Σοκολατένιος κορμός με cranberries
(Προετοιμασία: 30′, Στην άκρη: 6 ώρες και 45′ ,Ψήσιμο: 10′)
Υλικά:
8-10 μπισκότα πτι-μπερ, 80 γρ. καρύδια πεκάν, 10-12 μικρά marshmallows
400 γρ. σοκολάτα μαύρη κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, 150 γρ. βούτυρο
2 κρόκους , 80 γρ. cranberries , 40 γρ. ζάχαρη
1. Σπάζετε τα μπισκότα και τα καρύδια και κόβετε τα marshmallows σε κομμάτια.
2. Λιώνετε την σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν-μαρί. Αφήνετε εκτός μπεν-μαρί να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τους κρόκους. Ανακατεύετε. Προσθέτετε τα μπισκότα, τα καρύδια, τα cranberries και τα marshmallows. Βάζετε στο ψυγείο για 30′-45′.
3. Χωρίζετε το μείγμα στα δύο και τα απλώνετε πάνω σε πλαστική μεμβράνη. Τα τυλίγετε ώστε να σχηματιστούν δύο κύλινδροι και τους δένετε στην άκρη. Τα τυλίγετε ξανά σε πλαστική μεβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον. Ξετυλίγετε και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Κόβετε σε φέτες πριν σερβίρετε.
Τούρτα Black Forest
(Προετοιμασία: 35′ , Στην άκρη: 4 ώρες και 20′ , Ψήσιμο: 50′)
Υλικά:
200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, 50 γρ. ανάλατο βούτυρο + λίγο για την φόρμα
50 γρ. αλατισμένο βούτυρο, 6 αυγά, 180 γρ. ζάχαρη άχνη, 3 κ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
80 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη για την γαρνιτούρα
165 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 330 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, πολύ κρύα
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 1 συσκευασία κεράσια ή μαρασκίνο, 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
1. Για την γαρνιτούρα ζεσταίνετε το μέλι με τα 165 ml κρέμας γάλακτος, αφήνετε να πάρει μια βράση και περιχύνετε με αυτό το μείγμα την κουβερτούρα. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη για 4 ώρες.
2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180. Βουτυρώνετε μια φόρμα 22 εκ. Λιώνετε την σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν-μαρί.
3. Ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάτε τους κρόκους και 150 γρ. ζάχαρης στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και στην συνέχεια τα αμύγδαλα σε σκόνη. Ανακατεύετε, προσθέτετε την λιωμένη σοκολάτα και αναμειγνύετε ξανά.
4. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, όχι πολύ πηχτή, με μια πρέζα αλάτι και στην συνέχεια προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ. Ρίχνετε τα ασπράδια σε τρεις δόσεις στο μείγμα με την σοκολάτα ανακατεύοντας ελαφριά κάθε φορά. Αδειάζετε στην φόρμα και ψήνετε για 40′. Με ένα μυτερό μαχαίρι ελέγχετε το ψήσιμο, πρέπει να βγει από τη ζύμη καθαρό. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά, βγάζετε από την φόρμα και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
5. Χτυπάτε την κρέμα σε σαντιγί. Κόβετε το γλυκό στα 2 για να έχετε δύο δίσκους. Γαρνίρετε τον κάτω δίσκο με σαντιγί, σοκολάτα και κεράσια. Τοποθετείτε από πάνω τον δεύτερο δίσκο, καλύπτετε με σαντιγί με την βοήθεια ενός κορνέ.
Τούρτα Vacherin με σοκολάτα και μπισκότα
(Προετοιμασία: 30′, Στην άκρη: 12 ώρες)
Υλικά:
2L παγωτό σοκολάτα
24 μπισκότα σαβαγιάρ
150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1/2 ρόδι
Εκτέλεση:
1. Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τα μπισκότα. Απλώνετε χαρτί ψησίματος σε μια κυκλική φόρμα ψησίματος 22 εκ. και ύψους γύρω στα 8 εκ. Τοποθετείτε την φόρμα πάνω σε μια μεγάλη πιατέλα.
