Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε;

Άλλο για τα γεμιστά, άλλο για τις σούπες και άλλο για το ριζότο. Ποιον τύπο πρέπει να επιλέξετε κάθε φορά;

Elle 03 Φεβ. 12
Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε;

Κάθε συνταγή θέλει το… ρύζι της. Σπυρωτό για το πιλάφι, πιο μαλακό για τα γεμιστά και τις σούπες, αρωματικό για τις έθνικ συνταγές. Ο παρακάτω οδηγός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι πρέπει να επιλέξετε, αλλά και με ποιον τρόπο να το μαγειρέψετε, ώστε να αποκτήσει την ιδανική υφή, χωρίς να χάσει τη γεύση του.


Είδη ρυζιού

Γλασέ: Μαλακό, κατάλληλο για σούπες, ρυζόγαλο και γενικότερα συνταγές όπου το ρύζι πρέπει να είναι πηχτό.

Bonnet: Έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν γίνεται πηχτό, αντίθετα οι κόκκοι του παραμένουν σπυρωτοί. Για να το μαγειρέψετε, η αναλογία είναι: 1 ποτήρι ρύζι, 2 ½ ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για 15-20΄.

Καρολίνα: Είναι το πλέον κλασικό είδος, γίνεται πιλάφι και είναι κατάλληλο για γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια… Μαγειρέψτε το βράζοντας σε 2 ½-3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι ρύζι.

Αρωματικό: Πρόκειται για το μπασμάτι και το τζασμίν, είδη με ξεχωριστό άρωμα. Γίνονται πολύ πιο νόστιμα όταν τηγανίζονται ή όταν μαγειρεύονται με λαχανικά ή κρέας στο φούρνο.

Καστανό: Πρόκειται για το πλέον ακατέργαστο είδος, αλλά ταυτόχρονα το πιο θρεπτικό. Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αρκετό αλάτι και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, για να  τονίσετε τη γεύση του, που είναι πιο… ουδέτερη λόγω του ότι δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όσο άλλα είδη.

Μαύρο: Οι κόκκοι του μαύρου ρυζιού είναι οι πιο σκληροί, και γι' αυτόν το λόγο είναι καλύτερα να το προσθέτετε στα πιάτα σε μικρές ποσότητες. Δοκιμάστε το, δηλαδή, σε  σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε θαλασσινά.


Μαγειρέψτε σωστά το ρύζι:

-Κάθε είδος έχει δικό του χρόνο μαγειρέματος και απαιτεί διαφορετικές αναλογίες όσον αφορά την ποσότητα του ρυζιού και το νερό. Είναι σημαντικό να μην το… παρακάνετε με το νερό που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε οποιοδήποτε είδος ρυζιού. Αν πάλι δείτε ότι χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μπορείτε να το κάνετε εκείνη τη στιγμή.

-Για να γίνει πιο γευστικό το ρύζι, μπορείτε να βάλετε δύο φλιτζάνια τσαγιού λευκό κρασί στο νερό που βράζει και να προσθέσετε αρκετά μπαχαρικά, όταν κοχλάζει το νερό στην κατσαρόλα -εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο με όλα τα είδη είναι το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

-Προτιμήστε χοντρό θαλασσινό αλάτι στο βράσιμο. Αυτό απομακρύνει ευκολότερα το άμυλο και δίνει μια πιο ισορροπημένη γεύση.

-Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, μην το σερβίρετε αμέσως. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» στην κατσαρόλα, καλύπτοντάς το με μια βαμβακερή πετσέτα, η οποία θα τραβήξει τους υδρατμούς και δεν θα το αφήσει να λασπώσει.

-Οποιουδήποτε είδους ζωμός (κρέατος, λαχανικών…) μπορεί να του δώσει ξεχωριστή νοστιμιά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το δικό σας: Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό και προσθέτετε αλάτι και μυρωδικά, όπως μαϊντανό, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, κρεμμυδάκια, πράσο, καρότο… ή οτιδήποτε άλλο θελήσετε. Χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας, για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά στο ρύζι σας.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT