Κλαμπ σάντουιτς με μοσχαρίσιο παστράμι
Υλικά:
700 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο · 1/2 αγγούρι · 1 αβοκάντο · χυμός από 1/2 λεμόνι · 50 γραμμ. μαγιονέζα · 2 κ.σ. κάρι · 4 φέτες ψωμί κομμένες στη μέση · 1 κρεμμύδι · 1 σκελίδα σκόρδο · 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους · 1 κ.σ. κόλιανδρος σε κόκκους · 5 γραμμ. κανέλα σε σκόνη · 5 γραμμ. πάπρικα καπνιστή · 2 κ.σ. ελαιόλαδο · ανθός αλατιού
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα μπολ τα ανακατεύετε με το πιπέρι, τον κόλιανδρο, την κανέλα, την πάπρικα, το ελαιόλαδο και 1 κ.γ. αλάτι. Αλείφετε με το μείγμα το κρέας, το τυλίγετε σφιχτά σε μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 3 ημέρες.
- Την ημέρα του γεύματος: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 120ο C. Βγάζετε το κρέας από τη μαρινάδα, το τυλίγετε σε χαρτί ψησίματος και το ψήνετε για 45’.
- Ξεφλουδίζετε και κόβετε το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες. Κόβετε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες και τις ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το κάρι και αλατοπιπερώνετε.
- Όταν ψηθεί το κρέας, το κόβετε σε λεπτές φέτες. Ετοιμάζετε τα σάντουιτς: Αλείφετε μισή φέτα ψωμιού με τη μαγιονέζα, βάζετε από πάνω 4-5 φέτες κρέας, φέτες αβοκάντο και λωρίδες αγγουριού και από πάνω την άλλη μισή φέτα ψωμιού. Σερβίρετε τα κλαμπ σάντουιτς ζεστά ή κρύα.
Σαλάτα με αυγά, μπακαλιάρο & φακές μπελούγκα
Υλικά:
· 4 αυγά · 150 γραμμ. μπακαλιάρος καπνιστός κομμένος σε λωρίδες (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε καπνιστό σολομό) · 100 γραμμ. φακές μπελούγκα · 2 κλωνάρια σέλερι · 1/4 σελινόριζα · 1 χούφτα ρόκα · 4 κ.σ. ελαιόλαδο · 1 κ.σ. μηλόξιδο · ανθός αλατιού · ροζ πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζετε τα αυγά σε ένα σκεύος με κρύο νερό και τα βράζετε 4’ με 5’ (να μην είναι σφιχτά) ή τα κάνετε ποσέ. Τα βγάζετε από το σκεύος και τα περνάτε από το νερό της βρύσης.
- Πλένετε και στραγγίζετε τις φακές, τις βράζετε για 20’ με 25’ και τις σουρώνετε.
- Πλένετε και κόβετε το σέλερι σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζετε και κόβετε τη σελινόριζα σε λεπτά μπαστουνάκια. Πλένετε και στραγγίζετε τη ρόκα.
- Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε τις φακές, το σέλερι, τη σελινόριζα και τη ρόκα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξίδι, αλατίζετε και ανακατεύετε. Μοιράζετε τη σαλάτα σε βαθιά πιάτα.
- Καθαρίζετε προσεκτικά τα αυγά και βάζετε από ένα σε κάθε πιάτο μαζί με κομμάτια ψαριού. Πασπαλίζετε με το ροζ πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Μπριός με σοκολάτα & φιστικοβούτυρο
Υλικά:
· 25ml γάλα πλήρες · 25 γραμμ. μαγιά φρέσκια · 1 αυγό · 1 κρόκος αυγού · 500 γραμμ. αλεύρι · 75 γραμμ. ζάχαρη · 5 γραμμ. αλάτι · 75 γραμμ. βούτυρο μαλακό · 150 γραμμ. φιστικοβούτυρο · 120 γραμμ. ζάχαρη καστανή · 100 γραμμ. νιφάδες σοκολάτας · λίγα φιστίκια
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το φιστικοβούτυρο με την καστανή ζάχαρη και το αφήνετε στην άκρη.
- Χτυπάτε στο μίξερ το γάλα, τη μαγιά τριμμένη και το αυγό. Ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα για 10’ μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Προσθέτετε το βούτυρο και ζυμώνετε για ακόμη 10’.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο. Με μια σπάτουλα απλώνετε το φιστικοβούτυρο και πασπαλίζετε παντού με τις νιφάδες σοκολάτας. Τυλίγετε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό αρχίζοντας από τη στενή πλευρά.
- Βάζετε τη ζύμη στην κατάψυξη για 15’. Τη βγάζετε, την κόβετε σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ., τυλίγετε ρολά, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Χτυπάτε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο περνάτε κάθε μπριός. Τα ψήνετε για περίπου 12’ μέχρι να ροδίσουν και τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φιστίκια. Αν κρυώσουν, μπορείτε να τα ζεστάνετε στον φούρνο πριν τα σερβίρετε.
Πασχαλινή Pavlova
Υλικά:
· 4 ασπράδια αυγού · 270 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική · 250 γραμμ. φράουλες + λίγες ακόμη για τη γαρνιτούρα · χυμός από 1/2 λεμόνι · 20ml κρέμα γάλακτος πλήρης · 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη · 10 πασχαλινά σοκολατένια αυγουλάκια διαφόρων μεγεθών · νιφάδες σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 120ο C. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια και μόλις σφίξουν προσθέτετε 220 γραμμ. ζάχαρη, 1 κ.σ. κάθε φορά, και συνεχίζετε το χτύπημα για ακόμη 2’, μέχρι η μαρέγκα να «στέκεται».
- Αδειάζετε τη μαρέγκα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίζετε έναν δίσκο, λειαίνετε την επιφάνεια και την ψήνετε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 1 ώρα & 30’. Την αφήνετε να κρυώσει μέσα στον φούρνο.
- Πλένετε τις φράουλες, κόβετε το κοτσάνι τους και τις χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν κρέμα. Αδειάζετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και 10ml νερό και το αφήνετε να βράσει για 5’. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα. Γεμίζετε με τη σαντιγί ένα κορνέ.
- Βγάζετε τη μαρέγκα από τον φούρνο και την τοποθετείτε προσεκτικά σε πιατέλα. Με το κορνέ, απλώνετε από πάνω τη σαντιγί, διακοσμείτε με τα σοκολατένια αυγουλάκια και τις φράουλες, περιχύνετε το γλυκό με τη σος φράουλας και πασπαλίζετε με τις νιφάδες σοκολάτας.