Πώς καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα ψάρια;

Είναι οι πρωταγωνιστές στο καλοκαιρινό μας τραπέζι. Θρεπτικά και νόστιμα, τα ψάρια μαγειρεύονται με όλους τους πιθανούς τρόπους. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καθάρισμα, το φιλετάρισμα αλλά και για το σωστό τηγάνισμα ή ψήσιμο.

Elle 20 Ιουν. 12
Πώς καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα ψάρια;

Συνδυάζονται ιδανικά με σαλάτες, «αγαπούν» την ντομάτα, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ενώ η γεύση τους μας ταξιδεύει νοερά σε ειδυλλιακές ακρογιαλιές. Αυτή την εποχή τα ψάρια έχουν την τιμητική τους και δεν απαιτούνται γνώσεις σεφ από εσάς προκειμένου να τα καθαρίσετε και να τα μαγειρέψετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών:

Καθάρισμα: Κρατάτε το ψάρι από την ουρά, με το κεφάλι στραμμένο προς το μέρος σας. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ξύνετε τα λέπια του ψαριού, με αντίθετη φορά, μέχρι να μείνει μόνο το δέρμα. Έπειτα κάνετε μία τομή στην κοιλιά του και αφαιρείτε τα εντόσθια. Πλένετε με άφθονο νερό, τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Στραγγίζετε καλά και, εάν πρόκειται να το μαγειρέψετε άμεσα, το τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας έως ότου στεγνώσει εντελώς.

Φιλετάρισμα: Αφού έχετε καθαρίσει το ψάρι, αφαιρείτε τα πτερύγια που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του κεφαλιού και αρχίζετε το φιλετάρισμα. Ξεκινάτε από το κεφάλι με φορά προς την ουρά. Αφαιρείτε το πρώτο καθαρό κομμάτι και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και από την άλλη πλευρά. Πετάτε ό,τι περισσεύει και τα φιλέτα σας είναι… έτοιμα. Αν το ψάρι έχει πολλά κόκαλα, χρησιμοποιήστε μία ειδική λαβίδα (εναλλακτικά, τσιμπιδάκι για τα φρύδια αφού το απολυμάνετε με οινόπνευμα), ώστε να είστε σίγουροι πως αφαιρέθηκαν όλα.

Στo φούρνο: Ο πιο εύκολος τρόπος για να μαγειρέψετε το ψάρι είναι να το ψήσετε στο φούρνο. Το χαράζετε ελαφρά, το αλατίζετε πολύ καλά (τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό), πασπαλίζετε με μαϊντανό και τοποθετείτε στην άκρη του ταψιού μία σκελίδα σκόρδο. Προθερμαίνετε το φούρνο τους 180ο  C και το ψήνετε στη μεσαία σχάρα για 12' από τη μία πλευρά και άλλα τόσα από την άλλη. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει λίγο, ανάλογα με τα κιλά του ψαριού. Στο τέλος ραντίζετε με λαδολέμονο για το οποίο χρησιμοποιείτε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι (χτυπήστε το μείγμα καλά με ένα σέικερ έως ότου ομογενοποιηθεί).

Στη σχάρα: Αφού βεβαιωθείτε πως η φωτιά είναι έτοιμη (τα κάρβουνα πρέπει να είναι γκριζωπά από πάνω και πυρακτωμένα στην κάτω πλευρά τους), αφήνετε τη σχάρα στην ψησταριά για 10' ώστε να κάψει αρκετά. Χαράζετε τα ψάρια κατά μήκος της σπονδυλικής τους στήλης, για να ψηθούν καλά. Τα αλατίζετε μέσα και έξω σχολαστικά, τα αλείφετε με λάδι, το ίδιο και τη σχάρα, και έπειτα τα τοποθετείτε σε αυτήν. Προτιμήστε μια σχάρα με ειδική λαβή, η οποία θα διευκολύνει το γύρισμα. Μια ένδειξη ότι το ψάρι χρειάζεται γύρισμα είναι η κυρτωμένη του ουρά, ενώ είναι έτοιμο όταν ξεκολλά σχετικά εύκολα από τη σχάρα. Κατά μέσο όρο -ανάλογα πάντα με τη θερμοκρασία της φωτιάς αλλά και με τα κιλά του ψαριού, θα χρειαστούν 10' μέχρι να φτάσει από το μπάρμπεκιου στο πιάτο σας.

Στο τηγάνι: Πολλοί διστάζουν να τηγανίσουν τα ψάρια, καθώς έχουν την αίσθηση πως η απόπειρά τους δεν θα στεφθεί από επιτυχία. Ωστόσο, πρόκειται για μια απλή διαδικασία: Σε ένα μεγάλο πιάτο τοποθετείτε κοσκινισμένο αλεύρι και αλάτι. Αλευρώνετε τα ψάρια με το παραπάνω μείγμα και από τις δύο πλευρές, αφού τα έχετε στεγνώσει καλά, και έπειτα τα τινάζετε ώστε να απομακρυνθεί το περιττό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε αρκετό ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 του ψαριού), ανάβετε το μάτι της κουζίνας και τοποθετείτε τα ψάρια μόνο όταν το ελαιόλαδο κάψει πολύ. Τηγανίζετε για 5' από κάθε πλευρά και έπειτα σβήνετε με φρέσκο χυμό λεμονιού. Αποσύρετε από τη φωτιά και βάζετε τα ψάρια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας προτού τα σερβίρετε.
Extra tip: Για πιο αρωματικό και crispy αποτέλεσμα, αντικαταστήστε το κοινό αλεύρι με καλαμποκάλευρο και προσθέστε στο μείγμα σκόνη γλυκάνισου ή μάραθου, πάπρικα, θυμάρι, ακόμη και δεντρολίβανο.
 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT