1. Ξεφλουδίζετε την κολοκύθα, αφαιρείτε τα κουκούτσια της και την κόβετε σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα πλένετε. Αφαιρείτε περίπου 2 εκ. από το πράσινο μέρος τους και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα. Καβουρντίζετε τους σπόρους και το κουκουνάρι μέσα σε ένα τηγάνι μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
2. Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ξίδι, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι. Αρχίζετε να χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα καθώς ρίχνετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Μέσα σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύετε με προσοχή την κολοκύθα, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τους καβουρντισμένους σπόρους. Προσθέτετε τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά.
3. Σερβίρετε μαζί με τραγανά παξιμάδια ή με ψημένες φέτες ψωμιού.