Εμμανουήλ Καραλής: «Πρέπει τα θύματα ρατσισμού να επικοινωνήσουν το πρόβλημά τους, να μιλήσουν!»

Ο Εμμανουήλ Καραλής, αθλητής του άλματος επί κοντώ βρέθηκε μια ανάσα από το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τη δική μας ανάσα έκοψαν η χαρά, η ενέργειά του, η καλοσύνη του. Επίσης η συνειδητοποίησή του για τον ρατσισμό που έχει δεχτεί -σύμφωνα με τις μαρτυρίες του-, και για το ότι τα βάθρα και τα μετάλλια έχουν σημασία κυρίως όταν τα διεκδικείς, όταν τα ονειρεύεσαι και όταν κάνεις ό,τι μπορείς για να τα ονειρεύονται κι άλλοι. Όλοι.

Elle 26 Δεκ. 21
Εμμανουήλ Καραλής: «Πρέπει τα θύματα ρατσισμού να επικοινωνήσουν το πρόβλημά τους, να μιλήσουν!»

«Με μεγάλη μου χαρά έμαθα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο την καμπάνια ενημέρωσης “Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον” έχοντας καλεσμένους ομιλητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μάλλον έχει έρθει η ώρα που η ίδια η Πολιτεία ζητά να ενημερωθεί από όλους εμάς που έχουμε υποστεί και βιώσει τον ρατσισμό και να μας προσφέρει βήμα να μιλήσουμε. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση ή η επόμενη καταφέρει να μας δώσει απαντήσεις, λύσεις και να καταφέρει να ξεριζώσει όλες αυτές τις βαθιές ρίζες της προκατάληψης, αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή.

Ξέρετε, όλοι εμείς οι διαφορετικοί -όσον αφορά το φύλο, τη φυλή, τη σωματική διάπλαση ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις- γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είμαστε μέσα σε ένα σύνολο και, όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, θέλουμε να έχουμε ίσα δικαιώματα. Η λέξη “ρατσισμός” από μόνη της δηλώνει ότι δεν είσαι ίσος με όλους και η κοινωνία σε βλέπει ως κατώτερο. Εγώ, για παράδειγμα, έχω γονείς που έκαναν τα πάντα για να με προστατέψουν και αυτό με βοήθησε να υπερπηδήσω τον ρατσισμό για το χρώμα του δέρματός μου. Με έκαναν πιο δυνατό, με έκαναν να περπατώ με το κεφάλι ψηλά, ώστε να μην ακούω πια τις φωνές αυτές, να μην τους δίνω καμία σημασία και να βρίσκομαι σήμερα στο σημείο να μπορώ να κοιτώ τη δική μου κορυφή. Το ίδιο έχει κάνει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αυτό θα ήθελα να πω σε κάθε παιδί που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να σηκωθείς και να μιλήσεις αν έχεις υπάρξει θύμα, αλλά δεν πρέπει όλο αυτό να σε βυθίζει. Με το να μιλήσεις φωναχτά γι’ αυτό, μπορείς να καταφέρεις πολλά.

Πρέπει τα θύματα ρατσισμού να επικοινωνήσουν το πρόβλημά τους, να μιλήσουν, είτε σε δάσκαλο είτε σε φίλο, αλλά πρωτίστως στην οικογένειά τους. Αν μιλήσεις, θα βρεις τη λύση για να μπορέσεις να περπατήσεις και να φτάσεις στη δική σου κορυφή. Όποια και αν είναι αυτή.
Το 2021 ήταν μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας δυσκολευτήκαμε όλοι μας πάρα πολύ, αλλά ταυτόχρονα ήρθαμε πιο κοντά στην οικογένεια. Μας έφερε πίσω αξίες που είχαμε ξεχάσει. Αρχίσαμε να τρώμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, να μιλάμε για τα προβλήματά μας και τις χαρές μας και, το κυριότερο, ακούσαμε τι είχε να πει ο καθένας μας. Παίξαμε μαζί, γυμναστήκαμε μαζί, κλάψαμε μαζί, χαρήκαμε και γελάσαμε μαζί. Θα έλεγα ότι το 2021 ήταν μια στάση για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας που είχαν αδειάσει, ώστε το 2022 να μας βρει με την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε προς την κατάκτηση της κορυφής μας! Φυσικά, εγώ είμαι θετικός άνθρωπος και από τη μικρή μου εμπειρία σε αυτή τη ζωή νομίζω ότι η θετική στάση και η αγάπη σε ό,τι κάνω είναι ένα από τα κλειδιά προς τη δική μου ευτυχία.

Το πιο ωραίο άλμα του 2022 θα το αφιερώσω στην οικογένειά μου γιατί ξέρω ότι θα το χαρούν όπως κι εγώ. Εύχομαι το 2022, με τη βοήθεια του Θεού, να μας βρει με υγεία και την πίστη ότι όλα μπορούν να πάνε καλά. ΟΛΑ!».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!