Πάπια φλαμπέ
(προετοιμασία: 30΄, μαγείρεμα: 15-20΄)
Υλικά για 4 άτομα
2 στήθη πάπιας σε φέτες, 600 γραμμ. μανιτάρια, 3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άλλα μυρωδικά
20 γραμμ. βούτυρο, 1 κλωναράκι θυμάρι ψιλοκομμένο, 100 ml κονιάκ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια και αφαιρείτε τα κοτσάνια.
2. Τα σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος για 4-5’ σε δυνατή φωτιά. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το βούτυρο, το μαϊντανό και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
3. Τοποθετείτε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Χαράσσετε τα στήθη πάπιας, τα βάζετε μέσα, καλύπτετε το σκεύος και περιμένετε να μαγειρευτούν για 10’. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνετε για 5’.
4. Μοιράζετε τα μανιτάρια και την πάπια σε πιάτα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το κονιάκ και ανάβετε φλόγα με το φλόγιστρο ή με ένα σπίρτο. Μόλις σβήσει, περιχύνετε με αυτό την πάπια. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.
Κεφτεδάκια με φουά γκρα και αποξηραμένα φρούτα
(προετοιμασία: 20′, μαγείρεμα: 5′)
Υλικά για 6 άτομα
6 βερίκοκα αποξηραμένα, 3 κ.σ. σουσάμι, 3 κ.σ. φιστίκια ανάλατα, 2 αυγά
200 γραμμ. φουά γκρα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τσίλι σε σκόνη, 4. κ.σ. αλεύρι
125 γραμμ. αμύγδαλα σε σκόνη, 125 γραμμ. φουντούκια σε σκόνη, 50 γραμμ. φιλέ αμυγδάλου, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Χτυπάτε στο μίξερ τα βερίκοκα, το σουσάμι, τα φιστίκια, το φουά γκρα κομμένο σε κύβους, αλάτι, πιπέρι, λίγο τσίλι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη όχι τόσο λεία. Μόλις είναι έτοιμη, τη βάζετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι να σφίξει.
2. Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και σε ένα τρίτο σκεύος αναμειγνύετε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το φιλέ αμυγδάλου.
3. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, σχηματίζετε μπαλίτσες, τις περνάτε από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
4. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε άφθονο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τους κεφτέδες για 5΄ μέχρι να πάρουν μια χρυσαφί απόχρωση.
5. Όταν ψηθούν, τους βάζετε να στραγγίξουν σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, τους πασπαλίζετε με τσίλι και τους σερβίρετε αμέσως.
Σούπα με κάστανα και σελινόριζα
(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 20΄)
Υλικά για 4 άτομα
400 γραμμ. σελινόριζα, 300 γραμμ. κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 100 ml κρέμα βρόμης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τη σελινόριζα και την κόβετε σε κύβους.
2. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάζετε τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 15΄. Στη συνέχεια ρίχνετε και τα κάστανα και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για ακόμα 5΄. Ελέγχετε μήπως χρειαστεί λίγο νερό επιπλέον.
3. Σουρώνετε το φαγητό κρατώντας 8 κ.σ. από το ζωμό. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μίξερ, προσθέτετε την κρέμα βρόμης, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά έως ότου αποκτήσει η σούπα βελουτέ υφή.
Κέικ με γλάσο και καρύδια
(προετοιμασία: 35′, μαγείρεμα: 50′)
Υλικά για 4 άτομα
250 γραμμ. Βούτυρο
1 1/2 φλιτζ. Καστανή ζάχαρη
4 αυγά
2 1/2 φλιτζ. Αλεύρι
1 κ.σ. Μαγιά
50 γραμμ. Καρύδια
1 φλιτζ. Κρύος εσπρέσο
Για το γλάσο:
200 γραμμ. Βούτυρο
4 κ.σ. Κρύος καφές
500 γραμμ. Ζάχαρη άχνη
Για γαρνίρισμα:
κόκκοι καφέ, 50 γραμμ. καρύδια
Εκτέλεση:
1. Βουτυρώνετε δύο στρογγυλές φόρμες.
2. Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Σιγά σιγά ρίχνετε το αλεύρι και τη μαγιά με ένα κόσκινο, τον καφέ και τα καρύδια και συνεχίζετε να χτυπάτε.
3. Μοιράζετε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνετε για 170′.
4. Για το γλάσο: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Αλείφετε το ένα παντεσπάνι με γλάσο, από πάνω τοποθετείτε το δεύτερο, απλώνετε άλλη μια στρώση γλάσο και γαρνίρετε με κόκκους καφέ και καρύδια.
Μίνι μπέργκερ-έκπληξη
(προετοιμασία: 30′, μαγείρεμα: 10′)
Υλικά για 6 άτομα
2 συσκευασίες ζύμης για πίτσα, 1 συσκευασία με στικ καβουριού, 250 γραμμ. σολομό καπνιστό
1 βαζάκι αυγά σολομού, χυμός από 1 λάιμ, 2 κ.γ. σουσάμι, 2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1 αυγό, λίγα φύλλα ρόκας, λίγο αλεύρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.
2. Κάνετε τις ζύμες ρολά, τις κόβετε σε μπουκίτσες, μετά τις πλάθετε με τα χέρια σας, αφού τα έχετε περάσει από αλεύρι, ώστε να σχηματίσετε μικρές μπάλες. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, τις περνάτε μία μία από το πιάτο όπου έχετε χτυπήσει το αυγό, πασπαλίζετε τις μισές με σουσάμι και τις υπόλοιπες με παπαρουνόσπορο και τις ψήνετε για 10΄ μέχρι να πάρουν χρώμα και να αφρατέψουν.
3. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
4. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το χυμό λάιμ με τα στικ καβουριού.
5. Κόβετε τις μπαλίτσες στα δύο κατά μήκος, τις γεμίζετε με το μείγμα με το καβούρι, προσθέτετε λίγο σολομό καπνιστό, 1 κ.γ. αυγά σολομού και 1 φύλλο ρόκας, τις σκεπάζετε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρετε.
Τip: Προσθέστε στο μείγμα με το καβούρι και λίγο πράσινο μήλο τριμμένο, αν σας αρέσει. Θα δώσει μια νότα φρεσκάδας και δροσιάς.
Σαλάτα με σολομό, αβοκάντο και βατόμουρα
(προετοιμασία 15’)
Υλικά για 4 άτομα
500 γραμμ. καπνιστό σολομό, 2 αβοκάντο κομμένα σε κομμάτια, 1 1/2 φλιτζ. βατόμουρα, 150 γραμμ. πράσινη σαλάτα, 100 γραμμ. βαλεριάνα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μήλο κομμένο σε κομμάτια, 1/2 φλιτζ. ψημένους ηλιόσπορους, 1 φλιτζ. σταφίδες, ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για το λαδολέμονο: 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού: 2 φλιτζ. γιαούρτι, 1/2 κ.σ. μέλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
2. Χτυπάτε καλά το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Ραντίζετε τη σαλάτα με το λαδολέμονο και σερβίρετε με μέλι ανακατεμένο με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί.
Tip: Σ’ αυτό το πιάτο ταιριάζουν ιδανικά και τα κάσιους.