Για 6 άτομα
Προετοιμασία: 20’ (εκτός από τον χρόνο ξεπαγώματος)
Μαγείρεμα: 45’
Υλικά:
1 χταπόδι 1,5 κιλό, καθαρισμένο και ξεπαγωμένο τουλάχιστον 48 ώρες πριν
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι σέλερι
2 φύλλα δάφνης
5 γαρύφαλλα
1 κ.σ. κόλιανδρος σε σπόρους
Χοντρό αλάτι
2 ντομάτες φρέσκες ή 12 αποξηραμένες σε ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κόκκινο
1/2 πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Μείγμα από 5 πιπέρια
Εκτέλεση:
1. Βάζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με νερό που να το καλύπτει. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζετε το σκεύος και βράζετε για 45’. Λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος ρίχνετε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. Τρυπάτε ένα χοντρό κομμάτι του χταποδιού με ένα πιρούνι ή μαχαίρι για να δείτε αν έχει μαλακώσει. Αν όχι, συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15’ ακόμη.
2. Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το στραγγίζετε, το κόβετε κομμάτια μέσα σε μια σαλατιέρα, φροντίζοντας να αφαιρέσετε τη σκληρή «μύτη» του.
3. Προσθέτετε τα υλικά της σαλάτας ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως ή -αν προτιμάτε- αφήνετε το φαγητό να μαριναριστεί μερικές ώρες ώστε το χταπόδι να είναι πιο αρωματικό.