Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
0,5 kg φρέσκο σπανάκι
700 γραμμ. λευκό ψωμί (κατά προτίμηση μπαγκέτα) κομμένο σε κυβάκια και φρυγανισμένο στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
10 αυγά
1,5 κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε μέχρι να καραμελώσει, περίπου 15′. Βγάζετε από την φωτιά και το κρατάτε στην άκρη.
2. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε 1/5 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτετε το μισό σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 2-3′. Μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι. Μαγειρεύετε και το υπόλοιπο σπανάκι με τον ίδιο τρόπο και πιέζετε με μια σπάτουλα για να φύγει το πολύ νερό.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το φρυγανισμένο ψωμί, το καραμελωμένο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα τριμμένα τυριά. Μεταφέρετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος.
4. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε με το μείγμα αυτό, το μείγμα με το σπανάκι και το ψωμί και καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη.
5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
6. Αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη και καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 20′ και στην συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το ψωμί, περίπου 40-50′.
Ανακαλύψτε περισσότερες γευστικές συνταγές στο whatsgabycooking.com