Ολοκληρωμένος, απλός, οδηγός επιβίωσης από δασική πυρκαγιά

Αυτές τις κρίσιμες ημέρες που η Ελλάδα μάχεται με τις πυρκαγιές είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι μας μερικούς κανόνες επιβίωσης.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 11 Αυγ. 21
Ολοκληρωμένος, απλός, οδηγός επιβίωσης από δασική πυρκαγιά

Η Δρ Έλενα Χαπέσιη, μέλος οικογένειας πυροσβεστών, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες που μικροί και μεγάλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

 Φεύγεις όταν η Φωτιά είναι ακόμα Μακριά:

Πήγαινε έναντι του Ανέμου. Με τον δυνατό αέρα, την φωτιά την βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. Μην κάτσεις να βλέπεις. Μην σκέφτεσαι το σπίτι σου ή το κτήμα σου. Ειδοποίησε τον κόσμο και φύγετε. Θα φύγεις προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος – δηλαδή να έχεις τον άνεμο να σου κτυπά στο πρόσωπο. (Αν ο άνεμος φυσά προς τη φωτιά από όπου βρίσκεστε, τρέξτε κόντρα στον άνεμο. Αν ο άνεμος φυσάει πίσω από τη φωτιά προς εσάς, τρέξτε κάθετα της φωτιάς)

Πυρκαγιά στα Πεύκα – να την πάρεις πολύ στα σοβαρά, να βγεις από την περιοχή αμέσως

Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο, είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα. Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός! Αν συνδυάσεις και τις εκρήξεις από τα καύσιμα των καμένων αυτοκινήτων μιλάμε για τον πιο δύσκολο συνδυασμό. Πρέπει να βγεις από το δάσος. Κινήσου προς χαμηλότερο υψόμετρο! Αυτό επειδή οι ζεστές μάζες αέρος της πυρκαγιάς κινούνται προς τα πάνω.

 Η Φωτιά Ακολουθεί τον Καπνό

Όταν βλέπεις την φωτιά στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά εσένα είναι βασική αρχή ότι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αν έρχεται ο καπνός πάνω σου, τρέξε φύγε. Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει ο καπνός: Κοίτα ψηλά στον ουρανό όπου είναι πιο σωστή η κίνηση του.

 Αν σου έχει κοντέψει ήδη ο καπνός

Βρέξε τον Εαυτό σου/Κάλυψε το στόμα σου. Βασική αρχή -Δεν Χάνεις την Ψυχραιμία σου. Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις δικό σου μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

Πιάνεις πορεία προς στην Θάλασσα

Πας Κατηφορικά. Προχωρείς προς την θάλασσα εάν είναι κοντά. Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο λίγη η βλάστηση και τόσο πιο ανθεκτικοί οι θάμνοι στην φωτιά. Πέσε στην θάλασσα αν χρειαστεί. Εάν δεν υπάρχει θάλασσα κοντά, πάλι προχωρείς κατηφορικά, ποτέ δεν ανεβαίνεις ανήφορο ή βουνό. Μόνο να το κατεβαίνεις. Η πυρκαγιά συνήθως ανηφορίζει. Επίσης η φωτιά τρέχει πιο γρήγορα στο ανήφορο. Μόνο μια επιπλέον κλίση 10 μοιρών μπορεί να διπλασιάσει την ταχύτητα της φωτιάς.

 Εάν βρίσκεσαι σε κατοικημένη περιοχή πας όπου υπάρχει Τσιμέντο ή σώμα Νερού

Πυλωτές σπιτιών, πλακόστρωτες πλατείες, γήπεδα μπάσκετ, δρόμους κλπ. Ξάπλωσε στο τσιμεντένιο έδαφος. Η φωτιά θα περάσει από πάνω σου. (Ο δρόμος να είναι η τελευταία επιλογή). Αλλιώς: βρες πισίνα, δεξαμενή, λίμνη, ποτάμι και ξάπλωσε μέσα.

Μάθε και τις υπόλοιπες οδηγίες επιβίωσης στο 4Moms.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: