Πενήντα γυναίκες στην ΕΕ δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από το νυν ή πρώην σύντροφό τους. Στην Ελλάδα από το 2011 έχουν ατύπως καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες και 27 απόπειρες, ενώ το 2020 οκτώ γυναίκες (τρεις στη διάρκεια της καραντίνας), έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών το Κέντρο Διοτίμα και η Εφημερίδα των Συντακτών συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Γυναικοκτονία: από το δρόμο ως το νόμο», τη Δευτέρα 23/11/2020, 7:00 μ.μ. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, από νομική, ανθρωπολογική, πολιτική, δημοσιογραφική και ακτιβιστική/κινηματική σκοπιά.
Οι γυναικοκτονίες είναι δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους, με δράστες στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοποιητικούς συζύγους, συντρόφους και συγγενείς, που ασκούν χρόνια βία στα θύματα. Στο παρελθόν συγκαλύπτονταν πίσω από τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής», ενώ στην πρόσφατη ιστορία από τον όρο «εγκλήματα πάθους».
Στην ουσία, πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας και ανδροκρατικών αντιλήψεων, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες ως υποτελείς των ανδρών παραμένουν έκθετες στο «σωφρονισμό» και την «τιμωρία», μέσω της άσκησης ελέγχου και κάθε μορφής έμφυλης βίας.
Ο χαρακτηρισμός, η κατανόηση και η καταγραφή αυτών των δολοφονιών καθώς και η νομική αναγνώρισή τους ως γυναικοκτονίες συνιστά πράξη αντίστασης στην απόκρυψη μιας ζοφερής κοινωνικής πραγματικότητας, και παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο τη συνενοχή των σεξιστικών κοινωνιών μας.
Ομιλίες
- “Γυναικοκτονία”: οι όροι γένεσης και αποδοχής ενός νέου νομικού όρου
Μαρίνα Μαροπούλου, ανθρωπολόγος δικαίου, διδάσκουσα του μαθήματος «Φεμινισμός και Δίκαιο», στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
- Μια απαγορευμένη λέξη στην αίθουσα σύνταξης – πλαισίωση της γυναικοκτονίας και κατασκευή της «γυναίκας» στα ΜΜΕ
Ντίνα Δασκαλοπούλου – δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτων
- Δίκαιο-αντηχείο: Έμφυλες ταξινομίες, σεξιστικές ιστορίες, ετεροκανονικές οικονομίες
Αθηνά Παπαναγιώτου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας Σύνταξης του περιοδικού φεμινιστιqά
- Φεμινιστικές πρακτικές υπεράσπισης της ζωής από τον ισπανόφωνο κόσμο μέχρι την Ελλάδα
Κατερίνα Σεργίδου, Υποψήφια διδακτόρισσα Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, μέλος της Συνέλευσης 8η Μάρτη
Παρεμβάσεις
- Τοξική αρρενωπότητα: ένα φρούτο που έπεσε από τον ουρανό ή ένα αγριόχορτο που φυτρώνει από τα κάτω;
Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου, υπεύθυνος επιστημονικού έργου της Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων
- Πώς το προβληματικό σύστημα απόκρισης των Αρχών στην έμφυλη βία οδηγεί στην αύξηση των γυναικοκτονιών;
Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας, Κέντρο Διοτίμα
Συντονισμός
Άννα Βουγιούκα, ερευνήτρια, εμπειρογνώμονας φύλου, Κέντρο Διοτίμα