Μισοψημένο φουά γκρα πάπιας

2 ολόκληρα φουά γκρα πάπιας περίπου 450 γραμμ. το καθένα, καθαρισμένα και χωρίς νεύρα

14 γραμμ. ψιλό αλάτι

3 γραμμ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα ανάμεικτα μπαχαρικά

1 κ.γ. γεμάτο ζάχαρη

1/2 σφηνάκι πόρτο

1/2 σφηνάκι ξηρό λευκό κρασί

1/2 σφηνάκι κονιάκ

Elle 01 Νοε. 11
Μισοψημένο φουά γκρα πάπιας

1. Χωρίζετε τους δύο λοβούς από κάθε φουά γκρα. Ετοιμάζετε τη μαρινάδα ρίχνοντας μέσα σε ένα μπολ τα μπαχαρικά, τα ποτά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα για να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι. Τοποθετείτε τα κομμάτια του φουά γκρα μέσα σε ένα βαθύ πιάτο και τα ραντίζετε με τη μαρινάδα. Τυλίγετε το πιάτο με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο 6 ώρες γυρίζοντας τα κομμάτια κάπου κάπου, για να μαριναριστούν καλά.

2. Βγάζετε το φουά γκρα από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130? C στον αέρα. Ετοιμάζετε μια μπεν μαρί γεμίζοντας με ζεστό νερό ένα μεγάλο ταψί, το οποίο βάζετε στο φούρνο. Βουτάτε στο ταψί το ειδικό θερμόμετρο ώστε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 70? ανεβοκατεβάζοντας τη θερμοκρασία του φούρνου αν χρειαστεί.

3. Τοποθετείτε τα κομμάτια του φουά γκρα σε μια τερίνα με την εξής σειρά: πρώτα τον ένα μεγάλο λοβό, μετά τους δύο μικρότερους και στο τέλος το δεύτερο μεγάλο. Βάζετε την τερίνα στο ταψί μέσα στο φούρνο, ελέγχετε αν η θερμοκρασία είναι στους 70? C και αρχίζετε το ψήσιμο. Αν αυξηθεί, ρίχνετε λίγο νερό της βρύσης. Αν μειωθεί, ανεβάζετε ελαφρώς το θερμοστάτη.

Έπειτα από 35΄ βγάζετε προσεκτικά την τερίνα από το μπεν μαρί και αφήνετε το φουά γκρα να κρυώσει για 3 ώρες. Όταν το λίπος της πάπιας αρχίσει να παγώνει, τυλίγετε την τερίνα με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο 3 μέρες.

4. Μπορείτε να σερβίρετε το φουά γκρα μέχρι και 8 μέρες μετά την παρασκευή του μαζί με ξεροψημένο χωριάτικο ψωμί.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT