1. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφός τους.
2. Πλένετε καλά τα μαρούλια και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Κόβετε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρείτε το κουκούτσι, το ξεφλουδίζετε και κόβετε τη σάρκα του σε λωρίδες.
3. Βάζετε το φιδέ ρυζιού να μουλιάσει σε κρύο νερό.
4. Απλώνετε στο τραπέζι ένα καθαρό πανί. Μουλιάζετε για λίγα δευτερόλεπτα σε κρύο νερό ένα ένα τα φύλλα ρυζιού, ώστε να μαλακώσουν. Τα τοποθετείτε πάνω στο πανί. Πάνω από το κάθε φύλλο βάζετε από 1 γαρίδα, μερικά φύλλα μαρουλιού, λίγο φιδέ ρυζιού, φέτες αβοκάντο, λίγα φυλλαράκια μέντας και πιπέρι. Τυλίγετε το μείγμα με το φύλλο ρυζιού και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
5. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Καθαρίζετε το σκόρδο, το λιώνετε με τη λάμα ενός μαχαιριού και το βάζετε μέσα σε ένα μπολ μαζί με τη σάλτσα nuoc-mam και τη σος σόγιας. Προσθέτετε και το σουσάμι, ανακατεύετε και βάζετε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρετε.