1. Καθαρίζετε το σκόρδο, το ψιλοκόβετε και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το βασιλικό, κόβοντάς τον με το χέρι. Ρίχνετε λάδι και το αφήνετε να μαριναριστεί.
Ξεπλένετε καλά την κάππαρη μουλιάζοντάς τη σε κρύο νερό για 10΄ και τη ρίχνετε στη μαρινάδα. Τσιγαρίζετε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε και τα κρατάτε στην άκρη.
2. Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σε βρασμένο και αλατισμένο νερό (ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία). Τα σουρώνετε και τα βάζετε ξανά στην κατσαρόλα. Ρίχνετε και τη μαρινάδα και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε τα ζυμαρικά σε μια πατέλα, προσθέτετε τα κουκουνάρια και τη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε.