1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Τοποθετείτε στο εσωτερικό του κοτόπουλου τα εντόσθια, το τυρί γκούντα κομμένο σε κυβάκια, 2 σκελίδες σκόρδο και τα δαφνόφυλλα. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και κλείνετε το κοτόπουλο ράβοντάς το και δένοντας ενωμένα τα πόδια του.
2. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς το εξωτερικό του κοτόπουλου, πασπαλίζετε με την ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, το αλείφετε με το βούτυρο και το ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Το τοποθετείτε σε ένα βαθύ ταψί με την πλάτη προς τα πάνω, μαζί με 1 ποτήρι νερό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα σκόρδα καλά πλυμένα, αλατοπιπερώνετε ξανά και το ψήνετε στο φούρνο.
3. Έπειτα από 1 ώρα ψήσιμο, γυρίζετε πολύ προσεκτικά το κοτόπουλο ανάποδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15΄.
Σερβίρετε αμέσως μαζί με πουρέ πατάτας, τα σκόρδα που έχουν γίνει κονφί με τη φλούδα τους και με το ζουμί από το κοτόπουλο.