Η διαδρομή της Greta Thunberg ξεκίνησε μια Παρασκευή πρωί, όταν αντί να πάει στο σχολείο της, επέλεξε να καθίσει στα σκαλιά του σουηδικού κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη με ένα πανό να γράφει: «Απεργώ για την κλιματική αλλαγή». Από τότε κάθε Παρασκευή ήταν πιστή στο ραντεβού της. Έκανε αποχή από τα θρανία και καθόταν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της προσπαθώντας να ασκήσει πίεση για το περιβάλλον. Έτσι ένα 16χρονο κορίτσι κατάφερε να γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο, όχι μόνο της νέας γενιάς, αλλά όλων μας. Άνοιξε το δρόμο για ένα παγκόσμιο κίνημα που διεκδικεί και απαιτεί δράση για το περιβάλλον, έγινε η φωνή εκατομμυρίων νέων σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε παρέες, καθαρίζουν παραλίες, ενημερώνονται για την ανακύκλωση.
Τον Σεπτέμβριο η Greta Thunberg έδωσε το πιο ηχηρό «παρών» στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, με το βλέμμα της προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και την ομιλία της: «Μας απογοητεύετε. Αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ. Όλο αυτό είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, αλλά στο σχολείο μου, στην άλλη όχθη του ωκεανού. Πώς τολμάτε; Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τις κούφιες λέξεις σας», δήλωσε.
Όταν της λένε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να απεργούν αλλά να παρακολουθούν τα µαθήµατά τους, απαντάει: «Γιατί ένας νέος να κάτσει στο θρανίο και να κοπιάσει για ένα µέλλον που κανένας ενήλικας δεν προσπαθεί να του εξασφαλίσει; Μπορεί να έχασε το Νόμπελ Ειρήνης 2019 από τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, είναι όμως το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME και αυτό είναι η απόδειξη πως ο κόσμος μας αλλάζει. Έχει ανάγκη να πιστέψει σε ένα σύμβολο, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Ακόμα και η editor-in-chief της Vogue και artistic director της Conde Nast, Anna Wintour δήλωσε πρόσφατα για την στροφή της μόδας προς την πολιτική: «Πιστεύω πως σε μια εποχή που τα πράγματα είναι τόσο αβέβαια και όλα όσα πιστεύουμε οι άνθρωποι κινδυνεύουν, δεν μπορείς να είσαι ηγέτης μένοντας στη μέση».