To ήθος και η ενσυναίσθηση μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

To ήθος και η ενσυναίσθηση μπορούν να σώσουν τον πλανήτη; Ναι, σύμφωνα με την Ελίζα Δημητρά, founder and director του Ethos & Empathy, το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα με σκοπό την προαγωγή του αντισπισισμού και της οικολογίας. Μιλήσαμε μαζί της για τη δικαιοσύνη προς όλα τα είδη και για πώς μια φιλοσοφία μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα τρόπο ζωής που θα χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό προς τη φύση και προς όλα τα συναισθανόμενα όντα.

Elle 05 Απρ. 21
To ήθος και η ενσυναίσθηση μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

Ζητήσαμε από την Ελίζα Δημητρά, founder του Ethos & Empathy (Ήθος & Ενσυναίσθηση), το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα με σκοπό την προαγωγή του αντισπισισμού και της οικολογίας και ειδικότερα του Zero Waste τρόπου ζωής στην Ελληνική κοινωνία, να μας μιλήσει πιο αναλυτικά για τις ιδέες, τη θεωρία, τις πρακτικές, τη φιλοσοφία και τον σκοπό του Ethos and Empathy.

Αν έπρεπε να εξηγήσεις σε κάποιον με απλά λόγια τι είναι αντισπισισμός, τι θα του έλεγες;
Αντισπισισμός είναι ο αγώνας ενάντια στον σπισισμό (ή ειδισμό) δηλαδή ενάντια στην διάκριση των ζώων με βάση το είδος τους (species). Οι αντισπισιστές μαχόμαστε για έναν κόσμο που θα επικρατεί δικαιοσύνη για όλα τα είδη ζώων (συμπεριλαμβανομένου του Homo Sapiens), και δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση κανενός είδους. Tονίζω εδώ ότι η μάχη είναι ενάντια στην εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων, κι όχι ενάντια στην κακοποίηση (γιατί αυτό κανονικοποιεί και επιτρέπει την εκμετάλλευσή τους, κάτι που κάνει το κίνημα των welfarists που μάχονται μόνο για την ευζωία των ζώων ενόσω είναι υπό εκμετάλλευση). Σε αντίθεση επίσης με τον βιγκανισμό ο οποίος εστιάζει σε καταναλωτικές συνήθειες και θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της συζήτησης, ο αντισπισισμός εστιάζει στα υποκείμενα που βιώνουν την καταπίεση – στο πρόβλημα που παλεύει να λύσει δηλαδή. Μόνο έτσι θέτεις το θέμα προς συζήτηση και φέρνεις στην επιφάνεια το πρόβλημα.

Ποιες είναι οι αρχές του Zero Waste lifestyle;
Refuse = Αρνήσου να αγοράσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι. Reduce = Μείωσε την αγορά των όσων καταναλώνεις, στο ελάχιστο. Reuse = Επαναχρησιμοποίησε συσκευασίες που επαναχρησιμοποιούνται – επίλεξε να αγοράσεις χύμα ό,τι βρίσκεις χύμα, αξιοποιώντας συσκευασίες που ήδη έχεις, για να μην αγοράζεις περιττές συσκευασίες που καταλήγουν στην ανακύκλωση. Recycle = Ανακύκλωσε τις συσκευασίες των όσων αγοράζεις συσκευασμένα (η ανακύκλωση έρχεται τελευταία γιατί απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας για να γίνει και δυστυχώς στην χώρα μας δεν γίνεται σωστά – ελάχιστο ποσοστό του περιεχομένου των μπλε κάδων ανακυκλώνεται τελικά) και τέλος Rot = Κομποστοποίησε τα οργανικά σου απόβλητα.

https://www.instagram.com/p/B8pNUy2I7Pd/

Ποιος είναι ο σκοπός του Ethos and Empathy;
Ο σκοπός της ιστοσελίδας είναι η δωρεάν επιμόρφωση σε θέματα οικολογίας, αντισπισισμού / αντικαπιταλισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων – όπου αυτά παραβιάζονται σε τομείς που σχετίζονται με τον βιγκανισμό (παραγωγή ρούχων, σοκολάτας και καφέ πχ) και τον σπισισμό (εργαζόμενοι – θύματα human trafficking σε σφαγεία και αλιευτικά σκάφη πχ.). Τα άρθρα επιλέγονται προς μετάφραση πολύ προσεκτικά κι είναι κυρίως από αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ (The Guardian, Al Jazeera, The Washington Post, Forbes, The Conversation) αλλά και κάποια από αξιόλογες διεθνείς μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (Food is power, Faunalytics, Animal Ethics) αλλά και αρκετά είναι από πιο καινούρια αλλά αξιόλογα platforms όπως το Medium και το Plant Based News και τέλος κάποια είναι δουλειές ανεξάρτητων ακτιβιστών. Πάντα ζητείται η συγκατάθεση των μέσων ή και αρθρογράφων για να γίνει αναδημοσίευση και πάντα παρατίθεται η πηγή και ο μεταφραστής στο τέλος.

Εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει το Ethos & Empathy μπορεί να αναδημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα τα άρθρα που εθελοντές κι εγώ έχουμε μεταφράσει όλα αυτά τα χρόνια από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, αλλά και όσα έχουν γραφτεί από τους υπόλοιπους ακτιβιστές/ ακαδημαϊκούς / επιστήμονες κι από εμένα. Πρόσφατα, μπήκε και μια νέα στήλη συνεντεύξεων που αξίζει να δει κανείς. Επίσης, αναζητούνται νέοι εθελοντές που έχουν καλό επίπεδο Αγγλικών γιατί λόγω πανδημίας, ο ελεύθερος χρόνος όσων προσέφεραν στο έργο αυτό με αφοσίωση επί χρόνια, μηδενίστηκε καθότι έχουν παιδιά και φυσικά αυτά πλέον είναι η προτεραιότητά τους όσο δεν πάνε σχολείο…Τέλος, όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προτείνει στον κόσμο να ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα της σελίδας γιατί εκεί, κι ειδικότερα στο instagram, αναδημοσιεύονται φωνές ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο και νέα που λαμβάνουν χώρα συνεχώς, οπότε κάποιος μπορεί να βρει νέους εμπνευσμένους λογαριασμούς να ακολουθεί, λογαριασμούς που δίνουν πολλή τροφή για σκέψη και μπορούν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Προσωπικά εσύ ως Ελίζα σε ποια θέματα/ζητήματα/προβλήματα επικεντρώνεσαι;
Τελευταία εστιάζω στην μείωση της τεκνοποίησης και στην μείωση της χρήσης αεροπλάνων γιατί…ένας πλανήτης γεμάτος ανθρώπους βίγκαν που ζουν χωρίς να σκέφτονται το περιβαλλοντικό κόστος των τρόπων ζωής τους (κόστος που βιώνουν άλλοι άνθρωποι σε μέρη που ο τρόπος ζωής τους έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα) δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε βιώσιμος. Κι αυτό γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βλέπω να αναφέρονται αυτά τα 2 θέματα από κανένα άλλο βίγκαν / αντισπισιστικό εγχείρημα. Τέλος, προσπαθώ να φέρνω στην κουβέντα όσο συχνότερα γίνεται τα θαλάσσια ζώα (κι ειδικά τα ασπόνδυλα), που τρώνε οι άνθρωποι μιας και γενικά είναι τα είδη για τα οποία μιλά λιγότερο ο ακτιβιστικός κόσμος ενώ θανατώνονται κατά ασύλληπτα νούμερα ετησίως (1 τρις / χρόνο) κι η εκμετάλλευσή τους είναι εκτός από ανήθικη, εξαιρετικά ρυπογόνα (μόνο οι τράτες αποδείχθηκε πως έχουν το ίδιο ανθρακικό αποτύπωμα με την αεροπορική βιομηχανία, σύμφωνα με πολύ πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση).

Ιnfo: ethosandempathy.org 
Επίσης, ακολουθείστε το Ethos and Empathy  στο instagram και στο facebook.

https://www.instagram.com/p/CM75dl2orf7/

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT