο νερό. Ως έμβρυα μαθαίνουμε δύο πράγματα: να αγαπάμε το νερό και τη μητέρα μας”.

Τι έπεται
Αφού έλαβε το βραβείο Young Leaders Human Rights το 2022, συνεχίζει να μάχεται για το δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό νερό των κοινοτήτων των ιθαγενών των Πρώτων Εθνών.

SWIETENIA PUSPA LESTARI, Ινδονήσια, 27 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy of Divers Clean Action

Γιατί;
Κάνει υποβρύχιες καταδύσεις, είναι περιβαλλοντολόγος-μηχανικός και ακτιβίστρια. Είναι μια σύγχρονη Wonder Woman που ίδρυσε και διευθύνει τη ΜΚΟ Divers Clean Action (DCA) με έδρα την Τζακάρτα. Εκεί ηγείται μιας ομάδας εθελοντών δυτών που μαζεύουν από τους υφάλους σκουπίδια, και κυρίως πλαστικά, τα οποία ανακυκλώνουν.

Σημαντική στιγμή
Το 2017 ίδρυσε το Indonesian Youth Marine Debris Summit (σ.σ.: πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων από όλο τον κόσμο για τη συλλογή απορριμμάτων από τη θάλασσα) και το 2019 έλαβε πρόσκληση να παρευρεθεί στο Obama Foundation Leaders Forum των Barack και Michelle Obama στη Μαλαισία.

Έχει δηλώσει
“Οι νέοι μπορούν να φέρουν μεγάλες και γρήγορες αλλαγές”.

Τι έπεται
Η ενίσχυση της εκστρατείας της για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης.

GUNHILD STORDALEN, Νορβηγίδα, 43 ετών

ELLE WOMEN 100

©Jοrgen Gomnæs

Γιατί;
Είναι γιατρός, ακτιβίστρια για το περιβάλλον, ιδρύτρια και πρόεδρος του οργανισμού EAT Foundation, που στόχο έχει τη μετατροπή του παγκόσμιου συστήματος παραγωγής τροφίμων ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή και θρεπτική τροφή για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από μια ασφαλή για το περιβάλλον διαδικασία.

Σημαντική στιγμή
Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των ζώων, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στο ELLE έως ότου το περιοδικό άλλαζε την πολιτική όσον αφορά τη φυσική γούνα, η οποία και απαγορεύτηκε σε όλες τις εκδόσεις του εντύπου το 2021.

Έχει δηλώσει
“Αν μια μαθήτρια μπορεί μόνη της να φέρει την αλλαγή στις συζητήσεις (για το κλίμα) παγκοσμίως, φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί”.

Τι έπεται
Η συνέχεια του έργου της σε γνωμοδοτικά συμβούλια. Ανάμεσά τους η Scaling Up Nutrition Movement των Ηνωμένων Εθνών και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το Σύστημα Τροφίμων. Παράλληλα, είναι πρέσβειρα του οργανισμού Friends of Ocean και μέλος της Διεθνούς Ηγεσίας για Καθαρό, Μηδενικό Αποτύπωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

GRETA THUNBERG, Σουηδή, 19 ετών

ELLE WOMEN 100

© Marcus Ohlsson

Γιατί;
Είναι η φωνή μιας νέας δυναμικής γενιάς ακτιβιστών για το κλίμα. Από τη Σουηδία, όπου στα 15 της και κάθε Παρασκευή καθόταν έξω από τη βουλή κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε “σχολική απεργία για το κλίμα”, ξεκινώντας ένα κίνημα που παρέσυρε και άλλους και σύντομα οι σχολικές διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Απαίτησε με θάρρος από τις κυβερνήσεις να απολογηθούν και αρνήθηκε να τρομοκρατηθεί από τα παιχνίδια της πατριαρχικής εξουσίας.

Σημαντική στιγμή
Για να μην πετάξει με αεροπλάνο, έφτασε με σκάφος από τη Σουηδία στη Βόρεια Αμερική, όπου εκφώνησε την εμβληματική πλέον φράση “πώς τολμάτε;” στην ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών το 2019 για το κλίμα.

Έχει δηλώσει
“Το σπίτι μας καίγεται. Είμαι εδώ για να σας πω ότι το σπίτι μας καίγεται”.

Τι έπεται
Μίλησε για την επίδραση του ακτιβισμού στα παιδικά της χρόνια και, παρόλο που παραμένει αφοσιωμένη στον σκοπό της, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να μην είναι μόνη στον παγκόσμιο αγώνα της για το κλίμα. Πλέον τονίζει τη σημασία του να ακούσουμε τους τοπικούς πληθυσμούς για τα δικά τους, τοπικά προβλήματα.

HOA TRAN, Βιετναμέζα, 42 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Το Βιετνάμ υστερούσε σε σχέση με άλλα κράτη ως προς τη δέσμευσή του για το περιβάλλον, έτσι, όταν η Hoa Tran ίδρυσε τη Greenhub Vietnam, ο στόχος της έγινε ξεκάθαρος: να δοθούν πόροι στις τοπικές κοινότητες παράλληλα με την υιοθέτηση του οικολογικού τρόπου ζωής, της βιώσιμης παραγωγής και της προστασίας της φύσης. Για σχεδόν δύο δεκαετίες συνεργαζόταν με διεθνείς οργανισμούς για τη διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων και θεμάτων όπως η συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, η μόλυνση από τα πλαστικά και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σημαντική στιγμή
Η έντονη υποστήριξη της “μηδενικής σπατάλης” είχε αποτέλεσμα την πρωτοποριακή εφαρμογή της στο Βιετνάμ, και πλέον η ίδια μοιράζεται την εμπειρία της με παγκόσμια δίκτυα.

Έχει δηλώσει
“Δεν είσαι ποτέ πολύ νέος για να μάθεις για τον βιώσιμο τρόπο ζωής”.

Τι έπεται
Η πρωτοβουλία της “Σχολεία μηδενικής σπατάλης και όχι μόνο” (Zhub) διδάσκει στα παιδιά 5 βασικούς κανόνες: Αρνηθείτε, μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε, κομποστοποιείστε. Επιπλέον, γίνεται χαρτογράφηση των πλαστικών που βρέθηκαν στα χερσαία και τα παράκτια σύνορα του Βιετνάμ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεχώρισαν σε έναν παραδοσιακά αντρικό τομέα και κινούν τα νήματα της εξουσίας.

REEM BADRAN, Ιορδανή, 53 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Είναι γνωστή για την πολύτιμη πολιτική επιχειρησιακής ανάπτυξης που εισήγαγε και για τον κοινωνικό της αντίκτυπο, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποψήφια ως μέλος του Ιορδανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 2009, θέση την οποία κέρδισε. Με ώθηση αυτή τη νίκη, έθεσε υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο το 2010 και ήταν η πρώτη γυναίκα στο Αμμάν που κέρδισε μια έδρα έξω από τη πολιτική σκηνή της χώρας. Σπούδασε οικονομικά και πλέον είναι μέλος αρκετών μη κερδοσκοπικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, σε ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και τους νέους, καθώς και στα πεδία της ηγεσίας, της εκπαίδευσης, των τεχνών, του αθλητισμού, της χρηματοδότησης και της οικονομίας.

Σημαντική στιγμή
Ανακηρύχθηκε από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες του κόσμου στον χώρο των επιχειρήσεων από τον οργανισμό International Women’s Entrepreneurial Challenge Foundation της Νέας Υόρκης.

Έχει δηλώσει
“Το καλύτερο για να έχει κάποιος μεγαλύτερο εισόδημα και όφελος είναι να φτιάξει μια επιχείρηση. Χρειάζεται, όμως, κουράγιο και επιμονή”.

Τι έπεται
Συνεχίζει να είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Μικροχρηματοδότησης της Ιορδανίας η οποία χρηματοδοτεί έργα που ενισχύουν το εισόδημα των αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας.

CHOI SOO YEON,Κορεάτισσα, 40 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Καθώς το 95% των στελεχών στις εταιρείες της Κορέας αποτελείται από άντρες και ο μέσος όρος ηλικίας των CEO είναι πάνω από τα 58 έτη, η Soo Yeon κάνει μια θαυμάσια ανατροπή.

Σημαντική στιγμή
Η αγγλόφωνη εφημερίδα Joong Ang Daily την αποκάλεσε “μεγάλη μεταμόρφωση” (extreme makeover) της C-suite της Naver (η Νο1 διαδικτυακή πύλη και εταιρεία ίντερνετ της Κορέας που συχνά συγκρίνεται με την Google, όσον αφορά την εμβέλειά της για αναζητήσεις, online shopping, χάρτες κ.ά.), όταν ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου σε ηλικία 40 ετών. Έτσι, έγινε η νεότερη ηγέτιδα της Νaver.

Έχει δηλώσει
“Για να κάνουμε ένα άλμα προς τα μπρος, το πιο επείγον καθήκον μας είναι η ανάκαμψη του πολιτισμού μας, που πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την αυτονομία”.

Τι έπεται
Να συναντά προσωπικά και τους 400 υπαλλήλους της εταιρείας και ακούει την άποψή τους για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Naver και τις προτάσεις τους για την διαχείρισή τους.

ESTHER DUFLO, Γαλλοαμερικανίδα, 49 ετών

ELLE WOMEN 100

© Bryce Vickmark

Γιατί;
Καθηγήτρια Μείωσης της Φτώχειας και Αναπτυξιακής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δεν προσπαθεί να βρει απάντηση στα “μεγάλα ερωτήματα” με μεγάλες ριζοσπαστικές θεωρίες όπως άλλοι στον χώρο της. Αντίθετα, έχει μεταμορφώσει το πεδίο της αναπτυξιακής οικονομίας δίνοντας πρακτικές απαντήσεις σε μικρές ερωτήσεις: πώς θα πεισθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δάσκαλοι στην αγροτική Ινδία να εμφανιστούν στη δουλειά τους και πώς οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους;

Σημαντική στιγμή
Έλαβε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2019 για το ερευνητικό της έργο σχετικά με το ποιες πολιτικές παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην Ιστορία που έλαβε αυτό το βραβείο.

Έχει δηλώσει
“Οι φτωχοί νιώθουν ανία όπως όλοι μας. Η ευτυχία τους έχει τόση σημασία γι’ αυτούς όσο και η υγεία τους”.

Τι έπεται
Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Good Economics for Hard Times (Καλή οικονομία σε δύσκολους καιρούς, εκδ. Public Affairs).

GITA GOPINATH, Αμερικανοϊνδή, 50 ετών

ELLE WOMEN 100

Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Γιατί;
Είναι αδύνατο να αναφέρουμε όλα τα επιτεύγματά της σ’ αυτό τον περιορισμένο χώρο. Είναι αρκετό να πούμε ότι η αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις ηγετικές μορφές της Μακροοικονομίας σε όλο τον κόσμο, τελευταία είναι πολύ απασχολημένη.

Σημαντική στιγμή
Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην προσπάθεια τερματισμού της πανδημίας επιταχύνοντας την παράδοση των εμβολίων στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Έχει δηλώσει
“Σκέφτομαι γύρω από τα προβλήματα και χρησιμοποιώ την εκπαίδευσή μου στα οικονομικά για να προτείνω λύσεις”.

Τι έπεται
Συγκεντρώνει φορείς για τη χάραξη μιας πολιτικής ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα, ως ειδικός του Harvard, εκδίδει το ερευνητικό της έργο. Εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος στον τομέα των Οικονομικών.

CHRISTINE LAGARDE, Γαλλίδα, 66 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy of European Central Bank

Γιατί;
Είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ωστόσο η εντυπωσιακή καριέρα της ξεκίνησε στο Παρίσι, σε μια εταιρεία διεθνούς επιχειρηματικού δικαίου. Το 2015 έγινε υπουργός Διεθνούς Εμπορίου στη Γαλλία και επί κυβέρνησης Nicolas Sarkozy ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών. Ως μία από τις λίγες γυναίκες στον χώρο της πολιτικής και των οικονομικών, κάθε της κίνηση εξεταζόταν με τρόπο που κανένας άντρας σε αντίστοιχη θέση δεν αντιμετώπισε ποτέ.

Σημαντική στιγμή
Το 2011 αποσύρθηκε από το κυβερνητικό σώμα για τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε αυτόν το ρόλο, είχε να αντιμετωπίσει την κριτική και τις αμφιβολίες της Ευρωζώνης (και νομίζετε ότι εσείς κάνετε δύσκολη δουλειά!).

Έχει δηλώσει
“Έχω τη θεωρία πως στις γυναίκες προσφέρεται χώρος και σημαντικές θέσεις εργασίας όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Το έχω παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις. Σε περιόδους κρίσεις, είναι οι γυναίκες που καλούνται να βάλουν τάξη στο χάος, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των συνθηκών”.

Τι έπεται
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στα ύψη, οπότε η Lagarde εστιάζει στη σταθεροποίηση των τιμών όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην εφαρμογή ομαδικής συμφωνίας ανάμεσα στους πολιτικούς φορείς 19 χωρών να πράξουν το ίδιο.

MARIANA MAZZUCATO, Ιταλοαμερικανίδα, 54 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η μετατροπή των οικονομικών ιδεών σε πολιτική πράξη δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά εκεί αφιέρωσε την καριέρα της η Mazzucato. Είναι ιδρυτική διευθύντρια του University College του Λονδίνου (UCL) Institute for Innovation and Public Purpose (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Λονδίνου Καινοτομίας και Δημοσίων Σκοπών), καθηγήτρια των Οικονομικών Καινοτομίας και Δημοσίων Αξιών, μέλος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον τομέα Οικονομία για την Υγεία Όλων και έχει βραβευτεί με το βραβείο Leontief για την Επέκταση των Ορίων της Οικονομικής Σκέψης. Συνεχίζει να απαιτεί από τους πολιτικούς φορείς να διαμορφώσουν τις αγορές σκεπτόμενοι πέρα από τα συνηθισμένα ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Σημαντική στιγμή
Ο δικός της τρόπος σκέψης απέδωσε 100 δις ευρώ στο ταμείο καινοτομίας και η ίδια αποτύπωσε αυτές τις ιδέες της στο παγκοσμίως επιδραστικό βιβλίο της Mission Economy: a moonshot guide to changing capitalism, into practice (Αποστολή οικονομία: ένας ανατρεπτικός οδηγός για τη μετατροπή του καπιταλισμού σε πράξη, εκδ. Allen Lane).

Έχει δηλώσει
“Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι η καινοτομία είναι αποτέλεσμα μαζικής συλλογικής προσπάθειας, και όχι μόνο μιας μικρής ομάδας νέων λευκών ανθρώπων στην Καλιφόρνια. Αν θέλουμε να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό”.

Τι έπεται
Σύντομα κυκλοφορεί τo νέο της βιβλίο The Big Con: how the consulting industry has in fantilized government, weakened business and warped our economies (To μεγάλο μειονέκτημα: πώς ο κλάδος των συμβούλων φανατίζει την κυβέρνηση, αποδυναμώνει τις επιχειρήσεις και διαστρεβλώνει την οικονομία μας, εκδ. Allen Lane).

STEFANIE STANTCHEVA, από τη Βουλγαρία, 36 ετών

ELLE WOMEN 100

©Tyler Smith

Γιατί;
Έδωσε στη λέξη “φορολογία” μια συναρπαστική χροιά και έκανε τους ανθρώπους να θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα, κάτι που είναι κατόρθωμα από μόνο του. Η Stantcheva, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Harvard, έχει τέτοιο πάθος με το αντικείμενό της, που είναι αδύνατο να μη γοητευτεί κανείς από τη δουλειά της. Επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής στην καινοτομία, την εκπαίδευση και την υγεία.

Σημαντική στιγμή
Χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό The Economist μία από τις οχτώ καλύτερες νέες οικονομολόγους της δεκαετίας.

Έχει δηλώσει
“Πιστεύω ακράδαντα στην περισσότερη πληροφόρηση και την εκπαίδευση γύρω από τα οικονομικά ζητήματα”.

Τι έπεται
Η εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στη φορολογία, τη φροντίδα υγείας, τη μεταναστευτική και περιβαλλοντική πολιτική και την κοινωνική κινητικότητα χρησιμοποιώντας κοινωνικές/οικονομικές έρευνες και πειράματα μεγάλης κλίμακας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν τους νόμους και τις νοοτροπίες και συνασπίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτές οι γυναίκες ξέρουν πώς να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους.

JACINDA ARDERN,Νεοζηλανδή, 42 ετών

ELLE WOMEN 100

© Depositphotos

Γιατί;
Από το 2017 ηγείται του κόμματός της και της χώρας της και αντιμετώπισε κρίσεις που κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να προβλέψει: από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Christchurch μέχρι, φυσικά, την πανδημία της Covid-19. Έγινε γνωστή για τη σταθερότητα και την ενσυναίσθηση που επιδεικνύει, ενώ δεν διστάζει να μιλάει ανοιχτά για το τι σημαίνει να είναι εργαζόμενη μητέρα. Το 2020 κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας στο κόμμα της τους περισσότερους ψήφους που είχε λάβει ποτέ εδώ και 50 χρόνια.

Σημαντική στιγμή
Πήρε μαζί της το τριών μηνών μωρό της σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει δηλώσει
“Είμαι αντίθετη στην ιδέα ότι η πολιτική πρέπει να είναι ένας χώρος γεμάτος εγωισμό όπου μονίμως όλοι προσπαθούν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλο. Ναι, χρειαζόμαστε μια ισχυρή δημοκρατία, αλλά μπορούμε να είμαστε ισχυροί και ταυτόχρονα ευγενικοί”.

Τι έπεται
Τον επόμενο χρόνο έρχονται εκλογές.

KARINE JEAN-PIERRE, Αμερικανίδα γεννημένη στη Γαλλία, 44 ετών

ELLE WOMEN 100

© Shutterstock

Γιατί;
Είναι η πρώτη μαύρη και η πρώτη ανοιχτά gay γυναίκα στην Ιστορία που έγινε γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου. Προτού γίνει μητέρα, μαζί με τη σύζυγό της, και αναλάβει τη δεύτερη πιο σημαντική επαγγελματική θέση στη ζωή της, η Jean-Pierre ήταν αγωνίστρια, ακτιβίστρια, πολιτική σχολιάστρια και λέκτορας δημοσίων και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Columbia. Επίσης υπήρξε πολιτική αναλύτρια για τα τηλεοπτικά NBC News και MSNBC.

Σημαντική στιγμή
Τον Αύγουστο του 2020 ήταν υπεύθυνη προσωπικού της υποψήφιας για την αντιπροεδρία των Δημοκρατικών Kamala Harris.

Έχει δηλώσει
“Να έχετε μεγάλα όνειρα […] και μη χάσετε ποτέ τον αληθινό εαυτό σας”.

Τι έπεται
Με τη μονίμως ασταθή πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, ως γραμματέας Τύπου στον Λευκό Οίκο θα είναι απασχολημένη με τη διάδοση του οράματος του προέδρου Biden για τη χώρα.

URSULA VON DER LEYEN, Βελγίδα, 64 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy of European Union

Γιατί;
Ως υπουργός στη γερμανική βουλή, μίλησε για θέματα τα οποία ήταν πρόκληση για τα μέλη του παραδοσιακού κόμματός της: αύξηση των παιδικών σταθμών, ανάληψη περισσότερων διευθυντικών θέσεων από γυναίκες, γάμοι ομοφυλόφιλων ζευγαριών και ελάχιστος κατώτατος μισθός σε όλη τη χώρα. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας και όλοι τη θεωρούσαν μία από τους διαδόχους της Angela Merkel.

Σημαντική στιγμή
Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτό το αξίωμα.

Έχει δηλώσει
“Να αγωνίζεστε για κάτι επειδή είναι καλό και όχι απλώς επειδή είναι μια ευκαιρία να πετύχετε”.

Τι έπεται
Ανακοίνωσε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο κατά 90% σε όλες τις εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου.

SANNA MARIN, Φινλανδή, 36 ετών

ELLE WOMEN 100

Getty Images

Γιατί;
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας συζητήθηκε διεθνώς ότων ένα βίντεο την έδειχνε να χορεύει με φίλους σε ένα πάρτι. Το βίντεο έγινε viral και προκάλεσε επικριτικά σχόλια που την ανάγκασαν να υποβληθεί σε τεστ χρήσης ναρκωτικών. Ωστόσο, αμέτρητοι πολιτικοί και άλλα σημαντικά πρόσωπα την υπερασπίστηκαν τονίζοντας την άδικη μεταχείριση μιας γυναίκας σε θέση εξουσίας. Όλη αυτή η οργή για τον χορό της μείωσε το ηγετικό έργο της, συμπεριλαμβανομένων της σταθερής γραμμής της απέναντι στον Vladimir Putin μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της Covid-19.

Σημαντική στιγμή
Σε ηλικία 34 ετών έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο. Αύξησε τις ήδη γενναιόδωρες γονικές άδειες για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Έχει δηλώσει
“Η ισχύς μιας κοινωνίας δεν μετριέται από τον πλούτο των εύπορων μελών της, αλλά με το κατά πόσο τα καταφέρνουν οι αδύναμοι πολίτες της”.

Τι έπεται
Δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2035 η Φινλανδία θα έχει μηδενικές εκπομπές αερίων.

ANGELA MERKEL, Γερμανίδα, 68 ετών

ELLE WOMEN 100

© Pixabay

Γιατί;
Χαρακτηρίστηκε 14 φορές η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου από το περιοδικό Forbes. Αρχικά ήταν επιστήμονας προτού ασχοληθεί με την πολιτική και οδηγηθεί στο υψηλότερο αξίωμα, ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 μέχρι το 2021. Ήταν η πρώτη γυναίκα-ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Σημαντική στιγμή
Η πάντα προσεκτική Merkel απέσπασε διεθνείς επαίνους για την τολμηρή κίνησή της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της στους πρόσφυγες κατά τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015, ενώνοντας τους Γερμανούς με το σύνθημα “Μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Έχει δηλώσει
“Επέλεξα να ακολουθήσω μια καριέρα στη Φυσική, γιατί εκεί η αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται εύκολα”.

Τι έπεται
Γράφει βιβλίο με τα απομνημονεύματά της μαζί με την εδώ και χρόνια σύμβουλό της Beate Baumann, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2024. Επίσης είναι η νέα πρόεδρος του οργανισμού Gulbenkian Prize for Humanity Jury (σ.σ.: βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα ή ομάδες για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης).

ALEXANDRIA OCASIO-CORTEZ, Αμερικανίδα, 33 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Σαν να μην ήταν αρκετή η εκλογή της ως η νεαρότερη γυναίκα αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Ocasio-Cortez εισήγαγε 23 νέους νόμους στην πρώτη θητεία της.

Σημαντική στιγμή
Είναι τόσο πολλές! Έπειτα από ακροάσεις διαφόρων επιτροπών, πίεσε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία να μειώσει την τιμή ενός φαρμάκου που καταπολεμά τη μετάδοση του ΗΙV. Ανάγκασε έναν εργολάβο να επιστρέψει 16,1 εκατ. δολάρια στο ομοσπονδιακό ταμείο. Υποχρέωσε τον δικηγόρο του Donald Trump, Michael Cohen, να παραδεχτεί ότι ο πρώην πρόεδρος εμπλεκόταν σε υπόθεση φορολογικής απάτης.

Έχει δηλώσει
“Η αλλαγή θέλει θάρρος”.

Τι έπεται
Η θητεία της λήγει στις 3 Ιανουαρίου 2023, οπότε τώρα ασχολείται με την επανεκλογή της.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πένα είναι πιο ισχυρή από το σπαθί! Αυτές οι δυνατές γυναίκες γράφουν τη δική τους ιστορία.

DOLLY ALDERTON, Καναδή-Βρετανίδα, 34 ετών

ELLE WOMEN 100

© Alexandra Cameron

Γιατί;
Χρειάζεται ξεχωριστό θάρρος για να ξεδιπλώσεις τη ζωή σου με κάθε λεπτομέρεια στους άλλους. Έτσι όμως έγινε γνωστή αυτή η πολυγραφότατη αρθρογράφος περιοδικών και συγγραφέας. Η τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου της βιβλίου A Memoir: Everything I Know About Love (Απομνημονεύματα: Ό,τι γνωρίζω για την αγάπη, εκδ. Penguin), ήταν από τις πιο πετυχημένες της χρονιάς. Το μυθιστόρημά της Ghosts ήταν υποψήφιο για το British Book Award στη μυθοπλασία και η ίδια είναι γνωστή για την πνευματώδη προσέγγισή της στην ποπ κουλτούρα και το φλερτ.

Σημαντική στιγμή
Το πολυαγαπημένο podcast The High Low που δημιούργησε συγκέντρωσε άπειρους φαν και αποδείχτηκε σωτήριο για πολλούς ακροατές κατά τη διάρκεια των lockdown.

Έχει δηλώσει
“Σχεδόν όσα γνωρίζω για τον έρωτα, τα έμαθα μέσα από μακρόχρονες φιλίες μου με γυναίκες”.

Τι έπεται
Γράφει καινούριο μυθιστόρημα και σχεδιάζει να ασχοληθεί με την τηλεόραση.

CHRISTIANE AMANPOUR, Βρετανοϊρανή, 64 ετών

ELLE WOMEN 100

© Depositphotos

Γιατί;
Το όνομά της είναι συνώνυμο της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα ρεπορτάζ της από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο της χάρισαν παγκόσμια αναγνώριση, ενώ οι ανταποκρίσεις της από τον πόλεμο της Βοσνίας και άλλες εμπόλεμες ζώνες τής έδωσαν τη φήμη της ατρόμητης. Από το 1992 μέχρι το 2010 ήταν επικεφαλής των διεθνών ανταποκρίσεων του CNN. Έκτοτε, αντικείμενό της είναι η διεθνής πολιτική επικαιρότητα στο ABC News.

Σημαντική στιγμή
Έφερε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Bill Clinton το 1993, όταν σε μια συνέντευξη τον κατηγόρησε για συνεχείς αλλαγές τακτικής στον πόλεμο της Βοσνίας. Εκείνος απάντησε θυμωμένα, ωστόσο εκείνη αποδείχτηκε μια υπολογίσιμη δύναμη.

Έχει δηλώσει
“Αποφάσισα γρήγορα να μετατρέψω τις απώλειες και τις αποτυχίες μου σε δύναμη”.

Τι έπεται
Έπειτα από τη μάχη της με τον καρκίνο των ωοθηκών, η Amanpour δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα ζωή.

RANA AYYUB, Ινδή, 38 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
“Ατρόμητη” είναι η λέξη που περιγράφει την Ayyub, την Ινδή δημοσιογράφο η οποία, στη στήλη της Global Opinions στην εφημερίδα Washington Post, δεν διστάζει να αναφερθεί σε ακανθώδη ζητήματα τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλο τρολάρισμα αλλά και απειλές κατά της ζωής της. Γράφει για πολιτικά και κοινωνικά θέματα στην Ινδία ενώ η μυστική έρευνά της για τις ταραχές στο Gujarat το 2022 έχει αποσπάσει επαίνους.

Σημαντική στιγμή
Η διεξαγωγή επί οχτώ μήνες μιας επικίνδυνης έρευνας σχετικά με τον ρόλο που έπαιξαν στις ταραχές ο πρωθυπουργός Νarendra Modi και ο αρχηγός του κόμματος Bharatiya Janata Party, Amit Shah.

Έχει δηλώσει
“Η Ινδία είναι ένα ατελές πείραμα”.

Τι έπεται
Σύντομα θα φοιτήσει στο Ινστιτούτο Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου με την υποτροφία Pritzker.

VIRGINIE DESPENTES, Γαλλίδα, 53 ετών

ELLE WOMEN 100

© Francesca Mantovani-ιditions Gallimard © Jean-Franηois Paga

Γιατί;
Η εμβληματική συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και κινηματογραφίστρια είναι γνωστή για το έργο της που εξερευνά το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τις επιπτώσεις της φτώχειας στη ζωή των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

Σημαντική στιγμή
Σε ηλικία 23 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, Baise-Moi (Γά***έ με, εκδ. J’ai Lu), μια ιστορία εκδίκησης ενός βιασμού. Το 2000 συμμετείχε στη σκηνοθεσία της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου στην οποία πρωταγωνιστούσε μια Γαλλίδα σταρ του πορνό. Αυτή ήταν η πρώτη ταινία έπειτα από 28 χρόνια που απαγορεύτηκε στη Γαλλία.

Έχει δηλώσει
“Μετά τα 40, όλοι είμαστε σαν βομβαρδισμένη πόλη”.

Τι έπεται
Ίδρυσε έναν εκδοτικό οίκο που ειδικεύεται σε βιβλία για τα ομοφυλόφιλα άτομα και τον φεμινισμό.

ANNIE ERNAUX, Γαλλίδα, 82 ετών

ELLE WOMEN 100

© Francesca Mantovani-ιditions Gallimard

Γιατί;
Η δουλειά της χαρακτηρίστηκε θαρραλέα και καυστική. Η δημοσιογράφος του The Guardian, Anita Chakraborty, δήλωσε: “Η ποιότητα που κάνει τη γραφή της Ernaux για το σεξ να ξεχωρίζει από εκείνη των άλλων στον κλάδο της είναι η πλήρης απουσία ντροπής. Η επιθυμία για εκείνη φέρνει στην επιφάνεια μια επιθυμία μεγαλύτερη. Ανασύρει την παρόρμηση του θανάτου, την ευτυχία, ακόμη κι ένα παλιό τραύμα, όπως η έκτρωση που είχε κάνει. Ποτέ όμως την ταπείνωση”.

Σημαντική στιγμή
Το 2022 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας (έκανε πωλήσεις αξίας 840.000 £) κάτι που της άξιζε, γιατί όπως είχε δηλώσει στη διαθήκη του ο Alfred Nobel “ιδανικός για να λάβει το βραβείο είναι εκείνος που θα αφήσει στο πεδίο της λογοτεχνίας το πιο εξαιρετικό έργο”.

Έχει δηλώσει
“Ίσως ο αληθινός σκοπός μου στη ζωή είναι το σώμα, οι αισθήσεις και οι σκέψεις μου να γίνουν γραφή”.

Τι έπεται
Τον Απρίλιο του 2023 ο οίκος Yale Press θα εκδώσει την πρώτη αγγλική μετάφραση του βιβλίου της Look at the Lights, My Love (Κοία τα φώτα, αγάπη μου), το οποίο περιγράφεται ως ένας ημερολογιακός διαλογισμός πάνω στο σύγχρονο φαινόμενο των τεράστιων πολυκαταστημάτων.

AMANDA GORMAN, Αμερικανίδα, 24 ετών

ELLE WOMEN 100

@Courtesy of Estée Lauder

Γιατί;
Η Αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια έγινε πολύ γρήγορα γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν διάβασε το ποίημά της The Hill We Climb (O λόφος που ανεβαίνουμε) κατά την ορκωμοσία του προέδρου Biden. Τα έργα της μιλούν για την κατάθλιψη, τον φεμινισμό, τη φυλή και την περιθωριοποίηση, αλλά και για την αφρικανική διασπορά. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρίστηκε Εθνική Ποιήτρια Νέων το 2017, αλλά η παγκόσμια σκηνή την αποκάλεσε “φωνή μιας ολόκληρης γενιάς”.

Σημαντική στιγμή
Είναι η νεότερη σε ηλικία ποιήτρια που απήγγειλε σε ορκωμοσία πρωθυπουργού στην ιστορία των ΗΠΑ. Τώρα έχει υπογράψει με το πρακτορείο μοντέλων IMG Models ενώ τα βιβλία της είναι best seller.

Έχει δηλώσει
“Πάντα υπάρχει φως. Μόνο αν είμαστε αρκετά θαρραλέοι θα το δούμε. Μόνο αν είμαστε αρκετά θαρραλέοι θα γίνουμε φως”.

Τι έπεται
Σκοπεύει να θέση υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ το 2036.

ELIF SHAFAK, από την Τουρκία, 51 ετών

ELLE WOMEN 100

© Zeynel Abidin

Γιατί;
Είναι συγγραφέας, δοκιμιογράφος, δημόσια ομιλήτρια, πολιτικός επιστήμων και ακτιβίστρια, ενώ το μυθιστόρημά της 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (10 λεπτά, 38 δευτερόλεπτα σ’ αυτό τον παράξενο κόσμο, εκδ. Viking Press) ήταν στη λίστα για το βραβείο Booker. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Είναι επίσης φανατική φεμινίστρια και τη διακρίνει ο ανθρωπισμός, ενώ έχει επηρεαστεί βαθιά από τον Σουφισμό και την οθωμανική κουλτούρα. Η γραφή της μάχεται κάθε είδους ξενοφοβία.

Σημαντική στιγμή
Το μυθιστόρημά της The Forty Rules of Love (Οι σαράντα κανόνες του έρωτα, εκδ. Penguin Books) επιλέχθηκε από το BBC ανάμεσα στα 100 που καθορίζουν τον κόσμο μας.

Έχει δηλώσει
“Η αγάπη υπάρχει μέσα στον καθένα μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε και απλώς περιμένει να την ανακαλύψουμε”.

Τι έπεται
Η συγγραφή κι άλλων βιβλίων.

OPRAH WINFREY, Αμερικανίδα, 68 ετών

ELLE WOMEN 100

© Chris Craymer

Γιατί;
Είναι η πιο διάσημη οικοδέσποινα της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο, η πιο πλούσια μαύρη γυναίκα και η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος του πλανήτη. Αυτό που στ’ αλήθεια όμως θαυμάζουμε σ’ αυτήν είναι η ικανότητά της να χτίζει γύρω της μια ισχυρή αίσθηση αυτογνωσίας. Γνωστή πλέον ως “βασίλισσα των media”, έχει στο ενεργητικό της podcasts, βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικά σόου, ζωντανά events και τόσα άλλα… Πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει, εκτός ίσως από το να… κατεβάσει ταχύτητα.

Σημαντική στιγμή
Βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ ως ηθοποιός και ως παραγωγός αλλά είναι το φιλανθρωπικό της έργο που κυρίως τη χαρακτηρίζει. Παρέχει σημαντική ενίσχυση στα σχολεία, στα καταφύγια κακοποιημένων γυναικών και στις εκστρατείες για την κατάργηση και την τιμωρία της παιδικής εκμετάλλευσης.

Έχει δηλώσει
“Μετάτρεψε τις πληγές σου σε σοφία”.

Τι έπεται
Είναι μία από τους τέσσερις παραγωγούς που θα ανεβάσουν το μιούζικαλ “Το Πορφυρό Χρώμα” στον κινηματογράφο το 2023.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χρησιμοποιούν τη δημόσια εικόνα και τον ρόλο τους για να επιστήσουν την προσοχή στα προβλήματα και γίνονται έμπνευση για τη μεγάλη αλλαγή.

ADELE, Βρετανίδα, 34 ετών

ELLE WOMEN 100

©Depositphotos

Γιατί;
Ειναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως (πάνω από 120 εκατ. δίσκοι), έχει αποσπάσει 15 βραβεία Grammy και 12 Brit Awards. Παρ’ όλα αυτά η Adele παραμένει αληθινή και μετριόφρων, ενώ δεν χάνει την αίσθηση του -βρετανικού- χιούμορ.

Σημαντική στιγμή
Κάθε άλμπουμ της είναι μοναδικό και τα τραγούδια της γίνονται αμέσως κλασικά. Απόδειξη πως τα έχει καταφέρει τέλεια ήταν η βράβευσή της το 2013 με MBE (Member of the most Excellent Order of the British Empire: Μέλος του Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) για τη μουσική προσφορά της.

Έχει δηλώσει
“Φυσικά και έχω ανασφάλειες, αλλά δεν συναναστρέφομαι εκείνους που μου τις επισημαίνουν”.

Τι έπεται
Αφού ανακοίνωσε δακρυσμένη την ακύρωση των εμφανίσεών της στο Λας Βέγκας, αργότερα επιβεβαίωσε ότι θα δώσει 32 σόου στο Caesars Palace από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

BEYONCÉ, Αμερικανίδα, 41 ετών

ELLE WOMEN 100

© Depositphotos

Γιατί;
Από πού να ξεκινήσουμε! Από το γκρουπ Destiny’s Child μέχρι το “Dangerously in Love” – το σόλο άλμπουμ που την εκτόξευσε στο star system – και το πιο πρόσφατο “Renaissance”, η Queen B έχει την ικανότητα να πιάνει τον παλμό της εποχής πριν από οποιονδήποτε άλλο. H δουλειά της ξεπερνά τα μουσικά όρια και προκαλεί συζητήσεις, δημιουργώντας τάσεις και παρασύροντας μια ολόκληρη κοινωνία. Η δημιουργικότητά της εκφράστηκε στην ηθοποιία, την παραγωγή, τη μόδα και τόσα άλλα ακόμα… Είναι από τις καλλιτέχνιδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της μουσικής.

Σημαντική στιγμή
Κυκλοφορεί το άλμπουμ “Lemonade”, στο οποίο εκφράζει τα συναισθήματα προδοσίας που ένιωσε μετά τις φήμες για τις εξωσυζυγικές περιπέτειες του άντρα της Jay-Z. Κι αυτό ήταν μια δυνατή κίνηση χωρίς προηγούμενο.

Έχει δηλώσει
“Μην προχωράς πιο αργά για χάρη του κόσμου. Άσε τον κόσμο να σε προφτάσει”.

Τι έπεται
Οι φαν της περιμένουν την παγκόσμια περιοδεία της Renaissance το 2023.

MICHAELA COEL, Βρετανίδα, 35 ετών

ELLE WOMEN 100

© Natalie Seery

Γιατί;
Έγραψε και πρωταγωνίστησε στην κωμωδία του καναλιού Ε4, Chewing Gum, για την οποία κέρδισε το βραβείο BAFTA. Επίσης, η Coel έκανε εντός και εκτός οθόνης σημαντικές δηλώσεις. Το αυτοβιογραφικό σήριαλ I May Destroy You, το οποίο έγραψε και πρωταγωνίστησε, απέσπασε δύο BAFTA και η ίδια έγραψε Ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Emmy  Εξαιρετικής Γραφής για Mini Σειρά (Outstanding Writing for a Limited Series).

Σημαντική στιγμή
Η εμβληματική ομιλία της στο Φεστιβάλ Τηλεόρασης στο Εδιμβούργο το 2018, όταν αναφέρθηκε στις διακρίσεις και τη συμπεριφορά απέναντι στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία της διασκέδασης.

Έχει δηλώσει
“Μη φοβάστε να εξαφανιστείτε”.

Τι έπεται
Υποδύεται την Aneka στην ταινία Black Panther: Wakanda Forever.

ZHOU DONGYU, Κινέζα, 30 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η ηθοποιός και παραγωγός έχει κερδίσει 37 (!) βραβεία και συνεχίζει να είναι από τις πλέον περιζήτητες Κινέζες ηθοποιούς της γενιάς της. Οι ρόλοι της δεν υπακούν στους κανόνες του κάστινγκ ενώ εντυπωσιάζει με κάθε ερμηνεία της, είτε πρόκειται για θρίλερ είτε για ρομαντική κομεντί. Επίσης, είναι πρόσωπο αρκετών πολυτελών οίκων, αλλά κυρίως είναι αφοσιωμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον και ομιλήτρια στον Γαλλοκινεζικό Μήνα για το Περιβάλλον.

Σημαντική στιγμή
Προτού επιλεγεί από τον διάσημο σκηνοθέτη Zhang Yimou για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του The Love of the Hawthorn Tree, δεν είχε καμία εμπειρία ως ηθοποιός. Η ερμηνεία της απέσπασε άπειρα βραβεία και την ανακήρυξε μία από τις πλέον προσοδοφόρες ηθοποιούς της Κίνας.

Έχει δηλώσει
“Η ανθρώπινη σοφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Όμως ο σεβασμός, η φροντίδα και η αγάπη προς το περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση”.

Τι έπεται
Τρεις νέες ταινίες της θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023.

JUNG HO-YEON, Κορεάτισσα, 28 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Ξεκίνησε ως μοντέλο το 2010, αλλά η καριέρα της απογειώθηκε όταν επιλέχθηκε στην τέταρτη σεζόν του Next Top Model της Κορέας. Σήμερα είναι μούσα γνωστών πολυτελών οίκων αλλά -το πιο σπουδαίο- έγινε γνωστή ως ηθοποιός αφού πρωταγωνίστησε στη δημοφιλή σειρά του Netflix, Squid Game (Το παιχνίδι του καλαμαριού).

Σημαντική στιγμή
Κέρδισε το βραβείο Screen Actors Guild Award Εξαιρετικής Ερμηνείας Γυναίκας Ηθοποιού σε Δραματική Σειρά και μία υποψηφιότητα για Emmy.

Έχει δηλώσει
“Προσπαθώ σκληρά σε ό,τι κι αν κάνω. Το ορκίζομαι”.

Τι έπεται
Θα παίξει στη σειρά θρίλερ του Alfonso Guaron για την Apple TV+, Disclaimer, δίπλα στην Cate Blanchett.

OLIVIA RODRIGO, Αμερικανίδα, 19 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Το ταξίδι για ένα παιδί-σταρ της Disney μέχρι να γίνει ποπ σταρ δεν είναι εύκολο, η Rodrigo όμως τα κατάφερε μόνη της, και μάλιστα καλά. Το πρώτο της single, Drives License, ήταν ανάμεσα στα best-selling τραγούδια του 2021. Προτού υπογράψει συμβόλαιο με δισκογραφική, διαπραγματεύτηκε την κυριότητα των δικαιωμάτων των αρχικών ηχογραφήσεων (master) όλων των τραγουδιών. Το περιοδικό Time το 2021 την αποκάλεσε “καλλιτέχνιδα της χρονιάς” και το Billboard “Γυναίκα της χρονιάς” το 2022. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για καλό σκοπό και για να ενθαρρύνει τους νέους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Σημαντική στιγμή
Ως απάντηση στην ακύρωση του Roe v. Wade του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (σ.σ.: Η απόφαση αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναίκων στην άμβλωση), η Rodrigo τραγούδησε το κομμάτι F*ck You μαζί με τη Lily Allen στο φεστιβάλ του Glastonbury.

Έχει δηλώσει
“Μου αρέσει η εποικοδομητική κριτική. Σημαίνει ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εσένα και την τέχνη σου”.

Τι έπεται
Οι θαυμαστές της ελπίζουν να τη δουν στο Coachella το 2023.

TAYLOR SWIFT, Αμερικανίδα, 32 ετών

ELLE WOMEN 100

© Beth Garrabrant

Γιατί;
Μία από τις σπουδαιότερες τραγουδοποιούς της γενιάς της, η Taylor Swift είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατ. δίσκους παγκοσμίως, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Επίσης έχει κερδίσει 11 βραβεία Grammy – ανάμεσά τους τρία για Άλμπουμ της Χρονιάς -, 34 Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία (τα περισσότερα που έχει λάβει ποτέ ένας καλλιτέχνης), 29 Μουσικά Βραβεία του Billboard (τα περισσότερα που έχει λάβει ποτέ γυναίκα) και ένα Emmy.

Σημαντική στιγμή
Ανέκτησε τον έλεγχο του μουσικού καταλόγου της έπειτα από δημόσια διαμάχη με τον μάνατζέρ της Scooter Braun και τη δισκογραφική Big Machine. Όταν της αρνήθηκαν την αγορά των masters (αρχικών ηχογραφήσεων), εκείνη ηχογράφησε ξανά τα άλμπουμ της και τα κυκλοφόρησε αναγράφοντας δίπλα στον τίτλο καθενός τη φράση “Taylor’s Version”.

Έχει δηλώσει
“Θέλω να πω σε όλες τις νέες γυναίκες το εξής: Στη ζωή σας θα υπάρξουν άνθρωποι που θα θέλουν να υπονομεύσουν τις επιτυχίες σας και να λάβουν εκείνοι τα εύσημα για τα επιτεύγματα ή τη φήμη σας. Αν εσείς μείνετε προσηλωμένες στη δουλειά σας και δεν τους επιτρέψετε να σας παρεκκλίνουν από την πορεία σας, κάποια μέρα, όταν φτάσετε εκεί που πάτε, θα κοιτάξετε γύρω σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιες και οι άνθρωποι που σας αγαπούν σας έφεραν εκεί. Κι αυτό είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα στον κόσμο”.

Τι έπεται;
Η Swift σχεδιάζει μια παγκόσμια περιοδεία για το 2023.

ΤΕΧΝΕΣ

Με τις ταινίες, τη φωτογραφία και την πρωτοποριακή τέχνη τους, αφήνουν την κληρονομιά τους στο πολιτιστικό μας τοπίο.

MARINA ABRAMOVIC, Σέρβα, 75 ετών

ELLE WOMEN 100

@Depositphotos

Γιατί;
Η δουλειά της εξερευνά την τέχνη του σώματος και της αντοχής, τον φεμινισμό, τη σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό, τα όρια του σώματος και τις δυνατότητες του νου. Δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια και αποκαλεί τον εαυτό της “γιαγιά της perfomance art”. Το 2017 ίδρυσε το Marina Abramovic Institute (MAI), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την perfomance.

Σημαντική στιγμή
Στην παράστασή της Rhythm 0, κυριολεκτικά άφησε το σώμα και τη ζωή της για έξι ώρες στα χέρια ξένων, μετατρέποντας τον εαυτό της σε ένα αντικείμενο που ο καθένας μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπως ήθελε. Όλο αυτό το διάστημα, παρέμενε απολύτως παθητική μέχρι να τελειώσει το πείραμα.

Έχει δηλώσει
“Οι άνθρωποι έχουν τόσο πόνο μέσα τους, που δεν το γνωρίζουν καν”.

Tι έπεται
Το πρώτο μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο της στη Royal Academy of Arts της Μεγάλης Βρετανίας, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2020, θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

MANAL AL DOWAYAN, από τη Σαουδική Αραβία, 49 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Ερευνά εδώ και καιρό τα έθιμα που βασίζονται στις προκαταλήψεις για το φύλο και επηρεάζουν τη θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Η ίδια αποτελεί μια ευαίσθητη, αλλά κρίσιμη μαρτυρία για την πολιτιστική μεταμόρφωση που κατακλύζει την πατρίδα της. Ως καλλιτέχνις εκφράζεται με τον ήχο, το νέον και τη γλυπτική. Πρόσφατα συνεργάστηκε με έναν διάσημο πολυτελή οίκο και έγινε η πρώτη γυναίκα από την Αραβία που επανασχεδίασε μία από τις εμβληματικές τσάντες του brand.

Σημαντική στιγμή
Οι συμμετοχικές της installations, Suspended Together (2011) και Esmi – My Name (2012) που άνοιξαν τον δρόμο για χιλιάδες γυναίκες στη χώρα της να διαμαρτυρηθούν για τα άδικα κοινωνικά έθιμα.

Έχει δηλώσει
“Η παρουσία μου είναι μια πρόκληση”.

Τι έπεται
Η δημιουργία ενός έργου μεγάλης κλίμακας για το Wadi AlFann (Η κοιλάδα των τεχνών), ένα νέο πολιτιστικό κέντρο στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.

JANE CAMPION, Νεοζηλανδή, 68 ετών

ELLE WOMEN 100

© Grant Matthews/2021 Netflix Inc

Γιατί;
Το 1993 έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία της Μαθήματα Πιάνου. Το 2014 ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που έγινε αρχηγός της κριτικής επιτροπής στο 67ο Φεστιβάλ των Κανών. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του κινηματογράφου που υπήρξε δύο φορές υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Όσκαρ του 1993, αλλά και του 2022 για την ταινία Η Εξουσία του Σκύλου για την οποία το κέρδισε.

Σημαντική στιγμή
Το φιλμ Μαθήματα Πιάνου έκανε τεράστια εντύπωση, με την Kirsten Dunst να δηλώνει: “Ήξερα ότι η Jane ήταν η καλύτερη για να σκηνοθετεί γυναίκες. Τέτοιες ερμηνείες είναι ο στόχος (μου)”.

Έχει δηλώσει
“Αυτό που μαθαίνουμε από τις ταινίες που σκηνοθετούν γυναίκες είναι τι ακριβώς είναι οι πραγματικές γυναίκες. Δεν νομίζω ότι οι άντρες βλέπουν τα πράγματα λάθος και εμείς οι γυναίκες σωστά, αλλά ότι απλώς τα βλέπουμε διαφορετικά”.

Τι έπεται
Ασχολείται με την Aotearoa Pop Up Film Intensive, τη σχολή κινηματογράφου που ίδρυσε στη Νέα Ζηλανδία με κεφάλαια του Netflix.

JULIA DUCOURNAU, Γαλλίδα, 38 ετών

ELLE WOMEN 100

© Depositphotos

Γιατί;
Η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος της ταινίας Titane, η οποία χαρακτηρίστηκε “άγριο θρίλερ τρόμου”, έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών το 2021. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που κέρδιζε αυτό το βραβείο και η πρώτη που το κέρδιζε μόνη. Συμπεριλαμβάνεται πλέον ανάμεσα στις ηγετικές μορφές αυτού του κινηματογραφικού είδους.

Σημαντική στιγμή
Η πρώτη της ταινία, Raw, όπου εξερευνά την ακρότητα του κανιβαλισμού, τη σύστησε στη διεθνή σκηνή ως μια ατρόμητη storyteller που αψηφά τις προσδοκίες του κοινού από μια γυναίκα σκηνοθέτιδα.

Έχει δηλώσει
“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προκαλούνται αντιδράσεις ή διαμάχες μέσα από την τέχνη”.

Τι έπεται
Συμμετέχει στο πρόγραμμα της Villa Albertine (σ.σ.: πολιτιστικό κέντρο στις ΗΠΑ) το 2023 και εμπνέεται για την επόμενη ταινία της εξερευνώντας τον τομέα της πλαστικής χειρουργικής και των καλλιτεχνών του τατουάζ.

YAYOI KUSAMA, Γιαπωνέζα, 93 ετών

ELLE WOMEN 100

©Getty Images

Γιατί;
Είναι γνωστή για τα κόκκινα μαλλιά και την προτίμησή της στα πουά. Είναι εκκεντρική όσο και ταλαντούχα. Από το 1977 ζει εθελοντικά σε μια ψυχιατρική κλινική στο Τόκιο. Τελευταία οι εκθέσεις της στην Tate Modern και το Pompidou Center έγιναν blockbuster, τα εισιτήρια εξαντλούνταν, ενώ απέκτησε καινούριους φαν στη γενιά του Instagram. Μετά την άφιξή της στη Νέα Υόρκη το 1958, η καλλιτέχνις άρχισε να αποτυπώνει τα πουά πάνω σε χαρτί, σε καμβά, στους τοίχους, ακόμη και στο ίδιο της το σώμα.

Σημαντική στιγμή
Οι πρώτοι πίνακές της “Infinity Net”, που ήταν μονόχρωμοι καμβάδες γεμάτοι από χιλιάδες μικροσκοπικά πουά, άνοιξαν τον δρόμο για τον μινιμαλισμό, ενώ η ίδια συνέβαλε στην εξάπλωση της pop performance και της installation art.

Έχει δηλώσει
“Φέρτε μου τον Picasso, τον Matisse, οποιονδήποτε. Θα τους αντιμετωπίσω με ένα και μόνο πουά”.

Τι έπεται
Ό οίκος Louis Vuitton συνεργάστηκε μαζί της για την Cruise 2023 collection του. Η συλλογή της Infinity Mirror Rooms ενέπνευσε τις καινούριες τσάντες του οίκου, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν τον Ιανουάριο.

ZANELE MUHOLI, Νοτιοαφρικανή, 50 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η δουλειά του non-binary και εικαστικού ακτιβιστ@ περιλαμβάνει φωτογραφία, βίντεο και installations που εστιάζουν σε θέματα όπως η φυλή, το φύλο και η σεξουαλικότητα. Είναι από τ@ πιο καταξιωμέν@ φωτογράφ@ της εποχής μας και έργα του εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

Σημαντική στιγμή
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά project του, Faces and Phases, είναι μια σειρά πορτρέτων Νοτιοαφρικανών λεσβιών και ατόμων από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Έχει δηλώσει
“Είμαι απλώς άνθρωπος”.

Τι έπεται
Η έκθεσή του στη National Gallery της Ισλανδίας περιλαμβάνει πάνω από 100 φωτογραφίες και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2023.

PRUNE NOURRY, Γαλλίδα, 37 ετών

ELLE WOMEN 100

© Franklin Burger

Γιατί;
Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη visual artist που συνεργάζεται με τεχνίτες, ψυχαναλυτές, γενετιστές, ανθρωπολόγους και ερευνητές για δημιουργίες που συνδυάζουν τη γλυπτική, την εγκατάσταση, την perfomance και το βίντεο. Το αποτέλεσμα είναι τεράστια έργα που κατασκευάζονται σε εργαστήρια και τα οποία καταστρέφει, θάβει ή τα παρουσιάζει τελετουργικά μέσω φωτογραφιών και βίντεο.

Σημαντική στιγμή
Στην Κίνα έφτιαξε από πηλό μια στρατιά γυναικών, αντλώντας έμπνευση από τους πολεμιστές του Xi’an, την οποία ονόμασε Terracotta Daughters. Αφού εκτέθηκαν σε όλο τον κόσμο, θάφτηκαν σε μια μυστική τοποθεσία στην Κίνα.

Έχει δηλώσει
“Η τέχνη μάς κρατά λογικούς”.

Τι έπεται
Το 2030 θα ξεθάψει τις Terracotta Daughters.

CINDY SHERMAN, Αμερικανίδα, 68 ετών

ELLE WOMEN 100

© Richard Phibbs

Γιατί;
Εδώ και 40 χρόνια θέτει σε αμφισβήτηση τις πεποιθήσεις μας για την ταυτότητα, παίζοντας με τους οπτικούς και πολιτιστικούς κώδικες της τέχνης, τη διασημότητα, το φύλο και τη φωτογραφία. Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της Γενιάς των Εικόνων που ενηλικιώθηκε μέσα στη δεκαετία του ’70.

Σημαντική στιγμή
Πολύ σύντομα αφότου μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε το έργο Untitled Film Stills, μια σειρά από δικές της φωτογραφίες όπου υποδυόταν διάφορους τύπους γυναικών (αλλά και καρικατούρες), όπως η κουρασμένη γόησσα, η δυστυχισμένη σύζυγος, η παρατημένη ερωμένη και η ευάλωτη αφελής.

Έχει δηλώσει
“Θα ήθελα κάθε μέρα να είναι Χαλογουίν, να μασκαρεύομαι και να τριγυρνάω έξω παριστάνοντας έναν εκκεντρικό χαρακτήρα”.

Τι έπεται
Από το 2019, παράλληλα με τις αναδρομές του έργου της σε χώρους όπως η National Portrait Gallery του Λονδίνου και το Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι, μετατρέπει τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram σε ταπετσαρίες.

CHLOÉ ZHAO, Κινέζα, 40 ετών

ELLE WOMEN 100

© Depositphotos

Γιατί;
Από το Πεκίνο βρέθηκε στο Μπράιτον, έπειτα στη Νέα Υόρκη, στη Νέα Αγγλία και τώρα στο Λος Άντζελες. Η περιπλάνηση της σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Zhao της χάρισε μια σπάνια και αυθεντική ικανότητα να ελίσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους και τις τοποθεσίες. Αυτό φαίνεται και στο εκλεκτικό έργο της: ανεξάρτητες ταινίες, ένα σύγχρονο γουέστερν και τελευταία ένα blockbuster της Marvel.

Σημαντική στιγμή
Στα Όσκαρ του 2020 πήρε τα βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας και Σκηνοθεσίας για το φιλμ Nomadland. Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία και η πρώτη έγχρωμη που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Έχει δηλώσει
“Όπου κι αν πάω με ελκύουν οι outsiders, γιατί κι εγώ το ίδιο είμαι”.

Τι έπεται
Η παραγωγή μιας, δίχως τίτλο ακόμη, σειράς για την προέλευση των μεγαλύτερων κινημάτων διαμαρτυρίας σε Ασία και Αμερική.

ΜΟΔΑ

Είναι οι σχεδιάστριες, οι στυλίστριες και τα μοντέλα που κάνουν την αλλαγή και έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη βιομηχανία της μόδας.

MARIA GRAZIA CHIURI, Ιταλίδα, 58 ετών

ELLE WOMEN 100

© Maripol

Γιατί;
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior έφερε τον φεμινισμό στη μόδα. Ενώ ακόμη σπούδαζε στο Instituto Europeo di Design στη Ρώμη, συνεργάστηκε με τον φίλο και συμφοιτητή της Pierpaolo Piccioli και μαζί ξεκίνησαν να δουλεύουν στον οίκο Fendi στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Αφού σχεδίασαν μια σειρά αξεσουάρ για τον Valentino το 1999, εντάχθηκαν στην ομάδα του brand. To 2016 η Chiuri άφησε τον Valentino για να ακολουθήσει τον Christian Dior. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση από τη δημιουργία του οίκου το 1946.

Σημαντική στιγμή
Το Τ-shirt με το μότο “θα έπρεπε όλες να είμαστε φεμινίστριες” χάραξε τη νέα κατεύθυνση του οίκου Dior από την πρώτη της επίδειξη για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017. Από τότε, στοχεύει στη γενιά των millennial καταναλωτών που χαίρονται την ατομικότητα και την προσωπική τους έκφραση.

Έχει δηλώσει
“Πρέπει πάντα να έχετε θάρρος. Μην αφήνετε τους άλλους να αποφασίζουν για το ποιοι είσαστε”.

Τι έπεται
Η συμπερίληψη της τεχνολογίας στο μέλλον της μόδας.

GABRIELA HEARST, από Ουρουγουάη και Αμερική, 45 ετών

ELLE WOMEN 100

© Zoë Ghertner

Γιατί;
Πρωτοπόρος της βιωσιμότητας της πολυτελούς μόδας, ανέλαβε την αποστολή να αποδείξει ότι “υπάρχει ένας σκοπός σε κάθε ρούχο” και το όνομά της έγινε συνώνυμο της αβίαστης κομψότητας. Το 2019, ο όμιλος LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) επένδυσε αρκετά εκατομμύρια στο label της και τον Δεκέμβριο του 2020 η Hearst έγινε δημιουργική διευθύντρια του οίκου Chloé

Σημαντική στιγμή
Σχεδίασε το φόρεμα που φόρεσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Jill Biden, στην προεδρική ορκωμοσία το 2021.

