Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio (αυτό είναι το ιδανικό για ριζότο)
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
4 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
*Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις: σοταρισμένα μανιτάρια, σοταρισμένα σπαράγγια.
Εκτέλεση:
Ζέστανε ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας. Σόταρε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, πρόσθεσε στη χύτρα το ρύζι και σόταρέ το και αυτό για 2 λεπτά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε το κρασί στη χύτρα, ανακάτεψε καλά και άφησέ το για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Μόλις γίνει αυτό, ρίξε στη χύτρα και το ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Ρύθμισε την χύτρα ταχύτητας στην υψηλή πίεση και άσε το ριζότο να μαγειρευτεί για 7 λεπτά ακριβώς. Άφησε το ριζότο να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά και μόλις στα 10 λεπτά πλέον άνοιξε τη χύτρα χειροκίνητα. Αν την αφήσεις να αποσυμπιεστεί μόνη της ενδέχεται το ριζότο να βγει λασπωμένο.
Ρίξε μέσα στο ριζότο την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και όλα τα έξτρα υλικά που έχεις επιλέξει και ανακάτεψε καλά. Αν δεις ότι γίνεται πολύ συμπαγές, πρόσθεσε λίγο ακόμα ζωμό, ώστε να είναι αρκετά κρεμώδες το τελικό αποτέλεσμα.