Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα: «Θα μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά, κανονικά και χωρίς φόβο»

Η Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία ανακάλυψε το τεστ αναπνοής για την ανίχνευση του κορωνοϊού, μας υπόσχεται έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς.

Elle 02 Ιαν. 22
Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα: «Θα μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά, κανονικά και χωρίς φόβο»

«Κάθε έτος που περνάει μας ωθεί υποσυνείδητα να κάνουμε έναν απολογισμό και να το κατατάξουμε στη μνήμη μας είτε σαν μια συνολικά καλή χρονιά είτε όχι. Έτσι και το 2021, καθώς φτάνει στο τέλος του, μας παρακινεί να το χαρακτηρίσουμε, ανάλογα με το τι καταφέραμε στη διάρκειά του, ποια όνειρά μας πραγματοποιήσαμε, ποια σχέδιά μας επιτύχαμε, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε. Και μοιάζει παράδοξο να μιλάμε για επιτυχίες και όνειρα όταν ζούμε τον δεύτερο χρόνο μιας πανδημίας που έχει διαταράξει τη ζωή μας και την ησυχία μας και κάθε μέρα μας πολιορκεί με νέο μένος.

Αλλά, βλέπετε, η αισιοδοξία, η ελπίδα, ο οραματισμός για το κοινό καλό, ο προγραμματισμός για θετική δράση και η έμπρακτη αντίδραση σε καθετί κακό είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των επιστημόνων και των ερευνητών. Προσωπικά, εστίασα την ερευνητική μου δραστηριότητα στην καταπολέμηση της πανδημίας μέσω της ανακάλυψης και ανάπτυξης ενός νέου τρόπου διάγνωσης της Covid: Με μια ανάσα! Τι πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό! Και γι’ αυτό θεωρώ το 2021 σαν το χρονολογικό ορόσημο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε ένας νέος τρόπος διάγνωσης λοιμωδών νόσων που θα αλλάξει το πώς θα προστατεύουμε από εδώ και πέρα τη δημόσια υγεία. Γιατί, αν ο καθένας μας μπορεί με μια απλή, εύχρηστη και προσωπική διαγνωστική συσκευή να ελέγχει την υγεία του καθημερινά, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για αποκλεισμούς και πολυήμερες καραντίνες. Δεν θα φοβόμαστε να επισκεφτούμε συγγενείς και φίλους σε περίπτωση που έχουμε κολλήσει και το μοριακό τεστ άργησε να βγει ή δεν το δείχνει επειδή είναι ακόμα νωρίς. Θα μπορούμε να συμμετέχουμε στις χαρές τους και να συμπαραστεκόμαστε στις λύπες τους. Και αυτό δεν ήταν εύκολο να γίνει μέχρι τώρα. Δεν θα υπάρχει περιορισμός στο να ταξιδέψουμε, να πάμε στο σχολείο, στην εργασία μας, στην αγορά, να φύγουμε για διακοπές ή να πάμε κάπου για διασκέδαση. Με λίγα λόγια, θα μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά, κανονικά και χωρίς φόβο.

Και αυτή είναι η ευχή μου για το 2022: Οι αρμόδιες αρχές να δώσουν την έγκριση-άδεια για να μπορέσει να φτάσει το τεστ αναπνοής στα χέρια όλου του κόσμου. Επιτέλους, χιλιετίες αργότερα από τότε που ο Ιπποκράτης οσφριζόταν την εκπνοή των ασθενών του για να κάνει ιατρική διάγνωση και δεκαετίες αφότου ο νομπελίστας Linus Pauling ανέλυε τα αέρια της ανθρώπινης αναπνοής, να αποκτήσουμε τα διαγνωστικά τεστ για πολλές ασθένειες, πέρα από την Covid. Και οραματίζομαι ότι στο εγγύς μέλλον η τεχνολογία αυτή θα εξελιχθεί σε ένα “μαγικό ραβδάκι” που ανώδυνα, ανεπαίσθητα, άμεσα και αυτόματα θα διακρίνει ασθένειες στα πρώτα τους στάδια, ώστε να είναι αντιμετωπίσιμες. Έχω αφιερώσει την καριέρα μου σε αυτόν το σκοπό».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!