1. Ετοιμάζετε την ελαφριά μους σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα και την κρέμα γάλακτος προσέχοντας να μην πάρουν βράση. Ρίχνετε μέσα το ξύσμα του πορτοκαλιού πορτοκαλιού,αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την κουβερτούρα και την αφήνετε να λιώσει μέσα στο ζεστό γάλα. Στη συνέχεια βάζετε το μείγμα στην άκρη, ώστε να δέσει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Ετοιμάζετε τη μους βανίλιας. Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών, μαζί με 4 κ.σ. ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε αργά και σταθερά τη μαρέγκα που έχετε ετοιμάσει. Αμέσως μετά ρίχνετε σιγά σιγά την κρέμα σαντιγί. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα, το ραντίζετε με 2 κ.σ. λικέρ Cointreau και ανακατεύετε μια τελευταία φορά.
3. Παίρνετε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ, την επενδύετε εσωτερικά με μεμβράνη κουζίνας και ρίχνετε το 1/3 της μους σοκολάτας. Αφήνετε τη φόρμα στο ψυγείο για 10' και έπειτα συμπληρώνετε από πάνω όλη τη μους βανίλας. Ξαναβάζετε τη φόρμα στο ψυγείο, αυτή τη φόρα για 45'. Στη συνέχεια ρίχνετε και την υπόλοιπη ποσότητα από τη μους σοκολάτας. Την αφήνετε στο ψυγείο, ώστε να δέσει καλά για τουλάχιστον 1 ½ -2 ώρες ακόμα.
4. Λίγο πριν σερβίρετε το γλυκό, βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο και ξεφορμάρετε. Κόβετε το σεμιφρέντο σε φέτες και πασπαλίζετε με τους ψιλοκομμένους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.