Έχει δηλώσει
“Δεν πιστεύω στην τελειότητα, αλλά στην προσπάθεια απόκτησής της”.

Τι έπεται
Για το brand της εκτρέφει πρόβατα στη φάρμα της και παράγει το δικό της μαλλί μερινός, ενώ εφαρμόζει το όραμα και τη φιλοσοφία της για τη βιωσιμότητα στον οίκο Chloé. Κομμάτια της μάρκας Gabriela Hearst διατίθενται πλέον στο ξενοδοχείο Le Bristol στο Παρίσι.

IRIS VAN HERPEN, Ολλανδέζα, 38 ετών

ELLE WOMEN 100

© Luigi & Iango

Γιατί;
Έχει ντύσει τους πάντες, από τη Beyoncé μέχρι τη Fan Bingbing με τις απόκοσμες φουτουριστικές δημιουργίες της. Μετά τις σπουδές της στο ArtEZ Institute of Arts στο Arnhem, δούλεψε για τους Alexander McQueen και Claudy Jongstra. Το 2007 λάνσαρε τη δική της συλλογή η οποία προσέλκυσε διάσημες που ήθελαν να εντυπωσιάσουν με τα τρισδιάστατα σχέδια και τα πρωτοποριακά υλικά της.

Σημαντική στιγμή
Έντυσε τη Lady Gaga για τα βραβεία MTV του 2020 με ένα τεχνικολόρ φόρεμα και με ροζ αντιασφυξιογόνα μάσκα.

Έχει δηλώσει
“Στ’ αλήθεια βλέπω το ράψιμο σαν το εργαστήριο της μόδας”.

Τι έπεται
Η κατάκτηση του metaverse.

AURORA JAMES, Καναδή, 38 ετών

ELLE WOMEN 100

© Christian Cody

Γιατί;
Είναι δημιουργική διευθύντρια, ακτιβίστρια και σχεδιάστρια μόδας. Το 2013 ίδρυσε το label Brother Vellies θέλοντας να προωθήσει τις παραδοσιακές αφρικανικές μεθόδους σχεδιασμού. Το 2020 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 15 Percent Pledge με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων που ανήκουν σε μαύρους. Το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε το 2021 ανάμεσα στους πιο επιδραστικούς ανθρώπους.

Σημαντική στιγμή
Τη δεκαετία των 20 χρόνων της ταξίδεψε ανά την Αφρική και γνώρισε τοπικούς τεχνίτες. Συνεργάστηκε με ένα εργαστήριο στη Νότια Αφρική, το οποίο κινδύνευε να κλείσει, πάνω στα vellies (είδος παραδοσιακού παπουτσιού) στα οποία άλλαξε λίγο τα χρώματα και το σχήμα. Έπειτα, τα έφερε στη Νέα Υόρκη, τα παπούτσια πουλήθηκαν στην αγορά… και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Έχει δηλώσει
“Η επένδυση σε ένα γερό, καλοφτιαγμένο κομμάτι που θα κρατήσει για χρόνια, είναι ένας τρόπος να αποκτήσουμε μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση”.

Τι έπεται
Ελπίζει ότι η βιομηχανία της μόδας θα συνεχίσει να κατευθύνεται προς την πρόοδο και θα συνειδητοποιήσει τι σημαίνει βιωσιμότητα, αλλά και το πόση αξία δίνουν οι καταναλωτές σε ένα αντίστοιχο brand.

REI KAWAKUBO, Γιαπωνέζα, 80 ετών

ELLE WOMEN 100

© Paolo Roversi

Γιατί;
Μία από τις πλέον επιδραστικές σχεδιάστριες μόδας, η Kawakubo προσπαθεί να αλλάξει την παραδοσιακή μορφή των ρούχων. Είναι ιδρύτρια του brand Comme des Garçons και της αλυσίδας καταστημάτων Dover Street Market. Δεν της αρέσει να τραβάει την προσοχή, σπάνια δίνει συνεντεύξεις, αλλά η επιρροή της είναι κυρίαρχη. Ζει ανάμεσα σε Τόκιο και Παρίσι, ενώ είναι η μόνη εν ζωή σχεδιάστρια μόδας που τιμήθηκε με μια έκθεση της δουλειάς της στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Σημαντική στιγμή
Το 2017, ταυτόχρονα με την παραπάνω έκθεση, το Met Gala στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη είχε το θέμα “Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Η τέχνη του ενδιάμεσου”.

Έχει δηλώσει
“Δεν μπορούμε να θεωρούμαστε μια cool καινούρια εταιρεία, εκτός κι αν κάνουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ πριν”.

Τι έπεται
Θα συνεχίσει να σχεδιάζει κολεξιόν που μεταμορφώνουν το σώμα και οτιδήποτε άλλο εκτός από “εύκολα ρούχα”.

STELLA McCARTNEY, Βρετανίδα, 51 ετών

ELLE WOMEN 100

© Mary McCartney

Γιατί;
Τον Απρίλιο του 2001 ίδρυσε το δικό της brand με ρούχα που ακόμη και σήμερα διακρίνονται για την απλότητα και την κομψότητά τους. Άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ στο Palais Royal στο Παρίσι και έπειτα στη Νέα Υόρκη. Είναι vegan όπως και η μητέρα της, οπότε δεν χρησιμοποιεί φυσική γούνα ή δέρμα στις δημιουργίες της. Απορρίπτοντας τη γούνα, το δέρμα, τα φτερά και τις ζωικές κόλλες έγινε πρωτοπόρος της περιβαλλοντικής ευθύνης στον χώρο της υψηλής μόδας.

Σημαντική στιγμή
Αγόρασε πίσω το 50% της επιχείρησής της το οποίο κατείχε ο όμιλος εταιρειών Kering Group.

Έχει δηλώσει
“Ζούμε όλοι μας σ’ αυτή τη γη με τους περιορισμένους πόρους και όλοι πρέπει να έχουμε συνείδηση για το τι καταναλώνουμε, τι φτιάχνουμε και ποιες πηγές χρησιμοποιούμε”.

Τι έπεται
Περισσότερη χρήση του μυκηλίου, της ρίζας ενός μύκητα ο οποίος μοιάζει με δέρμα.

MIUCCIA PRADA, Ιταλίδα, 73 ετών

ELLE WOMEN 100

© Brigitte Lacombe

Γιατί;
Το επάγγελμά της είναι σχεδιάστρια μόδας, αλλά η Miuccia Prada είναι επίσης επιμελήτρια τέχνης, παραγωγός κινηματογράφου, αρχιτέκτων, φεμινίστρια, σοσιαλίστρια και πρώην μίμος. Ναι,όντως! Μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση δερμάτινων ειδών σε έναν από τους πιο ισχυρούς ready-to-wear οίκους μόδας. Το Bloomberg εκτίμησε τα καθαρά κέρδη του brand για το 2022 σε 5,19 δις δολάρια, κατατάσσοντάς το στην 463η θέση στον κόσμο.

Σημαντική στιγμή
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Prada και ο Βέλγος σχεδιαστής Raf Simons, που υπήρξε για πάνω από 40 χρόνια δημιουργικός διευθυντής του brand, ανακοίνωσαν την από κοινού ανάληψη αυτού του καθήκοντος. Ο Simons ήταν επίσης δημιουργικός διευθυντής των Calvin Klein και Dior. Ποτέ πριν δύο πασίγνωστα πρόσωπα στον χώρο της μόδας δεν είχαν μοιραστεί αυτή την ευθύνη σε ένα τόσο μεγάλο label.

Έχει δηλώσει
“Πρέπει να είσαι περίεργος και να μη σταματάς να μελετάς. Να προκαλείς τον εαυτό σου να σκέφτεται κάθε μέρα, να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά σ’ αυτό που συμβαίνει”.

Τι έπεται
Πιστεύοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες και βιώσιμες ταυτόχρονα, υπάρχει σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση του νάιλον υπέρ του ανακυκλωμένου νάιλον και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το δέρμα.

MARINE SERRE, Γαλλίδα, 30 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy of Marine Serre

Γιατί;
Το logo της “moon” είναι διάσημο και η ίδια από τις πλέον υποσχόμενες παρουσίες της γαλλικής μόδας. Το brand της ιδρύθηκε το 2017, είναι σταθερά ανερχόμενo και παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Η σχεδιάστρια δουλεύει με ανακυκλωμένα υλικά και hi-tech υφάσματα και το στυλ της κινείται ανάμεσα στο αθλητικό, το πρακτικό και το glamorous βραδινό.

Σημαντική στιγμή
H Beyoncé φόρεσε μια ολόσωμη φόρμα γεμάτη μισοφέγγαρα στο βίντεο του άλμπουμ της Black is King κάνοντας τη Serre γνωστή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Έχει δηλώσει
“Ρισκάρω για το καθετί. Δεν έχει σχέση με τα χρήματα. Κάνω πράγματα για την αγάπη και την αλλαγή. Είμαι πεισματάρα”.

Τι έπεται
Θα συνεχίσει να πιέζει για την αλλαγή και τη συμπερίληψη μέσα από τον δυναμικό σχεδιασμό της.

LAUREN WASSER, Αμερικανίδα, 34 ετών

ELLE WOMEN 100

David Livingston/Getty Images

Γιατί;
Σε ηλικία 24 ετών, η ζωή του μοντέλου άλλαξε σε μια νύχτα όταν εισάχθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο στα πρόθυρα του θανάτου. Αιτία ήταν το τοξικό σοκ, μια κατάσταση που προκαλείται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου που συνήθως σχετίζεται με τη χρήση του ταμπόν. Αποτέλεσμα ήταν ο ακρωτηριασμός και των δύο ποδιών της. Έπειτα από μια δύσκολη και σκοτεινή περίοδο προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, η Wasser άρχισε να βρίσκει ξανά τον εαυτό της και να αποκτά αυτοπεποίθηση. Με τα χαρακτηριστικά χρυσά προσθετικά πόδια της, συνέχισε την καριέρα της ως μοντέλο με στόχο την ενημέρωση και την εκστρατεία για τη θέσπιση νέου νόμου που θα υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες ταμπόν να αποκαλύπτουν τι περιέχουν τα προϊόντα τους.

Σημαντική στιγμή
Περπάτησε στην πασαρέλα για την cruise συλλογή του Louis Vuitton τον Μάιο του 2022, φορώντας ένα αστραφτερό μεταλλιζέ σύνολο που άφηνε ακάλυπτα τα χρυσά προσθετικά πόδια της.

Έχει δηλώσει
“Το να βλέπεις την ομορφιά σημαίνει να μπορείς να κοιτάς την ανθρώπινη φύση του άλλου”.

Τι έπεται
Διαφημίσεις και editorial μόδας καθώς και το εμβληματικό ημερολόγιο της Pirelli για το 2023.

RUI ZHOU, Κινέζα, 28 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Γνωστή για τον επαναπροσδιορισμό του καθημερινού ρούχου, όπως η ολόσωμη φόρμα, το φανελάκι ή οι κάλτσες, η σχεδιάστρια μόδας Rui Zhou αποκαλύπτει και ενισχύει εξίσου το σώμα και τη μάρκα της, RUI. Δεν είναι απορίας άξιο που τη λατρεύουν διάσημες όπως οι Dua Lipa και Solange. H Rui έχει κερδίσει αρκετά βραβεία Νέου Σχεδιαστή και αφότου ίδρυσε το brand της το 2019, έκανε αίσθηση στη βιομηχανία της μόδας με τις gender fluid συλλογές της.

Σημαντική στιγμή
Υπήρξε ανάμεσα στις εννέα υποψήφιες για το βραβείο LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ενώ κέρδισε το ειδικό βραβείο Karl Lagerfeld.

Έχει δηλώσει
“Θέλω έναν ειρηνικό κόσμο, ένα απαλό ευγενικό συναίσθημα”.

Τι έπεται
Θέλει να εξερευνήσει πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.

ΟΜΟΡΦΙΑ

Είναι οι γυναίκες που μετατρέπουν την τέχνη της ομορφιάς σε brands με σοβαρή πολιτιστική επιρροή.

HUDA KATTAN, Αμερικανοϊρακινή, 39 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η make-up artist, beauty blogger, σταρ των κοινωνικών δικτύων και παρουσιάστρια εκπαιδεύτηκε στη Makeup Academy Joe Blasco στο Λος Άντζελες, αφού τέλειωσε τις σπουδές της στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το 2010 άνοιξε το blog της Huda Beauty και το κανάλι της στο YouTube όπου μοιραζόταν με τις φίλες της tips προτού λανσάρει το πρώτο της προϊόν, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, το 2013. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι το blog της θα γινόταν Νο1 στη Μέση Ανατολή. Η σειρά καλλυντικών της δημιούργησε μια αυτοκρατορία με πωλήσεις 1,2 δις δολαρίων παγκοσμίως.

Σημαντική στιγμή
Ο λογαριασμός Huda Beauty στο Instagram έγινε γρήγορα Νο1 με πάνω από 50,8 εκατ. followers που αυξάνονται διαρκώς.

Έχει δηλώσει
“Τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, φτιάχνεις το πλάνο της ζωής σου και επιλέγεις την καριέρα σου”.

Τι έπεται
Αφότου εγκατέλειψε τη θέση της CEO το 2020 για να ασχοληθεί με τη δημιουργική πλευρά της επιχείρησης, ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το κρυπτονόμισμα και έχει επενδύσει σε μια συλλογή από NFT (σ.σ.: μη ανταλλάξιμα, μοναδικά αντικείμενα αξίας).

KIRSTEN KJÆR WEIS, Δανή, 56 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Μεγάλωσε σε μια φάρμα στη Δανία, σπούδασε στην έγκυρη Christian Chauveau School of Artistic Makeup και δούλεψε σε όλο τον κόσμο για διάσημα περιοδικά μόδας. Ως περιζήτητη make-up artist, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θυσίαζαν την υγεία της επιδερμίδας τους χρησιμοποιώντας ερεθιστικά, χημικά καλλυντικά. Τα φυσικά προϊόντα, ωστόσο, δεν είχαν ισάξιο αποτέλεσμα. Αυτό την ενέπνευσε και έγινε πρωτοπόρος στη δημιουργία οργανικών, πολυτελών προϊόντων ιδρύοντας την Kjær Weis Cosmetics.

Σημαντική στιγμή
Συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Marc Atlan (το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το μπουκάλι-ασημένιο βότσαλο του αρώματος Comme Des Garçons) για τη δημιουργία μιας όμορφης και βιώσιμης συσκευασίας για τα προϊόντα της. Όσο για τα σχέδια του Atlan, είναι απίστευτα ξεχωριστά.

Έχει δηλώσει
“Οργανικά, βιώσιμα και αποτελεσματικά. Μπορείτε να τα έχετε όλα χωρίς να πρέπει να συμβιβαστείτε”.

Τι έπεται
Θα επεκτείνει την γκάμα των refillable προϊόντων της, όπως η παλέτα σκιών Red Edition, η συσκευασία της οποίας είναι από ανακυκλώσιμο και κομποστοποιήσιμο χαρτί που μοιάζει με δέρμα.

PAT McGRATH, Βρετανή, 56 ετών

ELLE WOMEN 100

©Ben Hassett

Γιατί;
Είναι η πιο επιδραστική και περιζήτητη make-up artist στον κόσμο. Για περισσότερα από 25 χρόνια το δημιουργικό της όραμα της χάρισε τεράστια φήμη. Το 2015 λανσάρισε τη δική της σειρά καλλυντικών, η οποία το 2019 της απέφερε κέρδη δις δολαρίων και ήταν best-seller στα πολυκαταστήματα Selfridges.

Σημαντική στιγμή
Η Dame Pat McGrath τιμήθηκε με τον τίτλο Member of the Order of the British Empire (Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) στους Εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς 2014 (New Year Honours) για τις υπηρεσίες της στους τομείς της μόδας και της ομορφιάς.

Έχει δηλώσει
“Το μακιγιάζ για εμένα είναι ένα πρωτότυπο εργαλείο που μου επιτρέπει να μοιραστώ την έμπνευση, τη φαντασία και το όραμά μου με τον κόσμο”.

Τι έπεται
Σύντομα θα κυκλοφορήσει η νέα της σειρά μακιγιάζ Mothership X.

ATSUKO MORITA, Γιαπωνέζα, 57 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Εργαζόταν ως αεροσυνοδός όταν παρουσίασε άσθμα και διαπίστωσε ότι είχε επίσης ξηρό δέρμα και μαλλιά. Τότε στράφηκε προς έναν Γάλλο φίλο που της συνέστησε τη φυτοθεραπεία. Κάνοντας έρευνα στη φαρμακολογία και την κοσμετολογία, άρχισε να συνειδητοποιεί τη δύναμη των φυτών. Ανακάλυψε ότι η βοτανοθεραπεία ενίσχυε την υγεία και την ευεξία της, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, κι έτσι άρχισε να φτιάχνει μια σειρά προϊόντων ομορφιάς με βάση τα φυτά, τα οποία στο εξής θα χρησιμοποιούσε σε όλη της τη ζωή, ενώ αργότερα ίδρυσε το brand της Waphtyo. Τα προϊόντα της βραβεύτηκαν και εκείνη αναδείχτηκε αυθεντία στον τομέα της βιομεθοδολογικής φυτοθεραπείας, έναν συνδυασμό γαλλικής φυτοθεραπείας και ιαπωνικής βοτανολογίας.

Σημαντική στιγμή
Εγκατέλειψε την καριέρα της αεροσυνοδού για να σπουδάσει βοτανοθεραπεία σε πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Έχει δηλώσει
“Η τέλεια επιδερμίδα δεν επιτυγχάνεται με μία μόνο προσπάθεια”.

Τι έπεται
Συνεχίζει με πάθος την προσπάθεια για την ευεξία των γυναικών και ειδικεύεται στη βοτανοθεραπεία να για την ενίσχυση της γυναικείας υγείας σε κάθε ηλικία.

HYE-MIN PARK aka Pony, Νοτιοκορεάτισσα, 32 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η blogger, influencer και make-up artist Pony έχει τη φήμη ότι διέδωσε τις κορεατικές τάσεις ομορφιάς σε όλο τον κόσμο. Η καριέρα της στο μακιγιάζ έχει να επιδείξει αρκετά βιβλία με συμβουλές και οδηγίες, καθώς και συνεργασίες με πολλά brands καλλυντικών προτού λανσάρει τη δική της σειρά Pony Effect.

Σημαντική στιγμή
Το βίντεο του 2016 στο οποίο μακιγιάρεται και μεταμορφώνεται σε Taylor Swift έχει πάνω από 23 εκατ. θεάσεις.

Έχει δηλώσει
“Δημιουργώ τα looks μου για όλους”.

Τι έπεται
Νέες σειρές προϊόντων ομορφιάς, συνεργασίες και εύρεση τρόπου για να μπορέσει να ασχοληθεί με το τεράστιο κοινό των φαν της.

RIHANNA, από τα Μπαρμπάντος, 34 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Οι θαυμαστές της περιμένουν απεγνωσμένα καινούριο δίσκο της best-selling μουσικού. Το 2017, όμως, η ποπ σταρ δημιούργησε το δικό της brand μόδας Fenty και στη συνέχεια τη σειρά ομορφιάς Fenty Beauty με την υποστήριξη του ομίλου LVMH. Έκτοτε, διοχετεύει τη δημιουργικότητά της στις επιχειρήσεις αντί για τη μουσική. Το 2020 λάνσαρε τη Fenty Skin, μια σειρά προϊόντων φροντίδας για την επιδερμίδα. Σκοπός της είναι να συμπεριλάβει γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, λανσάροντας μια μεγάλη γκάμα για “δύσκολους” τόνους επιδερμίδας, με συνθέσεις που θα ταιριάζουν σε κάθε τύπο και χρώμα δέρματος.

Σημαντική στιγμή
Τον Μάρτιο του 2017, το Harvard University Foundation της απένειμε το βραβείο Φιλάνθρωπος της Χρονιάς ως αναγνώριση των προσπαθειών της για την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Έχει δηλώσει
“Το μακιγιάζ υπάρχει για να παίζετε μαζί του. Δεν πρέπει ποτέ να γίνεται πιεστικό, ούτε να θυμίζει στολή. Να είστε ελεύθερες να πειραματιστείτε, να ρισκάρετε και να τολμάτε να υιοθετείτε κάτι καινούριο ή διαφορετικό”

Τι έπεται
Να αυξήσει την περιουσία της των 1,4 δις δολαρίων, να μεγαλώσει τον γιο της και ίσως να γράψει νέα μουσική.

VIOLETTE SERRAT, Γαλλίδα, 33 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Steven Pan for Guerlain.

Γιατί;
Το ταλέντο της ως make-up artist είχε αποτέλεσμα τις συνεργασίες της με τους μεγαλύτερους φωτογράφους μόδας και περιοδικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν global beauty director της Estée Lauder και πέρυσι ήταν Creative Director of Makeup στον οίκο Guerlain. Το δικό της brand, Violette_Fr, περιλαμβάνει προϊόντα μακιγιάζ, φροντίδας επιδερμίδας και μαλλιών, καθώς και αρώματα με vegan και cruelty free συνθέσεις.

Σημαντική στιγμή
Το 2015 μετακόμισε στις ΗΠΑ και η καριέρα της εκτοξεύτηκε στα ύψη χάρη στη σημαντική συνεργασία της με τον οίκο Dior.

Έχει δηλώσει
“Πραγματικά θέλω να αποδεχτώ το ότι μεγαλώνω. Το θεωρώ προνόμιο”.

Τι έπεται
Να δημιουργήσει εμβληματικά προϊόντα για τον ιστορικό οίκο καλλυντικών.

CHARLOTTE TILBURY, Βρετανή, 49 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη “make up” στον νου μας έρχεται η Charlotte Tilbury. Η “αυτοκρατορία” της ξεκίνησε με ένα κανάλι στο YouTube και ένα blog όπου ανέβαζε βίντεο με συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας και tips μακιγιάζ. Το 2013 της δόθηκαν οι ευκαιρίες (είχε ήδη μεγάλο αριθμό followers μαζί με υψηλού προφίλ editorial bookings) να λανσάρει το brand της Charlotte Tilbury Beauty Ltd στα πολυκαταστήματα Selfridges του Λονδίνου. Δύο χρόνια αργότερα άνοιξε το δικό της κατάστημα στο Covent Garden. Η φήμη της στον χώρο της ομορφιάς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και η ίδια είναι πρέσβειρα του Women for Women Inernational (σ.σ.: Μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες που επέζησαν πολέμου).

Σημαντική στιγμή
Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο ΜΒΕ (Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας).

Έχει δηλώσει
“Η ομορφιά είναι δύναμη και το μακιγιάζ την τονίζει κι αυτό είναι γυναικείο μυστικό”.

Τι έπεται
Έχοντας ανοίξει το κατάστημά της Charlotte Tilbury Beauty Wonderland στο Λίβερπουλ τον Οκτώβριο, θέλει να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

LIFESTYLE

Είναι αρχιτεκτόνισσες, interior designers, σεφ… Αυτές οι γυναίκες όμως είναι πολύ περισσότερα από το επάγγελμά τους.

DOMINIQUE CRENN, Γαλλίδα, 57 ετών

ELLE WOMEN 100

© Amanda Demme

Γιατί;
Όχι μόνο είναι η μόνη γυναίκα σεφ στις ΗΠΑ που έχει αποσπάσει τρία αστέρια Michelin για το εστιατόριό της Atelier Crenn στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά είναι επίσης ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και εμβληματική μορφή στον χώρο της εστίασης, στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ακόμη και ανάμεσα στους καρκινοπαθείς. Σε ένα περιβάλλον συχνά τοξικό, επιθετικό και – ας το παραδεχτούμε – ανδροκρατούμενο, όπως είναι η κουζίνα ενός εστιατορίου, εκείνη φημίζεται για το γεγονός ότι συμπεριφέρεται άψογα στο προσωπικό, αποφεύγοντας τις φωνές, την ένταση και την πίεση που προκαλούν το επάγγελμά της.

Σημαντική στιγμή
Ο συνεταιρισμός με τη ΜΚΟ Rethink Food για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση σε θρεπτικό φαγητό. Κάθε εβδομάδα, το “αδερφό” εστιατόριο Petit Crenn ετοιμάζει γεύματα για άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής.

Έχει δηλώσει
“Το να είσαι σεφ σημαίνει να ταΐζεις τους ανθρώπους, κι αυτό είναι μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας”.

Τι έπεται
Θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.

FRIDA ESCOBEDO, Μεξικανή, 43 ετών

ELLE WOMEN 100

© Ana Gόmez de Leόn Lόpez

Γιατί;
Είναι από τις πιο σημαντικές αρχιτέκτονες της εποχής μας. Οι δημιουργίες της αποτελούν δυνατές χωροταξικές και κοινωνικές δηλώσεις, ενώ εφιστά την προσοχή σε σημερινά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ίδρυσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο το 2003 στην πόλη του Μεξικού και το 2018 έγινε η νεότερη αρχιτέκτονας που εργάστηκε για την γκαλερί Serpentine Pavilion και η δεύτερη που έλαβε πρόσκληση γι’ αυτό μετά τη Zaha Hadid που είχε σχεδιάσει την πρώτη το 2000.

Σημαντική στιγμή
Βραβεύτηκε για το Ray Harlem, ένα κτίριο μεικτής χρήσης στη Νέα Υόρκη, το οποίο στεγάζει διαμερίσματα, καλλιτεχνικά στούντιο, χώρους εργασίας, καθώς και το ιστορικό Εθνικό Μαύρο Θέατρο του Χάρλεμ. Στόχος της, να συνδέσει τις νέες κοινότητες με τις ήδη υπάρχουσες και τον κόσμο του θεάτρου.

‘Εχει δηλώσει
“Πάντα αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που κάνει κάποια πράγματα να ταιριάζουν, τι κάνει κάποια άλλα σημαντικά, πώς χτίζουμε μια κοινή γλώσσα”.

Τι έπεται
Επιλέχθηκε για τον σχεδιασμό της πτέρυγας των Oscar L Tang (σ.τ.μ.: Αμερικανός χρηματιστής, υπότροφος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών & Επιστημών) και Agnes Hsu-Tang (σ.τ.μ.: ιστορικός τέχνης) στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Εκεί θα φιλοξενούνται συλλογές σύγχρονης τέχνης του 20ού και του 21ου αιώνα.

LEONOR ESPINOSA, Κολομβιανή, 59 ετών

ELLE WOMEN 100

© Juan Pablo Gutièrrez

Γιατί;
Το εστιατόριό της Leo Cocina y Cava στην Μπογκοτά χαρακτηρίστηκε ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Η προσέγγισή της στη μαγειρική συνδυάζει παράδοση, μνήμες και δημιουργικότητα με έντονες κολομβιανές γεύσεις. Ενδιαφέρεται για τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα, την κατανόηση του ανθρώπου και των διαφορετικών κοινοτήτων του κόσμου.

Σημαντική στιγμή
Το 2008 ίδρυσε το Leo Espinosa Foundation, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία πρωτοβουλιών για τις αγροτικές κοινότητες που θα προωθούν την παραδοσιακή μαγειρική και διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Έχει δηλώσει
“Ήθελα να φάω όλο τον κόσμο… Πεινούσα γι’ αυτόν”.

Τι έπεται
Η (ciclo -bioma) φιλοσοφία της χρησιμοποιεί τη γαστρονομία ως όχημα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των ιθαγενών και των αφροκολομβιανών κοινοτήτων.

INDIA MAHDAVI, Γαλλίδα από Ιράν και Αίγυπτο, 60 ετών

ELLE WOMEN 100

© Edida Ceremony

Γιατί;
Έχει πτυχίο στην αρχιτεκτονική, στον βιομηχανικό σχεδιασμό, στη γραφιστική, στον σχεδιασμό προϊόντων και επίπλων και ξεκίνησε την καριέρα της ως καλλιτεχνική διευθύντρια του διακοσμητή Christian Liaigre. Το 2000 άνοιξε το δικό της design studio, καθώς και ένα showroom και, ταυτόχρονα, μια μπουτίκ με αξεσουάρ στο Παρίσι. Το 2003 λάνσαρε την πρώτη της συλλογή επίπλων. Τα επιτεύγματά της είναι πολλά: εστιατόρια και ξενοδοχεία που γρήγορα έγιναν αξιοθέατα, όπως το Hotel on Rivington στη Νέα Υόρκη, το Café Français και το Germain στο Παρίσι, η Sketch Gallery και το μπαρ Connaught’s Coburg στο Λονδίνο.

Σημαντική στιγμή
Η φετινή συνεργασία της με την H&M Home έδωσε πρόσβαση σε μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών σε αντικείμενα υπέροχης αισθητικής με προσιτή τιμή.

Έχει δηλώσει
“Η ευθραυστότητα της ζωής ποτέ πριν δεν μας άγγιξε τόσο πολύ και δεν επηρέασε την ύπαρξή μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε στιγμή να μαθαίνουμε, να χαιρόμαστε και να γελάμε”.

Τι έπεται
Όπως έχει δηλώσει η ίδια “έρχονται κάποιες μεγάλες συνεργασίες, αλλά δεν θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη”.

J.J. MARTIN, Αμερικανίδα, 48 ετών

ELLE WOMEN 100

© Claudia Zalla

Γιατί;
Είναι η ιδρύτρια, η δημιουργική διευθύντρια και το “μυαλό” πίσω από το La DoubleJ, του label μόδας και ειδών σπιτιού που ιδρύθηκε το 2015 και διαθέτει τα καλύτερα χειροποίητα είδη που φτιάχνονται στο Μιλάνο και τα οποία παραδίδονται σε χρόνο dt. Η εταιρεία, που αρχικά ήταν ένα online κατάστημα με τους vintage θησαυρούς της Martin, έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα μεγάλο brand που υμνεί τη χαρά και ταυτόχρονα υποστηρίζει τους τεχνίτες και τις τεχνίτριες της Ιταλίας.

Σημαντική στιγμή
Οι πνευματικές αναζητήσεις και η εμπειρία της στον χώρο της μόδας την οδήγησαν στην αναστήλωση της Sacred Grotta, μιας σπηλιάς κάτω από το κατάστημα του Μιλάνου.

Έχει δηλώσει
“Όλα τα χρώματα έχουν τη δική τους, ιδιαίτερη δόνηση και όσο περισσότερο το παρατηρούμε και το αποδεχόμαστε αυτό, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε κάτι βαθύτερο στον εαυτό μας. Το χρώμα είναι δύναμη”.

Τι έπεται
Αφού τα εντυπωσιακά μοτίβα της παρουσιάστηκαν στο πρώτο της project εσωτερικής διακόσμησης στο ξενοδοχείο Passalacqua στη λίμνη Κόμο, αναρωτιόμαστε αν θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιου είδους συνεργασίες.

GWYNETH PALTROW, Αμερικανίδα, 50 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Το 2088, η Paltrow, η οποία είχε ήδη γίνει γνωστή από ρόλους σε ταινίες όπως το Iron Man και Οικογένεια Τένενμπαουμ, λάνσαρε το εβδομαδιαίο lifestyle newsletter, Goop, όπου ενθάρρυνε τους αναγνώστες να “θρέφουν το εσωτερικό τους κέντρο”. Το Goop εξελίχθηκε σε Goop.com – μια αυτοκρατορία lifestyle και ευεξίας αλλά και online εμπορίου (θέλει κανείς ένα jade egg;). Ανάμεσα στους στόχους της είναι: συνεργασία με brands μόδας, pop-up καταστήματα, ένα κορυφαίο κέντρο wellness, έντυπο, podcast, βιβλίο μαγειρικής και μια σειρά ντοκιμαντέρ για το Netflix.

Σημαντική στιγμή
Η εταιρεία της κυκλοφόρησε τον πρώτο της δονητή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τον Φεβρουάριο του 2021. Η Paltrow δήλωσε τότε αστειευόμενη ότι “κάπως έπρεπε να περνάει την ώρα της” κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έχει δηλώσει
“Η ζωή μου είναι ωραία γιατί δεν στέκομαι παθητική απέναντί της. Επενδύω σε ό,τι είναι αληθινό, όπως αληθινοί άνθρωποι, αληθινά πράγματα, για τον αληθινό εαυτό μου”.

Τι έπεται
Η σειρά ντοκιμαντέρ που βασίζονται στο Goop θα συνεχιστούν και για δεύτερη σεζόν στο Netflix.

PATRICIA URQUIOLA, Ισπανίδα, 61 ετών

ELLE WOMEN 100

© Edida Ceremony 2014

Γιατί;
Η αρχιτέκτονας πιστεύει σε μια πρωτότυπη σχεδιαστική οπτική με ανθρωπιστική, τεχνολογική και κοινωνική προσέγγιση. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και καταπολεμά τις προκαταλήψεις, αναζητώντας ταυτόχρονα απροσδόκητες συνδέσεις ανάμεσα στο οικείο και το ανεξερεύνητο. Έχει διδάξει interior design στην Domus Academy του Μιλάνου και υπήρξε λέκτορας στο Harvard. Το στούντιό της αναλαμβάνει αρχιτεκτονικές μελέτες για ξενοδοχεία, καταστήματα, εκθέσεις, βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ξεκινά κάθε της έργο χτίζοντας μια ενσυναισθητική σχέση με τον πελάτη, η οποία αλληλεπιδρά με τα σχέδιά της. Αρκετές δουλειές της εκτίθενται στο ΜοΜa.

Σημαντική στιγμή
Το 2008 ανακηρύχθηκε Σχεδιαστής της Χρονιάς στην εμπορική έκθεση της Γαλλίας Now! Design à Vivre. Το 2010 βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στις Καλές Τέχνες από τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έχει δηλώσει
“Δεν υπάρχουν αρχή και τέλος. Στην εποχή μας όλα είναι συνδεδεμένα”.

Τι έπεται
Ο σχεδιασμός καλύτερων και πιο έξυπνων επιφανειών και υφασμάτων για τη δημιουργία ενός πιο υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος. Η ίδια λέει: “Πλέον δεν πρέπει να βλέπουμε τη φύση σαν ένα όμορφο σκηνικό, αλλά σαν κομμάτι του εαυτού μας. Αυτό που πρέπει να μας καθοδηγεί είναι η οικολογία”.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το έργο τους είναι κομβικό για τις πρωτοποριακές εξελίξεις πάνω στη Γη, αλλά και πέρα από αυτήν.

SARAH AL-AMIRI, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 35 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Είναι η πρόεδρος της UAE Space Agency (UAESA: Διαστημική Υπηρεσία των ΗΑΕ) και υπουργός Δημόσιας Εκπαίδευσης και Προηγμένης Τεχνολογίας στη χώρα της. Αρχικά, στη δεκαετία των 20 χρόνων της, απασχολήθηκε στην UAESA ως τεχνικός υπολογιστών και δέκα χρόνια αργότερα ηγήθηκε της αποστολής ενός μη επανδρωμένου σκάφους στον Άρη για τη χαρτογράφηση της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Το σκάφος που ονομαζόταν Ελπίδα μπήκε στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη στις αρχές του 2021 και από τότε στέλνει στη Γη φωτογραφίες και άλλα δεδομένα.

Σημαντική στιγμή
Σε ηλικία 12 ετών είδε μια εικόνα του γαλαξία Ανδρομέδα. Τότε αποφάσισε ότι θα μάθαινε όσα περισσότερα μπορούσε για το διάστημα.

Έχει δηλώσει
“Η επιστήμη είναι για εμένα μια διεθνής μορφή συνεργασίας. Δεν έχει όρια, σύνορα και χαρακτηρίζεται από το πάθος του καθενός για το όφελος που επιφέρει η κατανόηση της ανθρωπότητας”.

Τι έπεται
Η παρακολούθηση μιας πτήσης γύρω από την Αφροδίτη το 2028 παράλληλα με την εξερεύνηση εφτά διαφορετικών αστεροειδών που θα ολοκληρωθεί σε μία προσγείωση.

EMMANUELLE CHARPENTIER, Γαλλίδα, 53 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Η καθηγήτρια και ερευνήτρια στη μικροβιολογία, τη γενετική και τη βιοχημεία είναι διευθύντρια του Max Planck Institute for Infection Biology στο Βερολίνο από το 2015.

Σημαντική στιγμή
Το 2020 βραβεύτηκε μαζί με τη βιοχημικό Jennifer Doudna με το Νόμπελ Χημείας για την πρωτοποριακή και επαναστατική τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας, CRISPR. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που δύο γυναίκες λάμβαναν βραβείο επιστημών.

Έχει δηλώσει
“Προσωπικά, δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτό να επεμβαίνουμε στην ανθρώπινη γεννητική γραμμή με σκοπό την αλλαγή ορισμένων γενετικών χαρακτηριστικών που θα μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.”

Τι έπεται
Το πρώτο φάρμακο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για παθήσεις του αίματος θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2023.

SAMANTHA CRISTOFORETTI, Ιταλίδα, 45 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Nasa

Γιατί;
Φανταστείτε να περάσετε σχεδόν 200 μέρες στο διάστημα! Χρειάζεται μεγάλη προσαρμοστικότητα για κάτι τέτοιο, αλλά η αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσει σε ένα διαστημικό σκάφος για τόσο καιρό. Αρχικά ήταν πιλότος και μηχανικός της Ιταλικής Αεροπορίας και μέχρι τον Ιούνιο του 2017 κατείχε το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε διάρκεια και χωρίς διακοπή διαστημικής πτήσης Ευρωπαίου αστροναύτη. Ένα ρεκόρ που έσπασε (ευτυχώς από γυναίκα αστροναύτη και πάλι). Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την αποστολή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα διοικητής του.

Σημαντική στιγμή
Είναι η πρώτη Ιταλίδα που ταξίδεψε στο διάστημα.

Έχει δηλώσει
“Όταν κάθε στιγμή ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα και το μυαλό σου γεμίζει εμπειρίες, μοιάζει σαν ο χρόνος να επεκτείνεται”.

Τι έπεται
Θα συνεχίσει να εμπνέει την επόμενη γενιά ως διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

TIMNIT GEBRU, Αφροαμερικανίδα, 39 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Πρόκειται για μια πανέξυπνη μηχανικό υπολογιστών που έκανε αποστολή της να εξετάσει τις ηθικές προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας κυρίως στις αλγοριθμικές προκαταλήψεις που μπορούν να εκδηλωθούν ως ρατσισμός. Υποστηρίζει θερμά τη διαφορετικότητα στην τεχνολογία και είναι επίσης συνιδρύτρια του οργανισμού Black in AI (Artificial Intelligence) που σκοπό έχει την αύξηση της παρουσίας των μαύρων στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Στα τέλη του 2021 η Gebru σύστησε τo ανεξάρτητo ερευνητικό ινστιτούτο DAIR (Distributed Artificial Intelligence Research Institute).

Σημαντική στιγμή
Ήταν υπεύθυνη της ομάδας της Google Ethical A.I. gια την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και παράλληλα δημοσίευσε το 2020 μια έρευνα η οποία υποστήριζε ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ήταν λιγότερο ακριβής στους έγχρωμους απ’ ό,τι στους λευκούς ανθρώπους, ένα μειονέκτημα που μπορεί να οδηγήσει σε φυλετικές διακρίσεις. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκε από την Goggle, γεγονός που προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προς υπεράσπισή της.

Έχει δηλώσει
“Με απασχολεί πολύ το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι για τον κίνδυνο να πάρουν τον έλεγχο οι μηχανές, αλλά εξαιτίας των μονοδιάστατων αντρών που εργάζονται για την εξέλιξη της τεχνολογίας”.

Τι έπεται
Θα συνεχίσει να προκαλεί τις μεγάλες εταιρείες θέτοντας σκληρές ερωτήσεις όπως ποιος δημιουργεί την τεχνητή νοημοσύνη, για ποιο σκοπό και για τίνος το όφελος.

HAILAN HU, Κινέζα, 49 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy of L’Oréal Women Scientist Award

Γιατί;
Η νευροεπιστήμων Hu έλαβε το διεθνές βραβείο επιστημών L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Award για τις επαναστατικές ανακαλύψεις της στον τομέα της νευροβιολογίας και της θεραπείας της κατάθλιψης, ασθένεια που εκτιμάται πως επηρεάζει το 5% του πληθυσμού παγκοσμίως. Είναι επίσης διευθύντρια του Κέντρου Νευροεπιστημών στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή Zhejiang στη Hangzhou.

Σημαντική στιγμή
Η διεξαγωγή πρωτοποριακών κλινικών δοκιμών σε τρωκτικά που έδειξαν ότι το αναισθητικό φάρμακο κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια γρήγορη θεραπεία της κατάθλιψης και να βελτιώσει την ψυχική κατάσταση του ατόμου σε λίγες ώρες αντί για εβδομάδες.

Έχει δηλώσει
“Οι Κινέζες επιστήμονες “ανθίζουν” και όλες προσπαθούν να γίνουν καλύτερες”.

Τι έπεται
Η ανάπτυξη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων νέας γενιάς.

KATALIN KARIKÓ, Ουγγαροαμερικανίδα, 67 ετών

ELLE WOMEN 100

@Courtesy of Vilcek Foundation/MHamiltonVisuals.

 

Γιατί;
Μετακόμισε στις ΗΠΑ γύρω στα είκοσι και από τότε είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech RNA Pharmaceuticals. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της είναι η χρήση των γνώσεών της στη βιοχημεία για την προστασία του κόσμου από την Covid-19 με την ανακάλυψη του εμβολίου με τον διαβιβαστή RNA (mRNA). Ο εν λόγω διαβιβαστής “διδάσκει” στα κύτταρα πώς να παράξουν την πρωτεΐνη που θα πυροδοτήσει την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού. Τελευταία επικεντρώνεται στη δημιουργία εμβολίων για τις εταιρείες Moderna και Pfizer-BioNTech.

Σημαντική στιγμή
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά έλαβε το βραβείο Breakthrough Prize in Life Sciences (3 εκατ. δολάρια) για την ανακάλυψη του εμβολίου.

Έχει δηλώσει
“Αισθάνθηκα σαν θεός”.

Τι έπεται
Υπάρχουν ελπίδες ότι ο mRNA θα οδηγήσει στην εύρεση εμβολίων κατά του ΗΙV, της γρίπης και της ελονοσίας.

CYNTHIA KENYON, Αμερικανίδα, 68 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να εξηγήσουν την ανθρώπινη μακροζωία όσο η Kenyon. Η μοριακή βιολόγος και βιογεροντολόγος έχει κάνει μεγάλα άλματα στη γενετική της γήρανσης και είναι αντιπρόεδρος της Calico Life Sciences (σ.τ.μ.: θυγατρική της Alphabet [μητρική εταιρεία της Google], με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη της υγείας, τις βιοεπιστήμες και τη βιοτεχνολογία) και επίτιμη διδάκτωρ Βιοχημείας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σημαντική στιγμή
Το 1993 ανακάλυψε ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου μπορούσε να διπλασιάσει τη ζωή ενός υγιούς και γόνιμου σκουληκιού, αποδεικνύοντας ότι η μακροζωία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική. Παρατήρησε επίσης ότι η ζάχαρη μείωνε τον χρόνο ζωής των σκουληκιών, οπότε έβγαλε τη ζάχαρη από τη διατροφή της.

