Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, μπορεί να έχεις πέσει θύμα έμφυλης βίας ή να τη βιώνεις καθημερινά και να μην το γνωρίζεις. Η νέα ψηφιακή καμπάνια #ActNow στοχεύει να ενημερώσει για τα περιστατικά κακοποίησης και τις αφανείς μορφές έμφυλης βίας μέσω 3 επιδραστικών videos.
Ειδικότερα, το Κέντρο Διοτίμα παρουσιάζει στην Ελλάδα τη νέα αυτή ψηφιακή καμπάνια, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος LILA, η οποία πρόκειται να προβληθεί ταυτόχρονα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Βέλγιο, τον Νοέμβριο 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ στα αγγλικά, και στα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και ολλανδικά, στα social media των: Κέντρο Διοτίμα, ABD, ACRA, Payoke, τεσσάρων εξειδικευμένων –σε ζητήματα έμφυλης ισότητας και βίας– φορέων.
Μέσα από τα 3 videos του #ActNow στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για αφανείς μορφές έμφυλης βίας. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται η σημασία της υποστήριξης της κοινότητας στις επιζώσες και η αναγκαιότητα να παίρνουμε θέση όταν είμαστε μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης.
Να σημειωθεί πως σε όλα τα videos παρακολουθούμε καθημερινές συνομιλίες. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται στο instagram, μια σχέση χειραγώγησης, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενός ανήλικου κοριτσιού από ένα “loverboy”. Παρακολουθούμε πώς μια μετανάστρια ενθαρρύνεται, σε μια ομαδική συνομιλία στο viber, να μιλήσει για την ενδο-συντροφική βία που βιώνει. Ακούμε την τηλεφωνική συνομιλία δύο νεαρών ανδρών. Όταν ο ένας αναγνωρίζει τις παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές του φίλου του, αντιδρά και παίρνει θέση.
Δες εδώ τα videos
Αν βιώνεις έμφυλη βία, βρίσκεσαι στην Αττική ή την Κεντρική Μακεδονία, και χρειάζεσαι δωρεάν νομική βοήθεια, δικαστική εκπροσώπηση, ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματική συμβουλευτική, κάλεσε το Κέντρο Διοτίμα:
▪️ Αττική: Δευτέρα-Παρασκευή, 10-6, 210 3244380 ή στείλε στο helpdesk.diotima@gmail.com.
▪️ Κεντρική Μακεδονία: Δευτέρα-Παρασκευή, 10-2, 2310 534445 ή στείλε στο urban.thessaloniki.diotima@gmail.com
Παρέχεται και εξ αποστάσεως ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Αν ζεις οπουδήποτε αλλού και χρειάζεσαι νομική συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και παραπομπή σε ξενώνα κάλεσε την πανελλαδική Γραμμή SOS 15900 ή μίλησε με ένα Συμβουλευτικό Κέντρο.
Κεντρική φωτογραφία: Pexels