Τόνια Μητρούδη: «Την έννοια του φεμινισμού την κατανοώ, τη σέβομαι και την αφουγκράζομαι»

Τα γυναικεία σώματα συνομιλούν με τα ρούχα. Συμμετέχουν στην ροή τους. Τα χαϊδεύουν απαλά. Κουβαλούν στις ραφές και τις κλωστές τους το αιώνιο σύμβολο της γυναικείας ύπαρξης και σε ένα άχρονο σύμπαν δημιουργούν ένα τώρα που δονείται από το τώρα, τον πόθο και το διαχρονικό έρωτα. Από αυτή τη δόνηση μοιάζει να εμπνέεται η Creative Director του fashion brand Nidodileda, Τόνια Μητρούδη, η οποία μοιράζεται μαζί μας στιγμές από το δικό της ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας και της μόδας.

Elle 02 Μαρ. 22
Τόνια Μητρούδη: «Την έννοια του φεμινισμού την κατανοώ, τη σέβομαι και την αφουγκράζομαι»

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το δικό σας brand ρούχων;

Έπειτα από αρκετά χρόνια στον χώρο του τύπου ως υπεύθυνη μόδας σε περιοδικά αλλά και ψηφιακά μέσα, κάπου γύρω πριν κλείσω τα τριάντα μου χρόνια, μου γεννήθηκε η επιθυμία αυτή, η οποία κάποιους μήνες αργότερα έγινε και πράξη. Ωστόσο, τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του brand δεν θυμάμαι την «εικόνα» που είχε. Μερικές φορές δεν θυμάμαι καν πώς ήμουν εγώ. Ήμουν τόσο προσηλωμένη στο «χτίσιμό» του και λάμβανα τόσες νέες πληροφορίες, ώστε ένιωθα περισσότερο ότι σπουδάζω τη ζωή πιάνοντάς της το χέρι καθημερινά. Συνεχίζω πολλές φορές να το αισθάνομαι αυτό, όποτε δεν το νιώθω ως απόφαση αλλά ως ένα αδιάκοπο ταξίδι.

Πώς θα περιγράφατε το brand Nidodileda με δυο λόγια;

Είναι το πάντρεμα του παλαιού με ό,τι νοσταλγικά φέρνει το νέο. Μια gypset αποτύπωση εικόνων και αισθήσεων που σε ταξιδεύουν στον χρόνο με μια, όμως, άχρονη διάθεση. Μια ιδέα ευγενική κι απαλή που δεν αφορά μόνο σε ένα κομμάτι ύφασμα, αλλά συνδιαλέγεται με μια δυναμική αίσθηση. Πίσω από αυτό κρύβεται ο πόθος, η έκπληξη και φυσικά ο έρωτας. Πάντα ο έρωτας! Σε όλα αυτά θα πρόσθετα και τη στάση ως ιδέα. Η στάση ως επισκόπηση στον σύγχρονο κόσμο είναι δυσεύρετη με την τόσο γρήγορη ανακύκλωση εικόνων και προτύπων. Αυτή η ιδέα ενυπάρχει στο Nidodileda.

Τόνια Μητρούδη

Τα ρούχα σας με ποιο τρόπο θέλετε να επικοινωνούν με το σώμα μιας γυναίκας;

Όταν σκέφτομαι τις γυναίκες, τις σκέφτομαι γυμνές να συνομιλούν με το κορμί τους. Την λέξη «απαλά» που ανέφερα παραπάνω, δεν την είπα τυχαία. Διακαής μου πόθος είναι το ύφασμα να γίνεται το μέσο ανάδειξης αυτής της ακολουθίας. Μια ακολουθία που έρχεται σε πλήρη συνοχή με το συναίσθημα της ροϊκότητας. Το ρούχο αναδεικνύει την ΡΟΗ του σώματος αλλά και της αίσθησης που του δίνουμε. Καλύπτει κάποια σημεία του κορμιού μας, που ίσως δεν έχουμε ακόμη δώσει τα χέρια αλλά «μιλάμε» μαζί τους ευγενικά σε έναν χορό που υπόσχεται το αύριο.

Ποια σχέση πιστεύετε ότι πρέπει να καλλιεργούμε με το σώμα μας και τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα ρούχα σε αυτό;

Η σχέση που ιδανικά θα ήθελα να καλλιεργούμε είναι να αντιλαμβανόμαστε το σχήμα μας. Ένα σχήμα που ό,τι και όσο χώρο καταλαμβάνει, αν γνωρίζει ευγενικά να τοποθετείται, είναι πάντα διάφανο, όμορφο κι ανάλαφρο. Πρόκειται για μια σχέση αγάπης, αμφισβήτησης, έκπληξης και σε πολλές των περιπτώσεων απογοήτευσης. Αν το σκεφτείς είναι σαν τη σχέση μας με τους άλλους. Όσο την δουλεύουμε με αποδοχή και κατανόηση έρχεται και η αγάπη. Σε ό,τι αφορά στο ρούχο αρκεί να δοκιμάσεις κάτι νέο, να διευρύνεις τις πιθανότητες, να εμπιστευτείς μια ιδέα που μπορεί να αναδείξει διαφορετικές πτυχές σου. Μπορεί να γίνει ο τρόπος για να αναδείξεις την ιστορία που θέλεις να μοιράζεσαι με τους άλλους καθημερινά.

Τόνια Μητρούδη

 

Πώς οραματίζεστε μια γυναίκα στο μέλλον; Νιώθετε ότι η μόδα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και πρακτικά ώστε να φτάσουμε σε μια κοινωνία που οι συζητήσεις για ισότητα θα είναι παρελθόν;

Όπως ανέφερα τα ρούχα μας συνομιλούν με το άχρονο, αλλά παράλληλα είναι και αυτά που μας κάνουν να χαιρόμαστε τη γυναικεία φύση μας στο τώρα. Οι αναφορές μας στο παρελθόν δίνουν χώρο στο σήμερα δυναμικά και γοητευτικά. Και το σήμερα, άλλωστε, είναι μια προβολή του μέλλοντος και στο σήμερα νιώθω πλήρης, σκεπτόμενη την ίδια την γυναίκα σαν ύπαρξη.

Ευχή μου για το μέλλον της είναι να δώσει τα χέρια και με εκείνα που στο σήμερα ακόμη συνομιλεί για να καταφέρει. Αυτό ως διαδικασία μπορεί να κρατήσει μια ζωή, αλλά κι ένα λεπτό. Μπορεί να έχει γίνει χθες αλλά να γίνει και αύριο. Δεν είμαι ειδική να τοποθετηθώ στο χρόνο, όπως δεν το κάνουν ούτε τα ρούχα μου. Το ζήτημα χρόνος είναι ανοιχτό κι έχουν γίνει πολλές συμφωνίες κατά καιρούς έως και ορχηστρικές. Η μόδα, λοιπόν, σε όλες αυτές τις συζητήσεις περί κοινωνικών ζητημάτων είναι μέσο έκφρασης κι εκτόνωσης. Δεν αντιπροσωπεύει ως μέσο τη λύση γιατί η ίδια αλλάζει απίστευτα γρήγορα.

Η γυναίκα ως σύμβολο πως υπάρχει στις συλλογές σας;

Νιώθω ότι σε κάθε συλλογή ξετυλίγει τις αναζητήσεις της και σε έναν ανοιχτό διάλογο με τις υπόλοιπες γυναίκες μοιράζεται σκέψεις, ερωτήματα και ό,τι την απασχολεί. Είναι ανοιχτή με μια μεγάλη αγκαλιά στο εκάστοτε ειδικό ή μη ζήτημα του τώρα. Είναι πιστή σε εκείνη, στις αξίες της και στον τρόπο που τις αποτυπώνει σε μια εικόνα. Έχει ευγένεια και ήθος για αυτό τον λόγο στα μάτια μου είναι ευαίσθητη και μαλακά σου γυρίζει το κεφάλι να κοιτάξεις αυτό που έχει να σου δείξει και να σου προτείνει. Θέλει να γίνετε φίλοι, εραστές, απλοί συνομιλητές ή εν δυνάμει αδέλφια. Θέλει απλά παρέα για την εξερεύνησή της.