Έχει δηλώσει
“Ο σύνδεσμος ανάμεσα στη γήρανση και τις ασθένειες που προκαλεί η ηλικία μάς δείχνει έναν εντελώς καινούριο τρόπο για να καταπολεμήσουμε πολλές αρρώστιες ταυτόχρονα. Αυτός είναι να ασχοληθούμε με τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου: την ίδια τη γήρανση”.

Τι έπεται
Το μυστικό της αθανασίας;

LISA MOSCONI, Ιταλοαμερικανίδα, 45 ετών

ELLE WOMEN 100

© Allison Hooban

Γιατί;
Η Mosconi είναι νευροεπιστήμων με κύριο αντικείμενο την επίδραση της εμμηνόπαυσης στον εγκέφαλο των γυναικών και την έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης καθηγήτρια Νευρολογίας και Ραδιολογίας στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. Επιπλέον έχει γράψει δύο βιβλία, το Brain Food και το -σύμφωνα με τους New York Times- best seller The XX Brain, στα οποία εξερευνά τη νοητική ενδυνάμωση και την πρόληψη του Αλτσχάιμερ ειδικά για ις γυναίκες, παραθέτοντας επίσης και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με τη διατροφή, τον ύπνο και τη μείωση του άγχους, παράγοντες που σχετίζονται με την προστασία του γυναικείου εγκεφάλου καθώς προχωρά η ηλικία.

Σημαντική στιγμή
Η κατανόηση ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμμηνόπαυσης και Αλτσχάιμερ, καθώς και τον ρόλο των οιστρογόνων στην προστασία του γυναικείου εγκεφάλου από την άνοια.

Έχει δηλώσει
“Είναι η συνεχής έκθεση στο φαγητό που κάνει τη διατροφή τον σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει το DNA”.

Τι έπεται
Περαιτέρω έρευνα για τη βέλτιστη χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

SUSAN WOJCICKI, Πολωνοαμερικανίδα, 54 ετών

ELLE WOMEN 100

© Getty Images

Γιατί;
Εργάζεται πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της τεχνολογίας, ανέβηκε στην ιεραρχία της Google και πλέον είναι CEO του YouTube. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που προσέλαβε η εταιρεία όταν ιδρύθηκε το 1999, όταν εκείνη νοίκιασε το γκαράζ της στους ιδρυτές της Sergey Brin και Larry Page. Τώρα, με περιουσία 765 εκατ. δολαρίων, βρίσκει χρόνο για τα πέντε παιδιά της.

Σημαντική στιγμή
Συμβούλεψε την Google να αγοράσει το YouTube για 1,7 εκατ. δολάρια το 2006, το οποίο διευθύνει από το 2014.

Έχει δηλώσει
“Είναι σημαντικό για εμένα να μαθαίνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα”.

Τι έπεται
Να βρει τον τρόπο ώστε σε πλατφόρμες όπως το YouTube να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης των ανθρώπων και της αυξανόμενης παραπληροφόρησης της εποχής μας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Είναι νικήτριες με κάθε έννοια.

ELLE WOMEN 100

 

ASHLEIGH BARTY, Αυστραλή, 26 ετών

Γιατί;
Εκτός από το ταλέντο της στο κρίκετ και το γκολφ, είναι από τις καλύτερες τενίστριες του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει κερδίσει 15 τίτλους στην Παγκόσμια Ένωση Αντισφαίρισης στο single (σ.σ.: δύο αντίπαλοι) – ανάμεσά τους στο French Open το 2019, στο Wimbledon το 2021 και στο Australian Open το 2022. Ωστόσο, την άνοιξη του 2022 και σε ηλικία μόλις 25 ετών ανακοίνωσε την απόσυρσή της από το επαγγελματικό τένις. Γιατί; Όπως δήλωσε η ίδια “θέλω να κυνηγήσω άλλα όνειρα”. Είπε επίσης ότι ήθελε να βοηθήσει περισσότερο στα κοινά, ιδιαίτερα την κοινότητα των νεαρών ιθαγενών της Αυστραλίας.

Σημαντική στιγμή
Η νίκη της στο Australian Open την ανέδειξε την πρώτη γυναίκα που πήρε τον τίτλο σε γυναικείο αλλά και αντρικό single μέσα σε 44 χρόνια.

Έχει δηλώσει
“Αν κερδίσω, θα είναι ένα δώρο. Αν χάσω, ο ήλιος θα ανατείλει και την επόμενη μέρα, οπότε όλα καλά”.

Τι έπεται
Ανέλαβε τη θέση του“chief inspiration officer” στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας Optus. Επίσης γράφει παιδικά βιβλία αλλά και τα απομνημονεύματά της.

SIMONE BILES, Αμερικανίδα, 25 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί
Προφανώς είναι η σπουδαιότερη αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής όλων των εποχών. Έχει κερδίσει 7 ολυμπιακά μετάλλια και 25 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Επίσης, δέχεται την αποτυχία με χάρη. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, αποσύρθηκε από τους αγώνες γιατί υπέφερε από “twisties” (απώλεια της ικανότητας μιας αθλήτριας να ισορροπεί κατά τη διάρκεια εναέριων ελιγμών), αποτέλεσμα της ψυχολογικής πίεσης που είχε δεχτεί. Πέρασε αρκετό χρόνο εκτός επαγγελματικού συναγωνισμού και τελικά ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τον αθλητισμό. Το 2022 βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, τη σημαντικότερη στις ΗΠΑ τιμή που αποδίδεται σε πολίτη.

Σημαντική στιγμή
Έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έκανε triple-double στο Πρωτάθλημα Γυμναστικής των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2019, μια κίνηση που μέχρι τότε θεωρούνταν αδύνατο να επιτευχθεί και πλέον είναι γνωστή ως “Biles II”.

Έχει δηλώσει
“Φτιάχτηκα έτσι για κάποιο λόγο, οπότε θα το εκμεταλλευτώ”.

Τι έπεται
Είναι επικεφαλής του app Cerebral για την ψυχική υγεία και θέλει να χρησιμοποιήσει το προφίλ της για να εμπνεύσει τα κορίτσια να σκέφτονται θετικά, να αγωνίζονται και να είναι αρκετά δυνατά ώστε να υψώνουν τη φωνή τους.

EILEEN GU, Κινεζοαμερικανίδα, 19 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy IWC Schaffhausen

Γιατί;
Είναι ολυμπιακή πρωταθλήτρια στο ελεύθερο σκι και έχει αγωνιστεί για τις ΗΠΑ (γεννήθηκε στην Καλιφόρνια) αλλά και για την Κίνα. Νωρίτερα μέσα στο 2022 κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο για την Κίνα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Έτσι, έγινε η πρώτη αθλήτρια ελεύθερου σκι που κέρδισε τρία μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2021 είχε κερδίσει τρία μετάλλια για τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χειμερινών Αγώνων του Άσπεν. Η διπλωματική ικανότητά της να αγωνίζεται για δύο διαφορετικές χώρες είναι αξιοθαύμαστη. Το περιοδικό Time την κατέταξε ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου.

Σημαντική στιγμή
Προσγειώθηκε έχοντας ολοκληρώσει δύο περιστροφές στον αέρα (double cork 1620) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

Έχει δηλώσει
“Είμαι 18 και ζω τα καλύτερά μου χρόνια”.

Τι έπεται
Βοηθά ως πρέσβειρα τη Salt Lake City να προετοιμαστεί για τη φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2030 ή το 2034.

PERNILLE HARDER, Δανέζα, 29 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί
Η αρχηγός της δανέζικης εθνικής γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου είναι από τις πιο ακριβοπληρωμένες παίκτριες, καθώς το 2020 μεταγράφηκε από τη φιναλίστ στο Champions League ομάδα της Wolfsburg Frauen στην Chelsea γυναικών με αμοιβή £ 300.000. Σε έναν κόσμο που πολύ λίγες γυναίκες του ποδοσφαίρου δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι γκέι, η Harder και η σύντροφός της Magdalena Eriksson, μια Σουηδέζα επαγγελματίας που επίσης παίζει ποδόσφαιρο στην Chelsea, έγιναν παράδειγμα προς μίμηση για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παγκοσμίως. Σε μια ανάρτησή τους στο Instagram για την Ημέρα της Γυναίκας έγραψαν: “Προχωράμε μπροστά γιατί θέλουμε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα, έναν κόσμο που θα είναι πραγματικά καλύτερος για όλους”.

Σημαντική στιγμή
Είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ονομάστηκε από την UEFA “Γυναίκα Παίκτρια της Χρονιάς” δύο φορές, το 2018 και το 2020.

Έχει δηλώσει
“Δεν χρειάζεται να κρύβεις τη σεξουαλικότητά σου για να παίζεις ποδόσφαιρο”.

Τι έπεται
Το συμβόλαιό της με την Chelsea λήγει το καλοκαίρι του 2023. Θα μείνει, άραγε, ή θα φύγει;

NAOMI OSAKA, Γιαπωνέζα, 25 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Kinlò

Γιατί;
Ανήκει στην ελίτ των αθλητριών του τένις και έχει αγγίξει το ψηλότερο επίπεδο στο αγώνισμά της. Έχει κερδίσει τέσσερις τίτλους στο Grand Slam από το 2018, ανάμεσά τους το USA Open to 2020 και το Australian Open το 2021. Είναι, επίσης, η πρώτη Ασιάτισσα που κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη. Στην πραγματικότητα τη διατήρησε για 25 εβδομάδες το 2019. Εκτός από το πάθος της για τον αθλητισμό, περιγράφει τον εαυτό της ως “ fashion nerd” και “φωτισμένη επιχειρηματία” που “χτίζει τη δική της αυτοκρατορία”. Έχει λανσάρει τη σειρά καλλυντικών Kinlò για σκουρόχρωμες επιδερμίδες που της έχει αποφέρει κέρδη πάνω από 50 εκατ. δολάρια έπειτα από συμφωνίες με διάφορες εταιρείες: από πολυτελή brands μόδας μέχρι την Airbnb. Επίσης είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αλλαγής, έχοντας ως κύριο στόχο τον τομέα της ψυχικής υγείας.

Σημαντική στιγμή
Το 2018 νίκησε το ίνδαλμά της Serena Williams στο USA Open.

Έχει δηλώσει
“Πρέπει να συνεχίζεις και να παλεύεις για το καθετί και μια μέρα θα φτάσεις εκεί που θέλεις”.

Τι έπεται
Να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια ξανά.

EMMA RADUCANU, Βρετανίδα, 19 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Daniel Jackson for Parfums Christian

Γιατί;
Μόλις τρία χρόνια μετά την επαγγελματική ενασχόλησή της με το τένις, σε ηλικία 18 ετών κέρδισε το US Open to 2021, μια επιτυχία που της έδωσε τον χαρακτηρισμό της πρώτης Βρετανίδας που κέρδιζε τον τίτλο του Grand Slam Singles μετά τη νίκη της Virginai Wade στο Wimbledon το 1977. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά νίκησε δέκα συνεχόμενους αγώνες χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ. Έτσι, έγινε η πρώτη τενίστρια που κέρδισε στα τουρνουά Grand Slam από τους προκριματικούς γύρους.

Σημαντική στιγμή
Το 2021 νίκησε τη Leylah Fernandez στο US Open και έγινε η 23η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο και η πρώτη στη Βρετανία.

Έχει δηλώσει
“Κάθε τενίστρια που κληρώνεται έχει την ευκαιρία να κερδίσει οποιοδήποτε τουρνουά”.

Τι έπεται
Μετά την αποβολή της από τον πρώτο γύρο του US Open του 2022 προετοιμάζει την επιστροφή της στις κατατάξεις.

MEGAN RAPINOE, Αμερικανίδα, 37 ετών

ELLE WOMEN 100

© Courtesy Victoria’s Secret

Γιατί;
Είναι επαγγελματίας παίκτρια ποδοσφαίρου και χρυσή Ολυμπιονίκης, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Γυναικεία Ομάδα των ΗΠΑ στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Στη συνέχεια συνέβαλε να κερδίσει η ομάδα της δύο Παγκόσμια Κύπελλα το 2015 και το 2019. Σήμερα είναι αρχηγός της γυναικείας ομάδας OL Reign του Εθνικού Πρωταθλήματος και θερμή υποστηρίκτρια για την ισότητα των φύλων, την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ειλικρινής και περήφανη για τη σεξουαλικότητά της, είναι αρραβωνιασμένη με την παίκτρια του μπάσκετ Sue Bird. Νωρίτερα το 2022, ο πρόεδρος Biden της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για “τα λαμπερά μονοπάτια που άνοιξε για τις επόμενες γενιές”. Είναι η πρώτη παίκτρια ποδοσφαίρου που έλαβε αυτή την τιμή.

Σημαντική στιγμή
Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 έβαλε ένα σπάνιο “ολυμπιακό” γκολ από κόρνερ χαρίζοντας στην ομάδα της το χάλκινο έπαθλο.

Έχει δηλώσει
“Κανείς ποτέ δεν πρέπει να σου πει ποια είναι τα όριά σου ούτε ποια είναι τα όνειρά σου”.

Τι έπεται
Ελπίζει να οδηγήσει τις ΗΠΑ στη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

SERENA WILLIAMS, Αμερικανίδα, 41 ετών

ELLE WOMEN 100

Γιατί;
Από τις πιο επιδραστικές και επιτυχημένες τενίστριες όλων των εποχών έχει να επιδείξει μια 27ετή καριέρα. Άρχισε να παίζει τένις από παιδί μαζί με την αδερφή της Venus, ενώ η ιστορία τους μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο Η Μέθοδος των Γουίλιαμς. Η Serena έχει αποσπάσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς και 23 τίτλους Grand Slam singles, τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο αθλητή του επαγγελματικού τένις, και τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως από την Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών όπου παρέμεινε για 319 εβδομάδες. Όχι μόνο είναι η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια όλων των εποχών, αλλά χρησιμοποιεί τη φήμη της για να υποστηρίξει την ισότητα των φύλων, τη φυλετική δικαιοσύνη και την παροχή ιατρικής φροντίδας για τις μητέρες και τα βρέφη. Τον Αύγουστο του 2022 ανακοίνωσε την απόσυρσή της από το άθλημα για να ασχοληθεί “με άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για εκείνη”, όπως η μικρή κόρη της Alexis Olympia.

Σημαντική στιγμή
Στα 17 της κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο US Open νικώντας την τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια Martina Hingis, χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ.

Έχει δηλώσει
“Πραγματικά πιστεύω ότι ο πρωταθλητής δεν χαρακτηρίζεται από τις νίκες του, αλλά από το πώς συνέρχεται μετά την αποτυχία του”.

Τι έπεται
Να μεγαλώσει την οικογένειά της και να στήσει την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Serena Ventures.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: