Υλικά για τα brownies:
150 γρ. σος αλατισμένης καραμέλας που θα φτιάξετε (δείτε παρακάτω)
80 γρ. ανάλατο βούτυρο
160 γρ. μαύρη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια
320 γρ. + 1 κ.σ. ζάχαρη
6 αυγά
80 γρ. κακάο σε σκόνη
για την σος αλατισμένης καραμέλας:
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κρέμα γάλακτος
25 γρ. μέλι
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 κ.γ. χοντρό αλάτι
Για το σερβίρισμα:
Παγωτό (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Για την σος αλατισμένης καραμέλας: Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα στην φωτιά και βάζετε μέσα την ζάχαρη μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει ανοιχτό χρώμα καραμέλας. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το μέλι χτυπώντας διαρκώς το μείγμα. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτετε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσετε στην συνταγή και αν περισσέψει μπορείτε να την φυλάξετε σε αεροστεγές σκεύος μέχρι 2 μήνες.
2. Σε πυρίμαχο σκεύος βάζετε την σοκολάτα και το βούτυρο και ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων για διαστήματα 30” μέχρι να λιώσουν τελείως. Ανακατεύετε κάθε φορά και στην συνέχεια αφήνετε να κρυώσει.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την ζάχαρη και τα αυγά. Με μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα χτυπάτε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν ένα παστέλ κίτρινο χρώμα.
4. Σιγά-σιγά προσθέτετε το μείγμα με την σοκολάτα που έχει κρυώσει στο μείγμα με την ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάτε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτετε το κακάο και το αλεύρι και ανακατεύετε ξανά.
5. Ρίχνετε την ζύμη σε μια φόρμα για κέικ και χύνετε από πάνω την σος αλατισμένης καραμέλας. Με ένα μαχαίρι κάνετε σχέδια πάνω στην ζύμη.
6. Ψήνετε για 20-25′. Το γλυκό πρέπει να φουσκώσει ελαφρά, να έχει δημιουργηθεί κρούστα και να είναι μαλακό στη μέση.
7. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε με παγωτό να σας αρέσει.