1. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβετε. Μέσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, την κάππαρη (την οποία έχετε βάλει σε ένα μπολ με νερό για να ξαλμυρίσει), την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, τα φιλέτα αντζούγιας που έχετε λιώσει με το πιρούνι, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε 2 ποτήρια νερό ή, ακόμα καλύτερα, ζωμό λαχανικών και μαγειρεύετε τη σάλτσα περίπου για ΄20.
2. Βράζετε τα λινγκουίνι σε βραστό νερό όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία τους (περίπου 10΄). Τα σουρώνετε, τους ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα και με φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα.