Tι είναι: Πρόκειται για τα γονιμοποιημένα αυγά του ψαριού κέφαλος ή μπάφα, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι παραγωγοί του Μεσολογγίου. Το αυθεντικό αυγοτάραχο παρασκευάζεται με μια παραδοσιακή τεχνική, η οποία παραμένει ίδια από την αρχαιότητα. Δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά, ενώ είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, με πλούσια θρεπτική αξία και λίγες θερμίδες. Το πιο διάσημο αυγοτάραχο διεθνώς είναι της εταιρείας Τρικαλινός, που ασχολείται με την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εμπορία του από το 1856.
Πώς είναι: Μοιάζει με μακρόστενο σακούλι, καλυμμένο με προστατευτικό κερί, που έχει βαθύ κίτρινο χρώμα. Πωλείται ολόκληρο και οι συσκευασίες του ξεκινούν από 100-120 γραμμ., αλλά μπορεί να ξεπεράσουν και το ένα κιλό.
Τι γεύση έχει: Το αυγοτάραχο λιώνει στο στόμα, αφήνοντας μια απαλή γεύση ψαριού και ιωδίου. Η πρώτη μπουκιά ίσως σας ξενίσει, η δεύτερη όμως είναι πραγματική αποκάλυψη.
Πώς το χρησιμοποιούμε: Αρχικά το καθαρίζετε. Αφαιρείτε με προσοχή το κερί με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Στη συνέχεια το κόβετε σε λεπτές φέτες με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια, για να μη σπάσετε τα αυγά. Το χρησιμοποιείτε ως ορεκτικό πάνω σε ψωμί με λίγο βούτυρο. Είναι εξαιρετικό επίσης με βραστά αυγά ή σε σαλάτα με αβοκάντο, λευκά κρεμμύδια, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πολύ πιπέρι.
Μπορείτε επίσης να το τρίψετε και να το βάλετε γαρνιτούρα σε στρείδια ή ως συνοδευτικό «μπαχαρικό» για ψάρι.
Η πιο νόστιμη μεσογειακή συνταγή: σπαγγέτι al dente με λίγο λάδι, τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια, τριμμένο αυγοτάραχο και χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Σερβίρεται αμέσως.
Τι ποτό το συνοδεύει: Ένα καλό λευκό κρασί, σαμπάνια, αλλά και τσίπουρο.
Πόσο κοστίζει: Η τιμή του αυγοτάραχου Μεσολογγίου κυμαίνεται στα € 100 – € 130 το κιλό, περίπου στα ίδια επίπεδα με αρκετές ποικιλίες χαβιαριού.
Πολύτιμη διατροφική αξία
Πέρα από εκλεκτό έδεσμα, το αυγοτάραχο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, περιέχει σημαντική ποσότητας βιταμίνης Ε, τρεις τέσσερις φορές υψηλότερη από τις συνήθεις τιμές σε αυγά. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά, σελήνιο, ενώ περιέχει βιταμίνες A, B, C, σίδηρο και ασβέστιο.
Διεθνής αναγνώριση
Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι ένα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), που εξάγεται στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, με τη Γαλλία να απορροφά ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.
Πού θα το βρούμε:
Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ.: 210 3234612.
Γη & Οίνος: Αγ. Παρασκευής 55, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6899881.
De Gustibus: Αγ. Θεοδώρων 21, Μεταμόρφωση, τηλ.: 210 2848915.
Select Salmon House: K. Kαραμανλή 3, Μελίσσια, τηλ.: 210 8037498.
Εκτός από τα παραπάνω καταστήματα και σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ.