Υλικά:
Για το crumble:
120 γραμμ. αλεύρι
60 γραμμ. ζάχαρη
60 γραμμ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την γέμιση:
300 γραμμ. μήλα ποικιλίας Braeburn
30 γραμμ. ανάλατο βούτυρο
30 γραμμ. καστανή ζάχαρη
115 γραμμ. μούρα
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170. Σε ένα μπολ βάζετε 120 γραμμ. αλεύρι και 60 γραμμ. ζάχαρη.
2. Προσθέτετε 60 γραμμ. βούτυρο και “τρίβετε” το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι η υφή να θυμίζει ψίχουλα.
3. Πασπαλίζετε το μείγμα πάνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνετε για 15′ ή μέχρι να ροδίσει.
4. Όσο ψήνετε το crumble καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε κομμάτια πάχους 2 εκ.
5. Βάζετε 30 γραμμ. ανάλατο βούτυρο και 30 γραμμ. καστανή ζάχαρη σε ένα τηγάνι και τα λιώνετε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύετε για 3′ μέχρι να σχηματιστεί καραμέλα.
6. Ανακατεύετε την καραμέλα με τα μήλα και μαγειρεύετε για 3′. Προσθέτετε 115 γραμμ. μούρα και 1/4 κ.γ. κανέλα και μαγειρεύετε για 3′ ακόμα.
7. Καλύπτετε, απομακρύνετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει για 2-3′.
8. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος απλώνετε το μείγμα με τα φρούτα και καλύπτετε με το crumble. Ξαναβάζετε στον φούρνο για 5′-10′ και σερβίρετε με μια κουταλιά παγωτό βανίλια.