Σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτες και γλυκόξινη σος
(προετοιμασία 10, μαγείρεμα 5΄)
Υλικά για 4 άτομα
400 γραμμ. φρέσκα σπαράγγια καθαρισμένα, 300 γραμμ. ντοματίνια, 6 κ.σ. μείγμα από χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού και μαϊντανού, 3 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο (ή απλό άσπρο), 1 κ.γ. μέλι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 12 μικρές μαύρες ελιές χωρίς τα κουκούτσια, 4-6 βλαστάρια φρέσκου βασιλικού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζετε νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε τα σπαράγγια να πάρουν βράση για 4΄-5΄. Τα βγάζετε, τα βουτάτε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό, τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα κρατάτε στην άκρη. Πλένετε τα ντοματίνια, τα κόβετε στη μέση και τα τοποθετείτε στο μπολ με τα σπαράγγια. Προσθέτετε και τις ελιές.
2. Ετοιμάζετε τη σος: βάζετε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού και μαϊντανού, το ξίδι, το μέλι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε καλά μέχρι να λιώσουν.
3. Μοιράζετε τη σαλάτα στα πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε με τα βλαστάρια βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.
Tips: -Μπορείτε, αντί για ξίδι, να χρησιμοποιήσετε λεμόνι σε αναλογία 1 κ.σ. λεμόνι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο. -Για να γίνει πιο χρωματιστή η σαλάτα, προσθέστε ραπανάκια, αγγούρι και πιπεριές σε διάφορα χρώματα.