1. Καθαρίζετε το σκόρδο, πλένετε το λεμόνι και σκουπίζετε. Πλένετε καλά τις γυαλιστερές και τις σουρώνετε. Καθαρίζετε τα καλαμάρια, τα πλένετε καλά και τα σκουπίζετε. Κόβετε το σώμα τους σε ροδέλες του 1 εκ. και ξεχωρίζετε τα κεφάλια.
2. Βάζετε τα καλαμάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, την καυτερή πιπεριά, το λάδι και το σκόρδο τριμμένο και ανακατεύετε καλά για 30΄΄.
3. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τις γυαλιστερές και μαγειρεύετε χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ανοίξουν (περίπου για 5΄ σε μέτρια φωτιά). Ρίχνετε από πάνω ξύσμα από 1 λεμόνι.
4. Βράζετε τα ζυμαρικά σε βρασμένο και αλατισμένο νερό (ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία). Τα σουρώνετε και τα ενώνετε με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε όσο χυμό λεμονιού θέλετε, ανακατεύετε και τα σερβίρετε ζεστά.