Χταπόδι με μελιτζάνες & θυμάρι
Υλικά:
1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
2 μεσαίες μελιτζάνες
40 ml ζωμός κρέατος
5 κλωνάρια θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
10 ml ελαιόλαδο
20 γραμμ. βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βράζετε το χταπόδι για 45’ σε αλατισμένο νερό μαζί με τη δάφνη και 2 κλωνάρια θυμάρι.
2. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόχαρτο, βάζετε τις μελιτζάνες, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στον φούρνο στους 180ο C για 20’.
3. Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βράζετε τον ζωμό κρέατος μαζί με 3 κλωνάρια θυμάρι μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό. Σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σουρώνετε τον ζωμό.
4. Βγάζετε το χταπόδι από το αλατισμένο νερό, το ξεπλένετε με κρύο νερό της βρύσης και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Τα ψήνετε στο γκριλ για 15’-20’ περνώντας τα πότε πότε με ελαιόλαδο.
5. Σε μια πιατέλα απλώνετε τις φέτες της μελιτζάνας, βάζετε από πάνω το χταπόδι και περιχύνετε με τον ζωμό. Γαρνίρετε με φύλλα από θυμάρι.
Χταπόδι καραμελωμένο με σκόρδο & πολέντα
Υλικά:
1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
120 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
50 ml γάλα
2 κ.σ. τυρί κρέμα
25 γραμμ. βούτυρο
9 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
8 ml σιρόπι σφενδάμου
8 ml σόγια σος
5 ml ξίδι μπαλσάμικο
5 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι μυρωδικά (μαϊντανός, δυόσμος, δεντρολίβανο κ.ά.)
Αλάτι
Εκτέλεση:
1. Βράζετε το χταπόδι σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με τα μυρωδικά για 1 ώρα και 15’. Το σουρώνετε, το περνάτε από το κρύο νερό της βρύσης και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
2. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρετε το χταπόδι μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά, το ραντίζετε με τη σόγια σος και το σιρόπι σφενδάμου και προσθέτετε 8 σκελίδες σκόρδο. Αφήνετε το χταπόδι να καραμελώσει για μερικά λεπτά, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε σε ταψί και το ψήνετε στον φούρνο στους 160ο C για 30’.
3. Ετοιμάζετε την πολέντα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, ρίχνετε τη 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και το σιμιγδάλι και μαγειρεύετε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Χαμηλώνετε τη φωτιά, αφαιρείτε το σκόρδο και προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια, το τυρί κρέμα και ανακατεύετε.
4. Σερβίρετε το χταπόδι με την πολέντα.
Χταπόδι σαλάτα με λεμόνι και κάππαρη
Υλικά:
1 χταπόδι περίπου 800 γραμμ. καθαρισμένο
3 λεμόνια
100 γραμμ. κάππαρη
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
100 γραμμ. ντοματάκια τσέρι
10 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι μυρωδικά
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε το χταπόδι μαζί με τα μυρωδικά για 1 ώρα και 15’. Το στραγγίζετε, το κρυώνετε στο νερό της βρύσης και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
2. Παίρνετε το ξύσμα και τον χυμό από 1 λεμόνι. Ξεφλουδίζετε 2 λεμόνια και τα χωρίζετε σε φέτες (να μη μείνει καθόλου λευκή φλούδα). Κόβετε τις πιπεριές σε λεπτές ροδέλες, τα ντοματάκια στα 2 και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε τον χυμό, το ξύσμα, την κάππαρη, το χταπόδι, αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά, βάζετε και τις φέτες λεμονιού και αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 2 ώρες πριν σερβίρετε.