Το καταλαβαίνετε κάθε φορά που απολαμβάνετε ένα πιάτο καλομαγειρεμένη pasta σε κάποιο ιταλικό εστιατόριο. Το βράσιμο των ζυμαρικών, όσο εύκολο και αν φαίνεται, θέλει την τέχνη του. Ανακαλύψτε τη στα παρακάτω βήματα.
1. Για να είστε σίγουρες ότι τα μακαρόνια σας δεν θα κολλάνε μεταξύ τους, θα χρειαστείτε μια μεγάλη-βαθιά κατσαρόλα και τουλάχιστον δύο λίτρα νερό για κάθε πακέτο.
2. Ρίχνετε στο νερό τουλάχιστον 1 κ.σ. αλάτι που θα τους δώσει γεύση.
3. Όταν το νερό πάρει βράση, ρίχνετε τα ζυμαρικά. Δεν θα πρέπει ποτέ να τα σπάζετε για να χωρέσουν στην κατσαρόλα. Μέσα σε 30΄΄ θα μαλακώσουν και θα χωρέσουν.
4. Κάθε τόσο τα ανακατεύετε απαλά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στον πάτο της κατσαρόλας. Γι αυτή τη δουλειά καλύτερα να πάρετε μια τσιμπίδα ώστε να μην τα «τραυματίσετε». Όταν τα ανακατεύετε πολύ, τα μακαρόνια απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και κολλούν ευκολότερα.
5. Τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ωστόσο πριν τα στραγγίξετε δοκιμάστε τα. Οι Ιταλοί τα προτιμούν να «κρατάνε» λίγο. Στην Ελλάδα τα θέλουμε πιο βρασμένα. Η επιλογή είναι δική σας.
6. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία είναι το σούρωμα των ζυμαρικών. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και χωρίς να έχετε προσθέσει κρύο νερό στην κατσαρόλα. Μετά δεν τα ξεπλένετε, εκτός και αν πρόκειται να φτιάξετε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλετε να συνεχίσετε το ψήσιμό τους στο φούρνο (σουφλέ κ.λπ.). Όταν δεν τα ξεπλένετε, το άμυλό τους βοηθάει να δέσουν καλύτερα με τη σάλτσα.
7. Στη συνέχεια τους βάζετε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και να τα ανακατεύετε καλά. Μπορείτε επίσης να ρίξετε απευθείας τη σάλτσα στα μακαρόνια και να τα ανακατέψετε. Καλό είναι να αποφύγετε το τσιγάρισμά τους με βούτυρο, που τα κάνει πολύ πιο βαριά.