1. Ανάβετε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνετε μια φόρμα και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. Σπάτε τα αυγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Πλένετε το λεμόνι και τρίβετε το ξύσμα του. Το κόβετε και το στύβετε.
2. Στο μίξερ σας ρίχνετε και ανακατεύετε το τυρί κομμένο σε κομμάτια, την κρέμα, τους κρόκους, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη και τον πουρέ πατάτας σε σκόνη μέχρι να γίνει ένα τέλεια ομοιογενές μείγμα.
3. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτετε τη βανίλια.
4. Ενώνετε με προσοχή τα δύο μείγματα, τα αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το τσίζκεϊκ. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει προτού το ξεφορμάρετε. Το τοποθετείτε στην πιατέλα. Αν θέλετε, το βάζετε στο ψυγείο πριν το σερβίρετε.