Με τον όρο του φεμινισμού πως συνδιαλέγεστε;

Την έννοια την κατανοώ, την σέβομαι και την αφουγκράζομαι όσο εκείνη μου κρατά συντροφιά,  δίνοντάς μου μια πλήρη οπτική για τα πράγματα. Ωστόσο, με την ετυμολογία ακόμη συνομιλώ καθώς η κατάληξη  -ισμός κάποιες φορές έχει αρνητική χροιά. Εξαιτίας του φανατισμού που αυτός φέρνει σε αρκετές περιπτώσεις. Ζω για μια ανθρώπινη φύση απεγκλωβισμένη από ακρότητες. Θα σου πω ότι η καρδιά μου είναι με τις γυναίκες και τους άντρες που έχουν ευγένεια ψυχής και παίζουν μελωδίες στο ίδιο πεντάγραμμο. Στέκομαι δίπλα στον άνθρωπο και υπερασπίζομαι τις ικανότητες και τα θέλω του σε μια ισότιμη συμφωνία κατανόησης με τον διπλανό, με το περιβάλλον. Δίνω τα χέρια με την εξέλιξη και την διεκδίκηση σε ένα πλαίσιο, όμως, που το αίσθημα της ολοκλήρωσης και της προσωπικής κατάκτησης δεν θα φθείρεται από το αυθυποβαλλόμενο αίσθημα της αδικίας. Καταλήγοντας, λοιπόν, θα σου πω ότι αλλάζω πάντα θέση για να αλλάξω την οπτική και αυτό με βοηθά να κατανοήσω όλες τις πλευρές, όσες μπορώ να ανακαλύψω και όχι μόνο δυάδες αντίθετες. Αγκαλιάζω πάντα την αποδοχή χωρίς φύλο αλλά ψυχικά νιώθω ευγνωμονούσα που προσωπικά δεν έχω περιοριστεί ή εγκλωβιστεί στην κατάληξη του -ισμού.

Τόνια Μητρούδη

Ποια είναι τα στερεότυπα που συνοδεύουν συνήθως ένα γυναικείο fashion brand και το οποίο εσείς θέλετε να αποφεύγετε;

Η ένταξη στα πρότυπα του σήμερα όπως προείπα. Σε πρότυπα που μας ομαδοποιούν για να μας κάνουν να νιώθουμε κομμάτι ενός αποδεκτού συστήματος. Συνήθως αυτή η στάση αποκαλείται trend. Αυτό εμένα δεν με απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα καθώς δεν ακολουθούσα και συνεχίζω να μην ακολουθώ τις τάσεις. Η οπτική μου είναι πιο θεατρική και vintage. Έχει μια διαφορετικότητα που από μόνη της δημιουργεί «χώρο», αρκεί να σε εκφράζει .

Πώς είναι να είσαι γυναίκα και να έχεις την δική σου επιχείρηση στην Ελλάδα του 2022; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Δεν ένιωσα ποτέ διαφορετική μεταχείριση λόγω του φύλου μου. Οι δυσκολίες στην εργασία μου δεν έχουν να κάνουν με τον φόρτο δουλειάς που αρκετές φορές είναι μεγάλος. Οι πραγματικές δυσκολίες σχετίζονται με την διαχείριση των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας που κάποιες φορές μας καθιστούν βραδυκίνητους, είτε στη διαχείριση των συνεργατών είτε και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έχετε δεχτεί ποτέ αμφισβήτηση για τον αν θα καταφέρετε να πετύχετε στη δουλειά σας ακριβώς επειδή είστε γυναίκα;

Αμφισβήτηση από το οικείο περιβάλλον μου, όχι. Ίσως από τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά δεν έχει φτάσει κάτι στα αισθητήριά μου που να μου δημιουργήσει ανασφάλεια. Είμαι σίγουρη ότι η αμφισβήτηση ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό και εφόσον μαζί του συνομιλώ όπως και με τον φόβο μου δεν νομίζω ότι χωράει τρίτος στη κουβέντα μας αυτή.

Εν έτει 2022 η μόδα αλλάζει σε πολλά επίπεδα: όσον αφορά το inclusivity, τη βιωσιμότητα αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η μόδα τις γυναίκες όλων των σωματότυπων. Ποια είναι η άποψή σου πάνω σ’ αυτό;

Όλες αυτές οι έννοιες έχουν ως βάση τους την αποδοχή και τη σύνδεση. Αυτός είναι ο δρόμος και της δικής μου συνείδησης και τον ακολουθώ τόσο επιχειρηματικά και προσωπικά, όσο και σχεδιαστικά, ανεξαρτήτως των τάσεων της μόδας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: