1. Κόβετε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και τη 1 σκελίδα σκόρδο, τα ρίχνετε σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζετε για 2΄-3΄. Προσθέτετε το δυόσμο και τα μανιτάρια, τα οποία προηγουμένως έχετε καθαρίσει και κόψει σε φέτες. Ρίχνετε αλατοπίπερο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να βγάλουν το ζουμί τους για μερικά λεπτά.
2. Την ξεσκεπάζετε, συμπληρώνετε την ντομάτα και 1,2 λίτρα νερό και δοκιμάζετε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά περίπου για 20΄.
3. Τρίβετε τις φέτες ψωμί με το υπόλοιπο σκόρδο για να πάρουν γεύση. Τις κόβετε σε κυβάκια, τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζετε να ροδίσουν στο γκριλ του φούρνου. Όταν είναι έτοιμη η σούπα, μοιράζετε τα κρουτόν στα πιάτα.