Η ευωδιά της και μόνο μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, αφού θυμίζει λίγο τη σπιτική κρέμα της μαμάς. Ταυτόχρονα, όμως, παραπέμπει και στην υπέροχη τάρτα που γευτήκαμε το προηγούμενο Σάββατο. Η crème pâtissèrie φτιάχνεται πολύ εύκολα και θεωρείται συνταγή-πασπαρτού, αφού μπορούμε να την καταναλώσουμε ως έχει, να την αρωματίσουμε (π.χ. με κανέλα, λεμόνι, σοκολάτα κ.λπ.), αλλά και να γεμίσουμε με αυτή διάφορα γλυκίσματα (ταρτάκια, τούρτες, τρίγωνα, σου, εκλέρ κ.ά.).
Αρχικά, εξασκηθείτε με τη βασική συνταγή και έπειτα πειραματιστείτε ελεύθερα.
Υλικά
½ λίτρο γάλα
80 γραμμ. ζάχαρη
60 γραμμ. αλεύρι
2 αυγά
25 γραμμ. βούτυρο
1 μπαστουνάκι φρέσκια βανίλια (ή 2 βανίλιες σε σκόνη)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με σύρμα (ή μίξερ) έως ότου γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνετε το γάλα και τη βανίλια σε μια βαθιά και στενή κατσαρόλα και ανάβετε την κουζίνα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέτετε στην κατσαρόλα το μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά για 3'-4'. Έπειτα, χαμηλώνετε ακόμη περισσότερο τη φωτιά και ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι, αφού προηγουμένως το έχετε κοσκινίσει. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να ανακατεύετε διαρκώς, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σβολιάσει η κρέμα. Όταν πήξει, αποσύρετε το σκεύος από την κουζίνα, προσθέτετε το βούτυρο, τη μεταφέρετε σε μπολ και καλύπτετε την επιφάνειά της με μεμβράνη (για να μη δημιουργηθεί κρούστα). Αφού κρυώσει, τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Tip1: Για κρέμα με γεύση λεμονιού, αντικαταστήστε ένα μέρος από το γάλα (περίπου ¼) με χυμό και αντί για βανίλια προσθέστε ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι. Για σοκολατένιο αποτέλεσμα, μπορείτε να φτιάξετε κανονικά την κρέμα ζαχαροπλαστικής και στο τέλος να προσθέσετε λιωμένη κουβερτούρα.
Tip2: Η crème pâtissèrie ταιριάζει πολύ με κανέλα, τριμμένους ξηρούς καρπούς, καθώς και με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.