Η βασική συνταγή για τα αλμυρά κέικ:
Υλικά για 6 άτομα:
250 γραμμ. αλεύρι
1φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι γάλα
5 αβγά
160 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
3 κ.σ. μουστάρδα δυνατή
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Χρησιμοποιείτε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 23 εκ. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Το ψήσιμο έχει τελειώσει όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέικ και η μύτη του βγει καθαρή. Το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες αλουμινίου, φροντίστε να τοποθετήσετε λαδόκολλα στον πάτο, για να βγουν εύκολα τα κέικ.
Κέικ με κοτόπουλο και εστραγκόν
(Προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 1 ώρα)
Υλικά για 6 άτομα:
Αυτά της βασικής συνταγής, μόνο που αντί για δυνατή μουστάρδα χρησιμοποιήστε μια απαλή
200 γραμμ. κοτόπουλο
100 γραμμ. γραβιέρα
5 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ματσάκι φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
1. Κόβετε το κοτόπουλο σε κυβάκια. Πλένετε καλά το εστραγκόν, το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και το ψιλοκόβετε. Στραγγίζετε τις λιαστές ντομάτες και τις κόβετε σε κομματάκια. Τρίβετε τη γραβιέρα.
2. Χτυπάτε τα αβγά, όπως στην ομελέτα, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε το γάλα, το κοτόπουλο, το εστραγκόν και τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες.
3. Μέσα σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, την απαλή μουστάρδα, την τριμμένη γραβιέρα και το μείγμα του μπολ με τα αβγά. Ανακατεύετε πολύ καλά και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνετε (είναι προαιρετικό). Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνετε για 1 ώρα.
Tip:
– Αυτό το αλμυρό κέικ είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσετε ό,τι έχει περισσέψει από το ψητό ή βραστό κοτόπουλο!
Κέικ με αντζούγιες, μαύρες ελιές και θυμάρι
(Προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 1 ώρα)
Υλικά για 6 άτομα:
Αυτά της βασικής συνταγής
5 φιλέτα αντζούγια σε λάδι
100 γραμμ. μαύρες ελιές χωρίς τα κουκούτσια
4 λιαστές ντομάτες σε λάδι
3 κλωναράκια θυμάρι
100 γραμμ. κατσικίσιο τυρί
50 γραμμ. τριμμένο τυρί ρεγκάτο
πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένετε τις αντζούγιες, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Πλένετε το θυμάρι και αφαιρείτε τα κοτσάνια. Στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί τις λιαστές ντομάτες και τις ψιλοκόβετε.
2. Χτυπάτε τα αβγά, όπως στην ομελέτα, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και μετά ρίχνετε το γάλα, τις αντζούγιες, το θυμάρι, το κατσικίσιο τυρί λιωμένο με το πιρούνι, τις ελιές κομμένες στη μέση, τις ντομάτες και πιπέρι.
3. Μέσα σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, τη μουστάρδα, το τριμμένο ρεγκάτο και τέλος το μείγμα του μπολ με τα αβγά. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλατοπίπερο. Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.
Tip:
– Επειδή οι αντζούγιες είναι αλμυρές, μη βάλετε καθόλου αλάτι.