Αρωματική σαλάτα του Καίσαρα (προετοιμασία 15΄-μαγείρεμα 10΄)
Υλικά για 4 άτομα
2 σκελίδες σκόρδο, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γραμμ. ψωμί τύπου τσιαπάτα κομμένο σε κομμάτια, 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, 5 κ.σ. μαγιονέζα, 5 κ.σ. sour cream (αν δεν βρείτε, ανακατεύετε 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος με 1 κ.γ. χυμό λεμονιού), 2 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν, χυμός από 1/2 λεμόνι, 2 κατσαρά μαρούλια, 60 γραμμ. παρμεζάνα, 2 φινόκιο, 50 γραμμ. αντζούγιες καθαρισμένες και χοντροκομμένες
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Λιώνετε το σκόρδο σε ένα γουδί μαζί με 1 πρέζα αλάτι και βάζετε το μισό σε ένα μπολ μαζί με 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε και τα κομματάκια του ψωμιού και πασπαλίζετε με την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε τα κρουτόν σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνετε στο φούρνο για 8΄-10΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
2. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιονέζα μαζί με τη sour cream, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα. Τρίβετε ή κόβετε σε φλούδες και την υπόλοιπη και τη φυλάτε για αργότερα.
3. Πλένετε τα μαρούλια και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιείτε τα τρυφερά φύλλα και κόβετε σε κομμάτια τα μεγαλύτερα. Τα βάζετε σε μια σαλατιέρα και ρίχνετε από πάνω τις αντζούγιες, τα κρουτόν, το ντρέσινγκ και τέλος την παρμεζάνα που κρατήσατε. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Tips: -Αν θέλετε να δώσετε τη γεύση από τις αντζούγιες στη σος, προσθέστε λίγες λιωμένες στο μπλέντερ. -Βάλτε και άλλα υλικά της αρεσκείας σας, όπως βραστές πατάτες ή βρασμένα φασολάκια.