ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ: “Η µητρότητα για πολλές επιστημόνισσες αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση”

H κλινική ερευνήτρια Λία Γαλάνη γράφει στο ELLE για την αλληλεγγύη στην επιστήµη.

Φωτεινή Σίμου 07 Μαρ. 24
ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ: “Η µητρότητα για πολλές επιστημόνισσες αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση”

«Η µέχρι τώρα εµπειρία µου ως επιστηµόνισσα στον τοµέα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας και της Έρευνας ήταν µια πορεία πολύτιµη, αλλά ταυτόχρονα και γεµάτη προκλήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς µου στην Ελλάδα, αποφάσισα να συνεχίσω την επαγγελµατική µου σταδιοδροµία στο Ηνωµένο Βασίλειο, όπου συγκεκριµένα ασχολούµαι µε το διδακτορικό µου και την έρευνά µου στο Imperial College London. Η έρευνά µου επικεντρώνεται στη χρήση νέων metabolomics τεχνολογιών στη διάγνωση και τη θεραπεία προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων. Ο σκοπός µας είναι να φτάσουµε στο σηµείο όπου δεν θα απαιτείται η λήψη βιοψίας για την επιβεβαίωση µιας προκαρκινικής βλάβης και θα µπορεί να γίνεται άµεση διάγνωση και εκτοµή, εξοικονοµώντας έτσι χρόνο και αποφεύγοντας την ψυχολογική επιβάρυνση της ασθενούς.
Στην επαγγελµατική µου διαδροµή αντιµετώπισα δυσκολίες και προκλήσεις -όπως οι περισσότεροι σε αυτό τον τοµέα- λόγω των απαιτητικών ωραρίων εργασίας και των συχνών εφηµεριών, κάτι που µε έκανε να νιώθω ψυχολογικά και συναισθηµατικά κουρασµένη. Η διατήρηση σχέσεων οικογενειακών, συναισθηµατικών ή φιλικών δεν ήταν εύκολη, λόγω της έλλειψης χρόνου, αλλά και έλλειψης της προσοχής που µπορούσα να δώσω σε αυτές. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως για πολλές από εµάς στον χώρο της Ιατρικής και της Έρευνας η µητρότητα αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση και ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κεφάλαιο, καθώς η πλειονότητα αναβάλλει την τεκνοποίηση, προκειµένου να επικεντρωθεί στην επαγγελµατική της πορεία, φοβούµενη ότι η µητρότητα θα µπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα της ή θα µπορούσε να εκληφθεί ως έλλειψη συγκέντρωσης σε αυτή.
Ωστόσο, η συµπερίληψή µου σε µια επιστηµονική οµάδα, η οποία αποτελείται κυρίως από επιστηµόνισσες και γυναίκες γιατρούς, στο Imperial College London υπό την ηγεσία της καθηγήτριας κας Κυργιού, αποτέλεσε µια πολύτιµη πηγή υποστήριξης και έµπνευσης. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη µας ενίσχυσαν την ικανοποίησή µας από το επαγγελµατικό µας περιβάλλον και µας έδωσαν τη δύναµη και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόµασταν για να καταφέρουµε πολλά. Εν τέλει, αυτή η εµπειρία αποδεικνύει πόσο σηµαντικές είναι η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στον επαγγελµατικό χώρο, ιδιαίτερα σε έναν τόσο απαιτητικό και ανταγωνιστικό τοµέα όπως η Ιατρική και η Έρευνα».

H Λία Γαλάνη είναι  κλινική ερευνήτρια στο Imperial College London. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT