Πώς μπορείτε να είστε σίγουρες ότι δεν θα λασπώσει, θα βράσει σωστά και δεν θα ξεραθεί; Πώς θα γίνει σπυρωτό, αρωματικό και με τέλεια υφή; Όλα είναι θέμα τεχνικής. Πάρτε ανά χείρας ένα πακέτο ρύζι, ένα φλιτζάνι-μεζούρα, μια κατσαρόλα με καπάκι, λίγο αλάτι και μια κουτάλα και ξεκινήστε τις δοκιμές.
1. Βάζετε νερό στην κατσαρόλα. Υπολογίζετε ότι για 1 φλιτζ. ρύζι θέλετε 1 3/4 φλιτζ. νερό. Προσθέτετε 1 κ.γ. αλάτι.
2. Όταν το νερό πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι.
3. Έπειτα από 5΄ ανακατεύετε ελαφρώς μόνο μία φορά. Το υπερβολικό ανακάτεμα μπορεί να κάνει το ρύζι να κολλάει.
4. Μετά την πρώτη βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε το μάτι στο 1. Αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει περίπου για 18΄, στη συνέχεια το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε μέσα στην κατσαρόλα χωρίς καπάκι άλλα 5΄. Αν το ρύζι έχει ακόμη νερό, τοποθετείτε μια διπλωμένη πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα ώστε να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία.