1. Αλείφετε το πυρέξ ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε με ελαιόλαδο.
2. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες. Τις πλένετε με άφθονο νερό και τις στρώνετε στο πυρέξ. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
3. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε ροδέλες τις οποίες βάζετε πάνω από τις πατάτες.
4. Καθαρίζετε καλά τα μύδια ξύνοντας με μαχαίρι το κέλυφός τους και αφαιρείτε τα μουστάκια τους. Τα ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό, τα αχνίζετε περίπου για 3΄-4΄ και πετάτε όσα δεν ανοίξουν. Τα βάζετε και αυτά στο πυρέξ.
5. Αραιώνετε το ζωμό καπνιστού ψαριού με 1+1/4 ποτήρι ζεστό νερό. Ρίχνετε το ρύζι πάνω από τα μύδια και τέλος προσθέτετε το ζωμό, ο οποίος πρέπει να καλύψει εντελώς τα υλικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο νερό.
6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήνετε για 40΄. Στη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε τα υγρά του φαγητού και αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμα νερό.