2. Αφήνετε το παγωτό να μαλακώσει λίγο και το απλώνετε 1 λίτρο στην κυκλική φόρμα. Την βάζετε στην κατάψυξη για 15′ και καλύπτετε με μια στρώση μπισκότα. Καλύπτετε με το υπόλοιπο παγωτό και λειαίνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Βάζετε στην κατάψυξη για περίπου 6 ώρες.
3. Χτυπάτε την κρέμα σε πηχτή σαντιγί προσθέτοντας την ζάχαρη λίγο-λίγο. Βγάζετε το γλυκό από την φόρμα με ένα μαχαίρι που έχετε περάσει κάτω από ζεστό νερό. Βάζετε λίγη σαντιγί πίσω από κάθε μπισκότο ή μακαρόν και τα κολλάτε γύρω γύρω. Βάζετε την υπόλοιπη σαντιγί σε ένα κορνέ και διακοσμείτε το γλυκό. Βάζετε το γλυκό στην κατάψυξη για 5-6 ώρες. Βγάζετε το γλυκό από την κατάψυξη 15′ πριν στο σερβίρισμα. Διακοσμείτε με ρόδι.
Κέικ σοκολάτας με αχλάδι
Υλικά:
200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, 100 γρ. βουτύρου + 20 γρ. για τη φόρμα
5 αυγά, 180 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. αμυγδάλα σε σκόνη
75 γρ. αλεύρι, 1 κοφτή κ.σ. μαγιά, 3 ή 4 αχλάδια ανάλογα με το μέγεθος τους
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 °, βουτυρώνετε την φόρμα και απλώνετε χαρτί ψησίματος.
2. Ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Λιώνετε το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπεν-μαρί και αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε τους κρόκους, την ζάχαρη, τα αμύγδαλα σε σκόνη και την μαγιά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνετε λίγο-λίγο στο μείγμα με μια μαλακή σπάτουλα.
3. Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια. Ρίχνετε την μισή ζύμη στην φόρμα και πιέζετε μέσα τα αχλάδια ολόκληρα. Γεμίζετε προσεκτικά την υπόλοιπη φόρμα.
4. Ψήνετε για 1 ώρα με 1 ώρα και 10′ ελέγχοντας το ψήσιμο με την άκρη ενός μαχαιριού που πρέπει να βγαίνει καθαρή από τη ζύμη.
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το βγάζετε από την φόρμα.
Τρουφάκια σοκολάτας γάλακτος με φρούτο του πάθους
(Προετοιμασία: 20′, Στην άκρη: 6 ώρες, Ψήσιμο: 15′)
Υλικά για 18-20 κομμάτια:
250 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα
90 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρ. πουρέ φρούτων του πάθους
1 κ.σ. μέλι
60 γρ. βούτυρο
50 γρ. καρύδα τριμμένη
50 γρ. κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση:
1. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Αφήνετε την κρέμα γάλακτος με τον πουρέ φρούτων και το μέλι να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το μείγμα αυτό στην λιωμένη σοκολάτα με την βοήθεια μιας μαλακής σπάτουλας. Αφήνετε στην άκρη για 2′ και στην συνέχεια προσθέτετε σε αυτό το βούτυρο σε κομμάτια. Καλύπτετε και βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες.
2. Φτιάχνετε μικρές μπαλίτσες με την σοκολάτα και καλύπτετε με την τριμμένη καρύδα. Για να φτιάξετε τον πουρέ φρούτου του πάθους, κόβετε 12 φρούτα του πάθους και σουρώνετε την σάρκα για να φύγουν τα κουκούτσια. Αφήνετε να πάρει μια βράση μαζί με 20 γρ. ζάχαρη. Επίσης υπάρχει και κατεψυγμένος σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Φωτογράφιση:Valery Guedes