Μύδια, γαρίδες, χτένια, γυαλιστερές έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Αν δυσκολεύεστε να τα διαλέξετε, αλλά και να τα καθαρίσετε, οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας φανούν χρήσιμες.
Στην αγορά
Είναι καλό να ξέρετε αν αυτό που τελικά θα αγοράσετε είναι πράγματι φρέσκο. Μόνη σας εγγύηση είναι ο ψαράς τον οποίο γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Όσο για τη φρεσκάδα των θαλασσινών, η μύτη σας είναι ο καλύτερος κριτής. Αν μυρίζουν έντονα, καλύτερα να τα αποφύγετε. Αν πάλι αναδίδουν θαλασσινή αλμύρα, είστε στο σωστό δρόμο. Όσο για την προέλευσή τους; Τα άγρια (όσα υπάρχουν ελεύθερα στη θάλασσα) είναι νοστιμότερα, τα είδη εκτροφείου πιο ασφαλή (ειδικά στην περίπτωση των μυδιών). Διαλέγετε πάντα κλειστά όστρακα, αλλά και όσα κλείνουν μόλις προσπαθείτε να τα ανοίξετε. Ό,τι και αν επιλέξετε, καλό είναι να μην το κρατήσετε στο ψυγείο περισσότερο από μία ημέρα.
Πώς να ετοιμάσετε τις γαρίδες
– Αν το απαιτεί η συνταγή, κόβετε το κεφάλι με ένα κοφτερό μαχαίρι.
– Με τη μύτη του μαχαιριού ή τα χέρια αφαιρείτε το κέλυφος από τη μία πλευρά προς την άλλη και αφήνετε την ουρά.
– Χαράζετε την πλάτη της γαρίδας με μια οδοντογλυφίδα και βγάζετε προσεκτικά το σκουρόχρωμο εντεράκι της. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχει αφαιρεθεί όλο, γιατί συνήθως είναι γεμάτο άμμο.
Πώς καθαρίζετε τα μύδια
Τα ξεπλένετε (μαζί με το κέλυφος) με άφθονο νερό. Τα τρίβετε αρκετά με ένα βουρτσάκι ή σύρμα κουζίνας, ώστε να φύγει η άμμος και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο εξωτερικό τους. Πιάνετε το μύδι με το ένα χέρι και τραβάτε το γένι του με το άλλο ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Αν ανακαλύψετε μύδια που έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει, πρέπει να τα πετάξετε. Με ένα βουρτσάκι καθαρίζετε επίσης τις γυαλιστερές και τα κυδώνια.