1. Φοράτε γάντια μιας χρήσεως, γιατί οι αγκινάρες μαυρίζουν τα χέρια. Αφαιρείτε τα σκληρά φύλλα γύρω γύρω και κόβετε τα κοτσάνια τους (μπορείτε να κρατήσετε ορισμένα κομμάτια αν είναι τρυφερά). Με ένα κουτάλι καθαρίζετε το χνούδι τους. Τις κόβετε στα τέσσερα και τις βάζετε σε ένα μπολ μαζί με νερό και χυμό λεμονιού.
2. Βράζετε νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε χυμό λεμονιού και ρίχνετε μέσα τις αγκινάρες να ζεματιστούν για 3΄. Τις στραγγίζετε.
3. Τις σοτάρετε σε ένα τηγάνι μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το σκόρδο το οποίο έχετε ξύσει με ένα μαχαίρι. Ανακατεύετε κατά διαστήματα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το μπαλσάμικο και περιμένετε λίγο να εξατμιστεί. Αφαιρείτε το σκόρδο, πασπαλίζετε τις αγκινάρες με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.