Υλικά:
Για την ζύμη της τάρτας
100 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης
163 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ.γ αλάτι
113 γραμμ. ανάλατο αλάτι σε κύβους, σε θερμοκρασία ψυγείου
30 ml παγωμένο νερό
1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο
Για την panna cotta
250 ml γάλα πλήρες
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
2 κ.σ. ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. ροδόνερο
1 πρέζα αλάτι
Για το ζελέ τριαντάφυλλο
1 φλ. νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
1 χούφτα βατόμουρα
1 κ.γ. ζελατίνη σε πούδρα
1/2 κ.γ. ροδόνερο
Για το γαρνίρισμα
1/4 φλ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Ροδοπέταλα
Εκτέλεση:
Για την βάση
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Απλώνετε χαρτί ψησίματος σε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτα.
2. Σε ένα μίξερ χτυπάτε τα φιστίκια μέχρι να γίνουν πολύ λεπτή σκόνη.
3. Στο μίξερ βάζεις τα φιστίκια, το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτεις το βούτυρο και χτυπάς για 5-10” μέχρι να πετύχεις μια αμμώδη υφή για την βάση. Προσθέτεις σταδιακά το νερό όσο λειτουργεί το μίξερ και σταματά όταν το μείγμα είναι λείο και ομοιογενές.
4. Βάζεις την ζύμη πάνω σε χαρτί ψησίματος και την βάζεις στο ψυγείο για 30′.
5. Βγάζεις την ζύμη από το ψυγείο και την απλώνεις σε χαρτί ψησίματος που έχεις αλευρώσει ελαφρώς. Πασπαλίζεις την ζύμη με αλάτι και την απλώνεις σε κυκλικό σχήμα πάχους 3 χιλ.
6. Απλώνεις προσεκτικά την ζύμη μέσα στην φόρμα και αφαιρείς την περίσσια ζύμη με ένα ψαλίδι.
7. Βάζεις την ζύμη στην κατάψυξη για 15′ και στην συνέχεια κάνεις τρύπες με ένα πιρούνι και απλώνεις πάνω φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη.
8. Ψήνεις για 20′. Βγάζεις από τον φούρνο και αλείφεις την ζύμη με το χτυπημένο ασπράδι και επιστρέφεις στον φούρνο για 20′ ακόμα.
9. Αφήνεις την ζύμη να κρυώσει και την βάζεις στην κατάψυξη.
Για την panna cotta
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζεις το κρύο γάλα και διαλύεις μέσα σε αυτό την ζελατίνη για 5′ σε χαμηλή φωτιά.
2. Προσθέτεις την ζάχαρη και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί, περίπου 1-2′.
3. Βγάζεις την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, το ροδόνερο και το αλάτι και ανακατεύεις καλά.
4. Ρίχνεις το μισό μείγμα πάνω στην ζύμη της τάρτας και την βάζεις στην κατάψυξη για 10′. Ρίχνεις και το υπόλοιπο μείγμα και την βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Για το ζελέ
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνεις το νερό, την ζάχαρη και την ζελατίνη και τα αφήνεις για 5′.
2. Ζεσταίνεις το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν η ζελατίνη και η ζάχαρη. Προσθέτεις τα βατόμουρα και το ροδόνερο, ανακατεύεις καλά και πιέζεις τα βατόμουρα μέχρι το μείγμα να γίνει ροζ.
3. Σουρώνεις το μείγμα σου μέσα σε ένα μεγάλο φλιτζάνι και στην συνέχεια το ρίχνεις πάνω από την panna cotta.
4. Βάζεις την τάρτα στο ψυγείο για να κρυώσει για 1 ώρα και την γαρνίρεις με ροδοπέταλα και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης πριν την σερβίρεις.
Για περισσότερους γλυκούς πειρασμούς επισκεύσου το sugarsaltmagic.com