1. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της: Θα πρέπει όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά παγωμένα. Βάλτε το μπολ (καλύτερα ίνοξ, γιατί το μέταλλο έχει την ιδιότητα να διατηρεί τις χαμηλές θερμοκρασίες) και τα εξαρτήματα του ηλεκτρικού μίξερ στην κατάψυξη τουλάχιστον 15΄ πριν ξεκινήσετε.
2. Η κρέμα γάλακτος θα πρέπει επίσης να είναι πολύ κρύα. Επιλέξτε μία πλήρη σε υγρή μορφή και αποφύγετε εκείνες με χαμηλά λιπαρά, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν σαντιγί. Αν μπορέσετε να βρείτε φρέσκια κρέμα γάλακτος (σε ένα καλό ντελικατέσεν), το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Εάν έχετε μόνο παχύρρευστη, προσθέστε 2-3 κ.γ. παγωμένο γάλα για να τη «χαλαρώσετε».
3. Ξεκινήστε να χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Η κρέμα θα γίνει αφρώδης και θα αρχίσει να πήζει σταδιακά. Όταν ξεκινήσει να πήζει, ρίξτε τη ζάχαρη και επιταχύνετε το ανακάτεμα. Σταματήστε όταν αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες. Αφαιρέστε τα εξαρτήματα του μίξερ μόνο όταν η κρέμα που μένει πάνω τους κολλάει.
4. Μην τη χτυπήσετε πάρα πολύ, γιατί μπορεί να την κάνετε βούτυρο. Τέλος, η ζάχαρη άχνη δίνει σατινένια υφή στην κρέμα και ανακατεύεται πιο εύκολα.
Η κλασική σαντιγί
(για 4-6 άτομα)
(Προετοιμασία: 10΄)
Χτυπάτε 500 ml κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίσει να πήζει, πασπαλίζετε 60 γραμμ. ζάχαρη άχνη και ανεβάζετε την ταχύτητα του μίξερ.