Γλυκά, κόκκινα φιλιά: Φέτος τα επιδόρπια των γιορτών έχουν φλογερό χρώμα και ακαταμάχητη γεύση

Ρόδια, φράουλες και φρούτα του δάσους δίνουν φλογερό χρώμα στα επιδόρπια των γιορτών.

Elle 30 Δεκ. 22
Γλυκά, κόκκινα φιλιά: Φέτος τα επιδόρπια των γιορτών έχουν φλογερό χρώμα και ακαταμάχητη γεύση

Κέικ red velvet με γλάσο

επιδόρπια

Foo0 Photo: Betina Hastoft/Aller/MEGA

ΥΛΙΚΑ:
350 γραμμ. ζάχαρη 2 αυγά · 350 γραμμ.
αλεύρι · 1/2 κ.σ. αλάτι · 1 κ.γ. σόδα
2 κ.σ. κακάο · 1 κ.σ. λευκό ξίδι · 100 γραμμ. μαργαρίνη λιωμένη
250 mlκρέμα γάλακτος · 3 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σιρόπι ή κρέμα)
· 50 γραμμ. ελίτσες σοκολάτας ή ξηροί καρποί με σοκολάτα
Φρούτα του δάσους ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ 350 γραμμ.
τυρί κρέμα · 100 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
600 γραμμ. ζάχαρη άχνη · 2 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. ζάχαρη βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175ο C.
2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν.
3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και το κακάο, τα ενσωματώνετε στο μπολ με τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το ξίδι, τη μαργαρίνη και την κρέμα γάλακτος. Τέλος ρίχνετε σταδιακά το χρώμα και ανακατεύετε με το σύρμα να πάει παντού.
4. Βουτυρώνετε μια φόρμα διαμέτρου περίπου 25 εκ., αδειάζετε το μείγμα και το ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 35’-40’. Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. 5. Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε το τυρί κρέμα με το βούτυρο. Προσθέτετε σταδιακά την άχνη, τη ζάχαρη βανίλιας και το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα απαλό γλάσο.
6. Βγάζετε το κέικ από τη φόρμα, το κόβετε στη μέση κατά πλάτος και απλώνετε γλάσο στα δύο κομμάτια. Τα ενώνετε ξανά και καλύπτετε το γλυκό με το υπόλοιπο γλάσο. Διακοσμείτε με τις
ελίτσες σοκολάτας, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα του δάσους.

Πανακότα με ζελέ ρόδι

επιδόρπια

Photo: Betina Hastoft/Aller/ MEGA

ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ: 25 γραμμ. αμύγδαλα ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα
· 75 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου · 100 γραμμ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι · 1 αυγό · 200 γραμμ. αλεύρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΟΤΑ: 2 φύλλα ζελατίνας · 1/2 ξυλάκι βανίλιας
· Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι · 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
· 50 γραμμ. λευκή σοκολάτα τριμμένη
ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΡΟΔΙ:2 φύλλα ζελατίνας · 150ml χυμός ρόδι συμπυκνωμένος · 1/2 ρόδι
· 30 γραμμ. λευκή σοκολάτα τριμμένη
· Χρυσόσκονη ζαχαροπλαστικής

ΕΚΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάτε στο μούλτι τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ τα ανακατεύετε με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το αυγό και το αλεύρι και δουλεύετε το μείγμα με τα
χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175ο C.
3. Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πιέζετε με τα χέρια να πλατύνει. Την τοποθετείτε σε βουτυρωμένη φόρμα πιέζοντας τις άκρες στο χείλος του σκεύους, τρυπάτε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
4. Βγάζετε την τάρτα από το ψυγείο και την ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 12’-15’ μέχρι να γίνει τραγανή. Την αφήνετε να κρυώσει.
5.Ετοιμάζετε την πανακότα: Σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης για 10’. Ανοίγετε το ξυλάκι βανίλιας και με ένα μαχαίρι παίρνετε τους σπόρους.
6. Ψιλοκόβετε τη φλούδα του πορτοκαλιού και τη βράζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τους σπόρους βανίλιας και την κρέμα γάλακτος. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Στύβετε τα
φύλλα ζελατίνας και τα προσθέτετε μαζί με τη λευκή σοκολάτα στην κατσαρόλα με την κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν.
7. Αδειάζετε την κρέμα πάνω στην τάρτα και την αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
8. Ετοιμάζετε το ζελέ: Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό για 10’.
9. Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε τον χυμό ρόδι μέχρι να βράσει σχεδόν. Στύβετε τα φύλλα ζελατίνας, τα ρίχνετε στον χυμό και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε το ζελέ να κρυώσει για
10’, περιχύνετε την πανακότα και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει για 2 ώρες περίπου, μέχρι το ζελέ να σφίξει. Διακοσμείτε με σπόρους ροδιού, τη λευκή σοκολάτα και τη χρυσόσκονη.

Cookies με μαρμελάδα

επιδόρπια

 Photo: Betina Hastoft/Aller/MEGA

ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμ. αλεύρι · 50 γραμμ. γλυκόζη 2 κ.σ. ζάχαρη βανίλιας
· 125 γραμμ. βούτυρο
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ:
½ ξυλάκι βανίλιας · 130 γραμμ. ζάχαρη
· 75 γραμμ. φράουλες (φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες)
· 100 γραμμ. βατόμουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα)
· 1 ξυλάκι κανέλας · 1 αστεροειδής γλυκάνισος · 2-3 γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ετοιμάζετε τη μαρμελάδα: Ανοίγετε το ξυλάκι βανίλιας και με ένα μαχαίρι παίρνετε τους σπόρους. Σε ένα σκεύος ανακατεύετε τη γλυκόζη, τους σπόρους και το ξυλάκι
βανίλιας, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τα φρούτα και τη ζάχαρη βανίλιας και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 10’-15’ μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.
2. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά, αφήνετε το σκεύος να κρυώσει, το σκεπάζετε με ζελατίνα και το αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
3. Ετοιμάζετε τα cookies: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με το χέρι (ή με το μίξερ) όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη (μη ζυμώνετε υπερβολικά, η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη). Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175ο C. Ανοίγετε τη ζύμη σε πάχος περίπου 3 εκ. και με ένα ποτήρι κόβετε στρογγυλά
cookies, ανοίγοντας στο κέντρο τους τρυπούλες σε σχήμα καρδιάς ή αστεριού με τα αντίστοιχα κουπάτ (μην πετάτε τα κομματάκια ζύμης που περισσεύουν. Θα τα ψήσετε μαζί με τα cookies). Τα ψήνετε για περίπου 10’ και τα αφήνετε να κρυώσουν.
5. Γεμίζετε τις τρυπούλες των cookies με μαρμελάδα και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Διατηρούνται στο ψυγείο.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT